ONA JE NAJBOLJI ŽENSKI KOŠARKAŠ, LEGENDA WNBA, A SAD SAVETUJE JOKIĆA U DENVERU: Pričali smo sa Sju Bird u Beogradu
Sju Bird ima priliku i da savetuje Nikolu Jokića u Denveru, Foto: Profimedia/AP

Espreso intervju

ONA JE NAJBOLJI ŽENSKI KOŠARKAŠ, LEGENDA WNBA, A SAD SAVETUJE JOKIĆA U DENVERU: Pričali smo sa Sju Bird u Beogradu

Jednostavno, mnogi nisu svesni kolika legenda i kakva igračka veličina je prethodnih dana igrala na kvalifikacionom turniru u Beogradu

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Od četvrtka do nedelje u Beogradu su boravile neke od najboljih košarkašica sveta i srpski ljubitelji košarke su mogli da ih gledaju tokom čak dva kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre koji su se igrali u hali "Aleksandar Nikolić".

Među svima njima jedna žena se izdvaja, jer ono što je ona postigla u svojoj karijeri nije ostvario nikada niko, ni u muškoj, ni u ženskoj košarci. Njeno ime je Sju Bird i ona je kapiten najdominantnije reprezentacije u istoriji - SAD.

Sju Bird - najtrofejnija osoba u košarci računajući i muškarce i žene
Sju Bird - najtrofejnija osoba u košarci računajući i muškarce i ženefoto: AP

Amerikanke su se takmičile na turniru sa reprezentacijama Srbije, Nigerije i Mozambika, a iako su već ranije bile obezbedile svoju kartu za Tokio i njihove utakmice nisu imale rezultatskog značaja, one su demonstrirale zašto već 14 godina ne znaju za poraz u zvaničnim mečevima.

A Sju Bird je njihov lider od kada se pojavila na velikoj sceni i od kada je ušla u reprezentaciju još davne 2002. godine.

Od tada je reprezentacija sa njom na poziciji plejmejkera osvojila 4 zlatne olimpijske medalje i 4 Svetska prvenstva, a jedini "neuspeh" joj je bila bronzana medalja na Mundobasketu 2006. u Brazilu.

Sju Bird je osvojila po 4 olimpijska i svetska zlata
Sju Bird je osvojila po 4 olimpijska i svetska zlatafoto: AP

Prisustvo takve jedne legende koja i dalje igra košarku, i to i na klupskom i na reprezentativnom nivou, učinilo je čitav turnir na neki način i prestižnijim.

Očekivano njen boravak u Beogradu je valjalo iskoristiti i da se malo popriča sa takvom ikonom ženske košarke.

Ipak, vremena za neki duži intervju nije bilo s obzirom da je protokol kada je u pitanju reprezentacija SAD striktno isplaniran i nema mnogo odstupanja, kao i uvek kada je reč o američkim sportistima, pa se mora sve uraditi u tom vremenskom periodu koji je planiran za razgovor s novinarima po završetku utakmice.

Šta si naučila o svojoj ekipi tokom ovog turnira s obzirom da je sastav nešto malo izmenjen u odnosu na Svetsko prvenstvo 2018. godine na kome ste po treći put uzastopno osvojile zlatnu medalju.

- Mislim da smo uvideli neke stvari u našoj igri na kojima moramo da radimo. Sreća pa do Olimpijskih igara ima još vremena. Videli smo šta neke igračice mogu da daju timu što je dobro. To nam daje priliku da i dalje poboljšavamo neke stvari. Sastav tima i dalje nije određen, i dalje neke pozicije nisu popunjene i zato je svaka prilika, u kojoj stručni štab može da nas procenjuje u ovakvim uslovima, je dobra stvar. Iz tih razloga je dobro što smo imale izazove na ovom turniru.

Sju Bird u duelu sa Anom Dabović
Sju Bird u duelu sa Anom Dabovićfoto: EPA/Andrej Cukić

Tebi bi trebalo da Olimpijske igre u Tokiju budu pete u karijeri i napašćeš svoje peto zlato, čime bi postala verovatno jedina sportistkinja u timskim sportovima koja ima 5 olimpijskih zlata što je neverovatno, posebno što si jedina osoba, i u muškoj i u ženskoj košarci, koja ima 4 zlatne medalje sa Svetskih prvenstava?

- Ne znam, videćemo. Lepo je što smo igrali ove kvalifikacije, to su kao pripreme. Vratio se onaj osećaj igranja za reprezentaciju, ali još ima dosta vremena do Tokija. Ne želim da razmišljam sada o Olimpijskim igrama. Samo pokušavam da se izborim za svoje mesto u timu.

