PIONIR ILI ARENA? Pitajte navijače Zvezde i Partizana i dobićete isti odgovor!
Ideja koja bi u većini Evrope dobila veliki aplauz i apsolutnu podršku, u Srbiji od ljubitelja košarke nailazi na gomilu kritika i negodovanje, Foto: Wikipedia, Starsport©

bez dileme

PIONIR ILI ARENA? Pitajte navijače Zvezde i Partizana i dobićete isti odgovor!

Dok je vodio Unikahu, španski trener Đoan Plaza je gostovanje u "Pioniru" zbog bučne atmosfere opisao kao mišolovku i priznao da su dosta značaja dali toj činjenici dok su se spremali za predstojeći duel

Objavljeno: 15:03h
Nikola Husein

Nova košarkaška sezona je krenula pre samo nekoliko dana, a jedna od najvećih dvorana u Evropi - Beogradska Arena će u manje od 48 sati ugostiti dva turska kluba.

Partizan je u utorak na krilima 10.000 navijača posle velikog preokreta srušio Tofaš u 2. kolu Evrokupa, dok će Crvena zvezda večeras od 19 časova debitovati pred svojom publokom u novom izdanju Evrolige protiv Fenerbahčea.

Odrekli su se Večiti igranja velikih mečeva u kultnom Pioniru, pa će prvi put u istoriji oba naša najveća kluba sve evropske utakmice igrati na Novom Beogradu, tačnije Areni.

Ideja koja bi u većini Evrope dobila veliki aplauz i apsolutnu podršku, u Srbiji od ljubitelja košarke nailazi na gomilu kritika i negodovanje.

Naime, opšte je poznato da atmosfera u Areni i Pioniru nije ni približno ista, čak šta više, na mečevima gde je poseta manja od 10.000 navijača deluje pomalo sablasno u poređenju sa 7.000 ljudi u "hramu košarke" gde su se godinama nizali rekordi Grobara i Delija u broju decibela na jednoj košarkaškoj utakmici.

Sa druge strane, udaljenost navijača od parketa je za protivnički tim velika prednost, jer smo dobro upoznati kakav pritisak umeju da naprave navijači naših klubova i koliko cela ta buka pomaže srpskom timu u bitkama protiv evropskih velikana koji su neretko padali u čuvenom paklu Pionira.

Ipak, ovog leta se Pionir posle više decenija renovirao, proširio kapacitet, dobio nove stolice i ono što je najbitnije zakrpio krov koji je prokišnjavao u finalu plej-ofa june ove godine, što je priznaćete i više nego skandalozno.

Bilo kako bilo, Večiti sada svoje evropske mečeve igraju u Areni koja nije ljubimica navijača oba tima.

Da ne grešimo dušu, Grobari su fantastičnu atmosferu pravili 2010. godine kada se vojevala bitka za F4 Evrolige protiv Makabija, kao i protiv Panatinaikosa u TOP 16 fazi, kada je i oboren rekord košarkaške posete na evropskim mečevima, gde se skupilo više od 18.000 navijača.

Sa druge strane, Zvezda i Delije su u sezoni pod Radonjićem rušili Budiveljnik i Uniks pred više od 20.000 navijača, u ratnoj atmosferi dočekivali Galatasaraj posle ubistva Marka Ivkovića, bacili na kolena veliki CSKA, mučili Barsu i Real...

Ali, Pionir je Pionir i tom konstatacijom će se složiti 90% navijača Partizana i Zvezde u svako doba dana i noći.

Naravno, u odbranu Pionira treba podsetiti na izjave stranih košarkaša koji su kad god bi dolazili u Beograd i Pionir uvek pre i posle meča apostrofirali upravo Pionir kao nešto sa čime se do sada nisu susretali i izjavljivali da je to atmosfera koju će pamtiti do kraja života. I to po dobrom, bez obzira što navijači nisu bodrili njihov klub, već zbog celokupnog ambijenta koji Arena nema i nikada neće imati.

- Igrao sam tri puta u Pioniru i atmosfera je uvek bila neverovatna i vruća. Navijači Partizana bodre tim do krajnjih granica i očekujem da tako bude i ovaj put, jer je reč o najvažnijoj utakmici u ovom delu sezone - rekao je italijan Marko Đaketi za sajt Evrolige 2011. godine.

Ovo su reči Petera Koponena kada je sa Barselonom 2017. godine igrao u Beogradu.

- Ludo je. Ovde je veoma teško igrati, možda i najbolja atmosfera u Evropi. Navijači daju veliku podršku domaćem timu. Uvek je lepo igrati u takvoj atmosferi.

Dobro poznati trener CSKA Dimitris Itudis je imao interesantnu izjavu:

- Mi uvek koristimo i zvuk kada se pripremamo za takve situacija, puštamo igračima navijanje sa razglasa kako bi se snašli kada je otežana komunikacija kao što nas čeka ova u Pioniru.

Itudis u razgovoru sa De Koloom i Teodosićem
Itudis u razgovoru sa De Koloom i Teodosićem foto: Profimedia

Reč je imao i legendarni Huan Karlos Navaro.

- Svi na svetu vole da igraju ovde, zadovoljan sam kakva je bila atmosfera. Ipak je ovde poseban ambijent i nije lako igrati - naglasio je Navaro.

Dok je vodio Unikahu, Đoan Plaza je gostovanje u "Pioniru" zbog bučne atmosfere opisao kao mišolovku i priznao da su dosta značaja dali toj činjenici dok su se spremali za predstojeći duel.

Da ne navodimo dalje primere, svaki košarkaš koji je ikada gostovao u Beogradu i Pioniru je tu uspomenu poneo sa sobom i pamtiće je dokle god je živ jer je to prosto činjenica.

Pionir je sinonim za košarku, za Beograd, za Zvezdu, za Partizan i ima ono što Arena nema i verovatno nikada neće imati - DUŠU, pa čak i ako je onakva betonska kocka sa krovom koji prokišnjava, svaki navijač koji je ijednom kročio u nju zna o čemu pričamo.

foto: Saša Pavlić Koky

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.