TURSKI ZAČIN NA SLOVENAČKI NAČIN: Kako je Savo Milošević zadovoljan onim što je 'skuvao' u Antaliji?
Savo Milošević je odradio poslednji brifing s novinarima u Beleku, Foto: Partizan.rs/miroslav Todorović

REZIME PRVOG DELA PRIPREMA

TURSKI ZAČIN NA SLOVENAČKI NAČIN: Kako je Savo Milošević zadovoljan onim što je 'skuvao' u Antaliji?

Posmatrajući način rada fudbalera Partizana tokom prvog dela priprema, može se izvući nekoliko zaključaka

Objavljeno: 13:05h
Aleksa Radosavljević
  • 39

Nije lako raditi u jednom od najvećih srpskih fudbalskih klubova, a pritom se koristiti neortodoksnim metodama. Čudni pogledi, pokoja reč iza leđa, skriveni podsmeh, sve to je pratilo početak rada Sava Miloševića i njegovog stručnog štaba u Partizanu, čega je on i te kako svestan.

Međutim, posle devet meseci koliko je legendarni jugoslovenski napadač proveo u crno-belom taboru, stvari su se umnogome promenile u njegovu korist. Ono što je započeto u Sloveniji, nastavljeno je u Turskoj, ali sa malim "zaokretom".

- Ovo je nastavak tih priprema u Sloveniji. Jako je osetljivo ovo što radimo. Da biste dizali nivo fizičke opreme, morate da napravite bazu u taktičkim pripremana. Obim i intenzitet trke u Ligi Evrope je bio dobar. Suština posla ovde je da se još više poveća taj intenzitet trke, sprintevi i brzina, ali da se smanji obim trke. To je još jedno približavanje onoga što se igra u Evropi. Ne bih voleo da zvuči kao hvalisanje, ali ako može da se da ocena 11 na skali od 1 do 10, ja bih je dao. S obzirom da su momci odradili svaki sekund, minut, sat svakog treninga od početka do poslednje utakmice. Imali smo vrlo malo nervoze, ako ju je uopšte bilo. Na pripremama, kao što znate i sami bude toga. Ali ovde od prvog do poslednjeg trenutka smo imali ozbiljan rad. To moram da istaknem. Više od ovoga ne možemo da očekujemo - jasan je Milošević tokom poslednjeg razgovora sa novinarima na bazičnom delu priprema.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: Partizan.rs/miroslav Todorović

Nije sve teklo kao po loju, bilo je manjih pehova. Tu pre svega mislimo na povredu Aleksandra Lutovca i izostanak Lazara Markovića sa poslednje prijateljske utakmice protiv Ružomberoka.

- Sve je dobro, nismo imali ozbiljnih povreda. Lutovac će se ubrzo vratiti, već trenira i nadoknadiće dva ili tri dana do puta u Katar. Lazar je mogao i danas da igra. Ima taj spazam na leđima, ali nismo hteli da rizukujemo. Za njega je najbitnije bilo da odradi pripreme od početka do kraja. Koliko će igrati, manje je bitna minutaža.

Želja je bila da se ekipa poboljša 30 odsto u odnosu na prvi deo sezone.

- Verujem uvek i verovaću da ako dostignemo tih 30 odsto, na to ćemo tražiti još 20. Nikada se nećemo zadovoljavati. Protiv Ružomberoka se već videlo poboljšanje. Pomaže i to što je sastav ostao isti, to je naš najveći plus u odnosu na jesen. Ekipa se poznaje. Možemo još da se poboljšamo, u fizičkom smislu nas očekuje poboljšanje, značajno, jer smo pojačali i sam fizički rad. Imali ste prilike to i da videte. Ako to odradimo do kraja priprema, mislim da ćemo dobiti dosta. Momci su već naviknuti na ovaj režim rada, to je još jedan plus. U stvaranju jednog tima je bitno vreme, sve je proces. U situaciji smo da imamo i dosta dobru bazu i na njom možemo da gradimo dosta toga. Moramo da vodimo računa da ne preterujemo, jer ono što dodajemo, ne sme da naruši ono što je već bilo dobro.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: Printsrkin

U Turskoj su odigrana tri meča sa poprilično zahtevnim protivnicima.

- Dobro je što smo igrali protiv ekipa koje su trkački dobre. Nije dobro što smo igrali takmičarske utakmice, o tome ćemo voditi računa ubuduće. Naterali su nas da trčimo i sada imamo određene parametre, kada je u pitanju trka. Sa te strane smo zadovoljni. Ekipa je ispred onoga što smo očekivali, i taktićki i fizički. Očekivali smo više umora i malo lošiju igru, pogotovo u poslednjoj utakmici. Zbog jačine rada koju smo imali ove dve nedelje, trebalo je očekivati više umora, ali momci su naviknuti na ovaj režim i zato to lakše podnose nego što smo mislili.

