TOMAŠEVIĆ O 5. MESTU: Zadovoljavajuće! Podnosimo kandidaturu za kvalifikacije za OI! Nakić će igrati za Srbiju!
Dejan Tomašević je govorio o nacionalnom timu Srbije, Foto: Branislav Božić

ali šanse su male

TOMAŠEVIĆ O 5. MESTU: Zadovoljavajuće! Podnosimo kandidaturu za kvalifikacije za OI! Nakić će igrati za Srbiju!

Generalni sekretar KSS-a je govorio na brojne teme

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije je na Svetskom prvenstvu osvojila tek 5. mesto iako je ispraćena na turnir u Kinu sa očekivanjima o borbi za zlatnu medalju.

U javnosti je ovaj rezultat shvaćen kao debakl, dok u Košarkaškom savezu Srbije smatraju da je to prejaka reč, ali da jeste svakako neuspeh što nije osvojena nijedna medalja.

Sada, tri nedelje posle završetka Mundobasketa, o tome je pričao i generalni sekretar Dejan Tomašević u intervjuu koji je dao za "Sport klub".

Dejan Tomašević o rezultatu Srbije na Mundobasketu
Dejan Tomašević o rezultatu Srbije na Mundobasketufoto: Dragan Kadić

- Svakako da je svako od nas priželjkivao i očekivao bolji reztultat, ali iz ove perspektive, posle tri nedelje, slobodno možemo da kažemo da je rezultat zadovoljavajući. Okrećemo se nekim novim izazovima i novim dešavanjima koja nas očekuju - rekao je Tomašević.

Osim lošeg rezultata, Srbija je ostala i bez selektora, pošto je Saša Đorđević odlučio da ne produžava ugovor i da se posveti klupskim obavezama posle 6 godina provedenih na klupi nacionalnog tima i sada se svi pitaju ko će biti novi strateg "Orlova".

Saša Đorđević je napustio kormilo reprezentacije Srbije
Saša Đorđević je napustio kormilo reprezentacije Srbijefoto: Dado Đilas

- To je pitanje pre svega za predsednika saveza jer je on taj koji donosi konačni sud i odlučuje o selektoru. Ja bih voleo da se u ime svih pravih poklonika košarke zahvalim Saši Đorđeviću za sve što je uradio u proteklih nekoliko godina. Reprezentacija Srbije osvojila je tri srebra na velikim takmičenjima, jednom je bila četvrta i jednom peta. Ne verujem da postoji mnogo reprezentacija na svetu koje mogu da se pohvale takvim rezultatima. Naravno da smo očekivali i svi priželjkivali da donesemo medalju iz Kine, nismo uspeli, ali nije nikakva tragedija. Iz svega treba da se izvuku pouke. Nas u narednom periodu očekuje da se potrudimo da što spremniji i popunjeniji odemo na kvalifikacioni turnir i pokušamo da obezbedimo mesto na OI, a pre toga, u februaru, počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Tomašević je i sam bio član jednog srpskog "drim tima" koji je takođe 2005. godine na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji doživeo debakl, a mnogi su ovu sadašnju ekipu upoređivali baš sa tom.

Dejan Tomašević ne sumnja da će se svi igrači odazvati pozivu i sledeće godine
Dejan Tomašević ne sumnja da će se svi igrači odazvati pozivu i sledeće godinefoto: Dragan Kadić

- Definitivno, u javnosti je stvorena slika, iako mi to nismo želeli, da je ova ekipa stvorena za zlatnu medalju i da ništa ispod zlatne medalje ne smemo da donesemo. Momci su pre svega svesni svog kvaliteta i šta se od njih očekuje. Moram da im se zahvalim jer su se pored svih utakmica koje imaju tokom sezone odazvali pozivu i odlučili da još jedno leto žrtvuju i igraju za reprezentaciju. Nema ništa lepše i uzvišenije od igranja za reprezentaciju i naravno da su svi oni došli sa željom da postignu što bolji rezultat. Ostaje žal, ali sam siguran da će se sledeće godine svi ponovo odazvati i da ćemo, daj Bože, na tom kvalifikacionom turniru uspeti da se plasiramo na OI, a onda možemo da pričamo o nekim većim ciljevima.

Osim što je osvojeno peto mesto, Srbija nije uspela da obezbedi ni direktan plasman na Olimpijske igre sledeće godine i moraće svoje mesto u Tokiju da traži kroz kvalifikacije.

Iz KSS-a su već najavili da će se kandidovati da budu domaćini jednog turnira, kao i pred Rio 2016. godine, a upravo je četvrtak poslednji dan za prijavu domaćinstva.

Dejan Tomašević potvrdio je da će Srbija podneti kandidaturu za domaćina kvalifikacionog turnira za OI
Dejan Tomašević potvrdio je da će Srbija podneti kandidaturu za domaćina kvalifikacionog turnira za OIfoto: Starsport©

- Prvi preliminarni dan kada treba da se podnesu papiri i uplati jedna taksa je 4. oktobar i mi smo spremni. Zahvalni smo predsedniku države koji je dan posle meča za peto mesto i završetka Svetskog prvenstva pozvao Danilovića i mene i rekao nam da imamo punu podršku države za organizovanje turnira. Svi znamo koja je prednost kada igraš pred svojim navijačima i mi ćemo iskoristiti sve svoje kontakte i snagu. Uostalom, svima je dobro poznato koliko su Srbija i Beograd dobri domaćini. Videćemo već danas koje su se federacije prijavile, ali znamo da je veliko interesovanje. Naš je problem što smo pre tri godine organizovali kvalikacioni turnir i ukoliko bude više kandidata ne verujem da će ponovo da nam dodele domaćinstvo. Ipak, iskreno se nadam da će Beograd sledeće godine biti domaćin.

Tomašević se u razgovoru osvrnuo i na Marija Nakića, jednog od najvećih talenta evropske i svetske košarke, koji još nije zvanično doneo odluku da li će u budućnosti igrati za reprezentaciju Srbije, ali gensek KSS smatra da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

- Nema dileme, Mario je jedan od najvećih talenata u Evropi. Iskreno verujem da će on igrati za našu reprezentaciju, pričao sam i sam i njegovim ocem, ali pošto se kod nas zna ko šta radi, to je pitanje za Igora Rakočevića. On je, ne mogu da kažem u svakodnevnom, ali vrlo često u kontaktu i sa ocem i sa samim igračem - rekao je Tomašević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.