GASOL JE BIO KLJUČ DOLASKA JOKIĆA U DENVER: Otkrivena tajna kako su Nagetsi uz pomoć Španca doveli Srbina!
Mark Gasol je bio ključan kod Denverove odluke da draftuje Jokića, Foto: EPA/John G Mabanglo/AP

A ispao je bolji od njega

GASOL JE BIO KLJUČ DOLASKA JOKIĆA U DENVER: Otkrivena tajna kako su Nagetsi uz pomoć Španca doveli Srbina!

Generalni menadžer Nagetsa je ispričao kako su u stvari projektovali razvoj srpskog centra

Objavljeno:

Nikola Jokić postao je najbolji centar NBA lige za samo 4 sezone koliko je proveo u najjačoj ligi sveta.

Stigao je kao potpuno nepoznati dečko, i od "ružnog pačeta se pretvorio u labuda", pa je ispao jedan od najbolje odabranih pikova u drugoj rundi drafta 2014. godine.

Mnogi se i dalje pitaju kako je Jokićevo umeće promaklo svim timovima u NBA, kako to da se o njemu nije toliko znalo, ali i kako je Denver prihvatio taj rizik s njim?!

Mark Gasol i Nikola Jokić
Mark Gasol i Nikola Jokićfoto: AP

Na ta pitanja je odgovorio generalni menadžer Nagetsa, Arturas Karnišovas.

- Pre drafta je bio na raspolaganju svima, svaki tim je mogao da ga gleda i na Hup Samitu. Morali smo da gledamo snimke Marka Gasola kada je bio 18-godišnjak u Španiji. Gledali smo ga kako je igrao u Barseloni. Bio je to rizik, ali nam se isplatilo. Ali, sve zasluge idu Jokiću zbog toga kakav je igrač postao. Svi su mislili da nije dovoljno fizički dobar da bi uspeo u NBA, računajući i nas. Ali, njegov talenat je uvek bio tu – od dodavanja, preko šuta, do verovano najbolje kontrole lopte koju smo ikada videli. Samo je trebalo popraviti njegovo telo. Sada možemo da kažemo da je on naš plejmejker, on inicira naš napad. Mnogi me pitaju da ga uporedim sa Sabonisom, kakav je on bio dodavač. Mislim da je Džoker to podigao na još viši nivo, jer on i prevodi loptu. On uhvati skok, prenese loptu, pokreće napad… Koliko timova u ligi ima centra koji vodi loptu u ključnim trenucima, što se dešavalo u plej-ofu - ispričao je Karnišovas.

Nikola Jokić protiv Marka Gasola će voditi bitke i na Mundobasketu u Kini
Nikola Jokić protiv Marka Gasola će voditi bitke i na Mundobasketu u Kinifoto: AP

Legendarni Litvanac je potom govorio kako je postepeno napredovao srpski košarkaš.

- Igrao je Letnju ligu i prosečno je beležio deset poena i sedam skokova. Posle toga niko nije mogao da pretpostavi da će uskoro biti u konkurenciji za MVP lige. Bilo je postepeno, ali je onda u trećoj godini, od kada je 15. decembra postao starter, krenuo da ređa lude brojke, vezuje tripl-dablove… Tada smo pomislili da postoji šansa da bude zvezda u ligi.

Ovog leta brojni timovi su drastično izmenili svoje rostere, doveli su neke superstarove, dok je Denver jedan od retkih koji je sačuvao kostur iz prethodne sezone.

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: AP

- Uzdamo se u kontinuitet. Mnogi timovi su napravili promene, dodavali velike igrače, superstarove. Ali, za njih je i dalje sve nepoznanica. Mi smo gledali šta nam je ova grupa momaka pokazala, vodila nas je do skora 54-28, imala najbolji učinak na domaćem terenu – 34-7. I dalje je to treća najmlađa ekipa u ligi, a dodavanjem Džeremija Grenta postali smo još bolji. Znamo da smo napadački izuzetno dobri, ali će nam on pomoći i u odbrani - objasnio je Karnišovas.

Dva ključna igrača u svemu tome su Jokić i Džamal Marej.

- Čuvanjem Jokića i Mareja trudimo se da zadržimo sve zajedno, uključujući i stručni štab i rukovodstvo. Kontinuitet je naš moto. Zahvalni smo vlasnicima što su i oni nas sačuvali, mogli su da precrtaju ovaj projekat pre dve godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.