Ruske ekipe sa kojima će se igrati u Kataru bolje su od rivala sa kojima se Partizan "merio" u Turskoj.

- Apsolutno. U drugom delu priprema uvek birate jače protivnike. Tada se merite. Očekujemo da će doza umora proći i da ćemo biti spremniji za te rivale. Igrali smo sa dosta dobrih rivala u Evropi, videli smo da možemo. To u Kataru će biti dobre provere. Nije bitan rezultat, koliko da se izmerimo rezultatski i suštinski vidimo gde smo.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Jesenas je ekipi ponestajalo ritma zbog skraćenog tima. Međutim, Milošević tvrdi da mu trenutno ne fali mnogo igrača u rotaciji.

- Zaista mislim da ne fali puno. Ova ekipa je birana dosta dobro. Imali smo vremena od marta da izvršimo selekciju, sada doselekciju. Možda par igrača kada je u pitanju defanziva nam treba igrača da završimo priču. Najveće pojačanje bi mogao da bude Lazar Marković, koji je već tu, što je sasvim dovoljno uz Matića. Zaista ne fali puno, neću ni tražiti mnogo više od toga.

Priča se o mnogim pojačanjima, a pomenulo se i ime golobradog tinejdžera Denisa Stojkovića iz Avelina.

- Videćemo, uvek kada je prelazni rok i kada je u pitanju Partizan cirkuliše veliki broj informacija i broj imena. Jedna od želja, što je bila javna tajna, bio je Bojan Matić. Uspeli smo da ga dovedemo. Opredeliću se za igrače koji će nam doneti nešto novo, ne želim igrače samo da bih dovodio i gomilao. Već smo imali u junu i decembru situacije da se oprostimo od nekih fudbalera. To nije lako sa ljudske strane. Pogotovo jer to nisu momci koji ne zaslužiju da budu u Partizanu, komplikovane su stvari i pokušaćemo da se te stvari ubuduće više ne dešavaju.

Bojan Matić
Bojan Matićfoto: Espreso

Dakle, ne planira se još mnogo dolazaka...

- Sa Matićem imamo 21 igrača, videćemo kakva je situacija sa Škrbićem. bez obzira na sve, mislimo da ima kvalitet za Partizan. Imamo prostora za još tri igrača da ga licenciramo i potrudićemo se da ispunimo tu kvotu. Imamo momke iz Teleoptika, ozbiljno i na njih računamo. Potvrdili su da imaju potencijal i svako od njih vrlo brzo može biti prvotimac Partizana.

Već se zna i koliko fudbalera putuje u Katar.

- Okvirno smo pričali, 22-23 igrača, plus tri golmana.

Da li pratite druge klubove iz Srbije, njihove pripreme, prelazne rokove?

- Moram da priznam da ne pratim. Nemamo dovoljno vremena za to, trudili smo se da nam fokus bude na radu ovde. Dosta obiman posao i fizički nije bilo moguće. Pogledam na telefonu rezultate, ali ništa više od toga.

Savo Milošević i Dejan Stanković
Savo Milošević i Dejan Stankovićfoto: Starsport©

Pratite li šta radi večiti rival - Crvena zvezda?

- Sada ne. Moram da priznam i dok smo igrali prvenstvo, nisam odgledao nijednu njihovu utakmicu.

Kako su kondicioni treneri, na čelu sa profesorom Markom Stojanovićem, zadovoljni radom u Beleku?

- Marko je prezadovoljan, pričali smo večeras posle utakmice. Sumirali smo obim i intenzitet posla, kada je u pitanju fizička priprema, ekipa je odradila maksimalno taj program. A nije bilo lako ostvariti to što je profesor odredio. To je bila suština, da taj fizički deo priprema bude odrađen sto posto.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: Starsport©

Stručni štab je kompaktniji nego mnogih prethodnih godina, a čuli smo i da se nekad događaju konstruktivne svađe koje iznedre najbolja rešenja za tim?

- Nije nekad, nego svakog dana, a-ha-ha. Nije nikakva tajna, doveo sam saradnike koji će da imaju svoje mišljenje, a ne moje. Ako oni imaju moje mišljenje, ja nemam nikakve koristi. Fudbal je postao jako kompleksna stvar u poslednjih nekoliko godina i najveći treneri imaju po 10 i 15 saradnika. Neophodno je imati više ljudi, ali je bitno da svi imamo istu filozofiju. Kako doći do sprovođenja toga, na treningu i utakmici? Naravno da se negde i mimoilazimo, ali zato i razgovaramo i uvek dođemo do toga kako bi sve trebalo uraditi. Marko Stojanović ima dva saradnika koji imaju možda i veće iskustvo od njega. Neophodno je imati više ljudi, da bi se radile ove stvari.