Sju Bird je od početka karijere u Sijetlu
Sju Bird je od početka karijere u Sijetlufoto: AP

Vi ste svakako neobična pojava za današnji sport, igrate košarku na profesionalnom nivou već 18 godina, toliko osvojenih medalja, šampionskih titula, uspeha i sa klubovima i sa reprezentacijom... Šta je to što vas i dalje svakog dana gura napred i motiviše da i dalje igrate na najvišem nivou?

- Mislim da kada ste sportista i kada ste i dalje u stanju da igrate, onda pitanje o tome ne bi trebalo da se postavlja. Jednostavno nemate šta da razmišljate o tome. Naravno, da ćete i dalje igrati. Ako možete da igrate na visokom nivou, ako ste zdravi, onda morate biti na terenu. Najveći je problem ako niste zdravi, to može svaki sportista da ti kaže. Povrede oduzimaju osećaj zadovoljstva dok igrate. Srećom, ja sam uspela da prevaziđem neke povrede, operisala sam koleno pre manje od godinu dana, i idalje se vraćam, ali se dobro osećam. Svakim danom se osećam sve bolje i videćemo šta će biti. Ali zato što se osećam bolje kako vreme prolazi, to me čini još gladnijom i željnijom uspeha.

Da li si imala prilike da malo upoznaš Beograd tokom ovih dana i kako si se osećala u Srbiji?

- Bilo je sjajno. Malo sam tužna, jer zbog utakmica nisam imala vremena da malo izađem, da obiđem grad, pošto smo sve utakmice igrale uveče. Nisam obišla neka turistička mesta, ali sam uspela tokom jednog dana da izađem i odem do centra koji je lep. Imam i neke prijatelje koji žive ovde, pa mi je bilo super i da se vidim s njima. Uživala sam.

Sju Bird i sa 39 godina nastavlja da igra košarku na najvišem nivou
Sju Bird i sa 39 godina nastavlja da igra košarku na najvišem nivoufoto: AP

Kako ti se čini srpska reprezentacija?

- Pričam o tome cele nedelje. Kad sam svojevremeno igrala u Evropi, igrala sam i sa srpskim igračicama, ali i protiv njih. Sve one su "boleri" (vešte s loptom), odlično kontrolišu loptu, tehnički su obučene, skoro da im je prirodno urođeno da znaju kako da igraju, imaju odlične instinkte, sve umeju da pogađaju šuteve i odlično asistiraju. Igrala sam često protiv njih i jedan na jedan. Ne znam šta je ovde u vašoj vodi, ali ima nešto košarkaško u vama Srbima. I mnogo cenim to što sve one govore engleski. A u reprezentaciji možete videti svaku srpsku igračicu kad se okupe zajedno kako dobro igraju.

Ti si deo organizacije Denver Nagetsa, a tamo je lider tima naš Nikola Jokić. Šta misliš o njemu i da li si imala priliku da ga upoznaš?

- Očigledno on je sjajan igrač.

Sju Bird je aktivna legenda svetske košarke
Sju Bird je aktivna legenda svetske košarkefoto: AP

Ti i on imate jednu zajedničku crtu - oboje vas krase sjajne sposobnosti i razmišljanja u organizaciji igre, s time što ti jesi plejmejker, dok je on centar?

- Da, tako je, samo što on ima malo drugačije telo. Bilo mi je prelepo što sam ga upoznala i što smo se malo družili. On izlazi svake večeri na teren i igra na najvišem mogućem nivou, radi one stvoje stvari, a i dalje je svejedno opušten. Sjajno mi je u njegovom društvu.

Na kraju čisto da pomenemo još samo neke činjenice o Sju Bird - tri puta WNBA šampion, 11 puta učesnica WNBA Ol stara, 5 puta u prvoj idealnoj postavi WNBA, izabrana među 15 najboljih igračica u istoriji WNBA, članica WNBA tima decenije, rekorderka po broju asistencije u istoriji WNBA, 5 puta šampionka Evrolige, 2 puta osvajačica Superkupa Evrope i 2 puta NCAA šampionka.

Osim što je simbol dugovečnosti u profesionalnoj košarci, takođe je simbol i za vernost, pošto je u WNBA celu svoju karijeru provela u Sijetl Stormu koji ju je 2002. godine izabrao kao 1. pika na draftu.

U Evropi je nosila dresove Dinama iz Moskve, Spartaka iz Moskve i UMMC Jekaterinburga.

Inače, Sju Bird će u oktobru ove godine napuniti 40. godina. Javno je 2017. godine priznala da je gej i u vezi je sa kapitenkom ženske fudbalske reprezentacije SAD - Megan Rapino već 3 godine.

Sju Bird i njena partnerka Megan Rapino
Sju Bird i njena partnerka Megan Rapinofoto: AP

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.