BILA JE USPEŠNA KOŠARKAŠICA, A ONDA JE POSTALA JEDNA OD NAJBOLJIH NAUČNICA U SRBIJI: Emilija sad sprema 2 doktorata
Emilija Stojanović je posle uspešne košarkaške karijere postala naučnica, Foto: Printscreen/Instagram/stojanovic.e

Završila karijeru s 27 godina

BILA JE USPEŠNA KOŠARKAŠICA, A ONDA JE POSTALA JEDNA OD NAJBOLJIH NAUČNICA U SRBIJI: Emilija sad sprema 2 doktorata

Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu za tri godine, potom master i nakon toga je upisala doktorske studije na tom, ali i na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu

Objavljeno:

Teško je uporedo baviti se profesionalnim sportom i školovati se, a posebno biti uspešan i u tome, međutim, to je uspela da spoji Nišlijka Emilija Stojanović.

Ova devojka koja je do prošle godine igrala profesionalno košarku, bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta, osvojila je zlatnu medalju sa juniorskom reprezentacijom na Balkanskom prvenstvu 2008. godine, igrala i u zemlji i u inostranstvu, istovremeno nije zapostavila svoje školovanje.

Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu za tri godine, potom master i nakon toga je upisala doktorske studije na tom, ali i na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Dobitnica je brojnih nagrada. Prepreka na putu ka uspehu bilo je već na samom početku. - Pre upisa na Fakultet sporta (popularni DIF) povredila sam ligamente kolena, tako da sam na prijemni izašla već tri nedelje posle operacije. Mogla sam da odustanem i polažem naredne godine, ali, evo sada kada razmišljam, ko zna gde bi me put odveo da nisam upisalam tada. Bilo je teško jer sam imala operaciju ligamenta, a trebalo je da demonstriram sve sportske veštine. Iako nisam pokazala svoje maksimalne sposobnosti uspela sam da položim prijemni i eto me gde sam sada - počela je svoju priču za "Mondo".

Ovaj drugi put i ljubav ka nauci došli su kaže spontano. - Dobijala sam svake godine nagrade za najboljeg studenta na akademskim studijama i, iskreno, to me je motivisalo da što pre završim fakultet i ostavarim se kao sportista. Sećam, se ušla sam u kancelariju profesora Dragana Radovanovića, mog mentora, i pokazujem mu da sam postigla 20 poena, na šta on otvara program za istraživače i upisuje ime košarkašice koja je desetak godina starija od mene, a koja je već tada bila uvrštena u svetsku listu naučnika. Tada sam shvatila da i ja želim da budem na toj listi - iskrena je Emilija. I danas...ona je na toj listi, ali njeno ime može se videti i u mnogim međunarodnim naučnim časopisima – autor je i koautor 16 radova, a recezent je više međunarodnih visokorangiranih časopisa. Naučno i stručno se usavršavala tokom protekli nekoliko meseci u Češkoj, a već više godina aktivno sarađuje sa kolegama iz Australije.

Ova mlada naučnica pohađa dva programa doktorskih studija. Na drugoj je godini smera Ekperimentalne i primenjene fiziologije sa sportskom medicinom na Fakultetu medicinskih nauka U Kragujevcu, dok je pred odbranom doktorske disertacije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Trenutno istražuje uticaj supstance koja se nalazi u tzv. "sivoj zoni" dopinga na učinak sportista, kao i nutritivne strategije upotrebe dozvoljenih supstanci kao što je uticaj kofeina na sportiste. Kruna njenog rada je, kako i sama kaže, nagrada "Za žene u nauci" koja joj je nedavno dodeljena u Vladi Srbije.

A da bi sve ovo postigla sa samo 27 godina morala je predano da radi i da, kako kaže, najčešće spava po četiri, pet sati.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.