Prošle godine u Turskoj su debitovali Filip Stevanović i Strahinja Pavlović, da li će neko od novih ostati na isti način kao njih dvojica?

- S obzirom na roster koji već imamo, nažalost, od ovih klinaca nemamo nikoga u defanzivi. Sve su to igrači sa pozicija u ofanzivi koje su nam već popunjene. Skoro svi bi mogli da ostanu sa timom, imaju kvalitet, ali ne bi bilo dobro da samo sede na tribinama i treniraju, zato ćemo im dati da igraju u mlađim kategorijama, Teleoptiku, pratiti ih i onda ih možda povući nazad u prvi tim.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: EPA/Lukas Coch

Pratite li nastup Novaka Đokovića na Australijan openu, jer već ste pričali da vam je veliki prijatelj?

- Nisam stigao da gledam, jer su termini jako nezgodini, vremenska razlika je ogromna. Ali, naravno, pratim. Za sada ide sve po planu i iskreno verujem da ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, nekih vremenskih neprilika ili da se meč razvuče u tri dana, verujem da niko ne može Novaka da zaustavi.

Da li ste ikada koristili njega u primerima prilikom obraćanja igračima i motivaciji za velike rezultate?

- Novaka nismo koristili, ali jesmo dosta, recimo poslednjih nekoliko dana na sastancima, različite primere. I ljude i rečenice koje mogu da ilustruju na najbolji način ono što očekujemo od igrača, a da oni to razumeju na pravi način. Da objasnimo momcima sve ono što drugi ljudi rade. Priča o tome je jako varljiva stvar. Ako želite da igrači veruju u to, morate da im pokažete na primeru. Primeri su veoma poželjna stvar u sportu.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: Starsport©

Nadaju li se igrači preokretu u drugom delu sezone, budući da nema podele bodova?

- Nismo stigli da razmišljamo o tome, još ima dosta do početka prvenstva.

Kakav je plan po dolasku u Beograd, s obzirom na to da je najzagađeniji grad na svetu i nije baš podoban za fizičke napore?

- 28. i 29. januara će momci odmoriti. 30. imamo dva treninga, verovatno ćemo ih spojiti u jedan, ali će biti intenzitet kao da su radili dva. Ideja većine je da pobegnu iz Beograda, to je najbolji način da se izbegne vazduh.

Savo Milošević
Savo Miloševićfoto: Starsport©

Kažete da još ne razmišljate o preokretu na proleće, ali možete li da nam obećate bar uzbudljivu polusezonu?

- Mi ćemo se potruditi da bude tako. Jedna stvar je trka za titulu sa Zvezdom, Vojvodimom, Čukaričkim, a druga stvar je da se potrudimo da navijačima priredimo lep fudbal.

Da li vam se ikada dogodilo da svaki dan priprema bude sunce, da praktično ne padne ni kap kiše?

- To smo danas komentarisali. Kada smo sedeli posle utakmice, pričali smo kako je sve zajedno prošlo, i vreme i uslovi, ispada da se samo hvalimo i da je sve prošlo perfektno. To znači da nešto nije u redu.

Ako stigne ponuda za nekog fudbalera, da li biste ga pustili da ide?

- 98 odsto igrača bih zadržao.

Da li ima ponuda za vas, da li su vaši rezultati u Partizanu odjeknuli negde van granica Srbije, da li vas je neko već zvao za neki inostrani angažman?

- Postoje razne priče i imam dosta prijatelja i kontakata, imam nekih poziva, ali nijedna ponuda nije bila ozbiljna. Zaista se ne opreterućem time. Ko ne bi želeo da bude trener u Španiji i Engleskoj, ali dug je put ispred mene. Trener sam tek devet meseci.

Nisu retki slučajevi da bivši fudbalski asovi budu odmah treneri u velikim klubovima.

- Ne bih komentarisao, navikao sam u životu da za sve čovek mora da se pomuči, ovo je suviše kratko da bi razmišljao o tome. Daleko od toga da nemam tu ambiciju. Sve što sam uradio u životu, nije bilo lako, ali je to bio mukotrpan i težak rad. Isto važi i za ovu drugu, trenersku karijeru - zaključio je Milošević na kraju pripremnog perioda u Turskoj.

Partizan u petak putuje u Katar, gde će igrati prijateljski turnir u popularnoj Aspire akademiji sa ruskim Rostovom, Spartakom iz Moskve i Lokomotivom iz istog grada. Posle toga, sve će biti mnogo jasnije i iskristalisaće se igra koju možemo da očekujemo od crno-belih u drugom delu sezone.

BONUS VIDEO:

(Izveštač Espresa iz Turske - Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media