ČLAN JE GLOBTROTERSA, DRŽI 4 GINISOVA REKORDA: Kad smo rekli - Peđa Stojaković, urliknuo je i promenio izraz lica!
Zvezda Harlemovaca i Peđa Stojaković, Foto: Espreso.co.rs, Profimedia

harlemovac za espreso

ČLAN JE GLOBTROTERSA, DRŽI 4 GINISOVA REKORDA: Kad smo rekli - Peđa Stojaković, urliknuo je i promenio izraz lica!

Osvrnuo se i na lik i delo Nikole Jokića, koji je za njega trenutno najbolji centar u NBA ligi

Objavljeno: 18:27h
Aleksa Radosavljević

Svetska senzacija Harlem Globtrotersi minulog utorka zabavljali su publiku u Hali sportova.

Svojom kombinacijom košarke, uličnih basket poteza, atleticizma i teatralnosti, najviše oduševljeni bili su klinci, ali ni stariji građani koji su posetili Halu sportova Ranko Žeravica na Novom Beogradu nisu ostali uskraćeni za nesvakidašnji provod.

I pored horde dečaka i devojčica koje su pokušavale da uzmu autogram, slikaju "selfi" ili dobiju pokoji rekvizit od legendarnih umetnika pod obručima, nekako smo uspeli da uhvatimo koji minut za razgovor sa jednim od superstarova ovog tima.

Njegov nadimak je Thunder Law (Zakon munje/groma) i vlasnik je čak četiri Ginisova rekorda - pogodak kroz obruč na visini 15.26 metara, najdalji koš iz sedećeg položaja (preko 17 metara), najdalji koš ispod jedne noge sa negde oko 16 metara, kao i pogodak iza leđa sa 25 metara.

Pogledajte:

Pošto mu je ovo prvi put u Srbiji, prvo su nas interesovali utisci koje ima o dosadašnjem toku posete:

- Divno iskustvo! Ljudi su fantastični, osećao sam ljubav čim smo izašli iz aviona. Bio sam mnogo uzbuđen što imam priliku da nastupim ovde - jasan je raspoloženi Tander.

Međutim, pre dolaska u našu zemlju, o njoj ništa nije znao, osim...

- Pa, bio sam svestan gde se nalazi, ali to je otprilike to. U poslednjih 48 sati naučio sam mnogo. Odlučio sam da večeras nastavim sa tim, kako bih što više saznao pre nego što odletimo.

Beograd ima puno sadržaja koji mogu da zainteresuju strance, ali on se odlučio za nešto drugačiji "provod".

- Nisam baš previše video, mnogo vremena proveli smo u hotelu. Međutim, uhvatio sam vreme da malo prošetam gradom, popričam sa ljudima. Takav sam, volim da komuniciram, čak ni ne gledam gde sam, već komuniciram, povezujem se sa ljudima. To je moj stil - rekao je jedan od glavnih izvođača današnje trupe legendarnih Harlemovaca.

Raspitivanjem je saznao da su Srbi ludi za košarkom.

- Dosta velikih profesionalnih košarkaša došlo je iz Srbije. Malo sam se bavio istorijom, pa sam to saznao. A, večeras sam uvideo i da imate dosta dobru košarkašku kulturu, razumete se u ovaj sport.

Gleda li NBA?

- Veliki sam fan te lige, ali to nije ni blizu Harlem Globtrotersa. Volite li vi Globtroterse? Naravno da volite, kad smo sjajni. Videli smo ceo svet zbog toga.

Ima li neki NBA košarkaš koga bi Tander voleo da vidi u redovima svoje "trupe"?

- Kad bih morao da biram, ne bi bilo lako, ali odabrao bih nekoga poput Stefa Karija. Prvo, sjajan je momak, drugo odličan je košarkaš sveukupno, a treće, jedan je od najboljih šutera.

Na opasku da on ne ume da zakuca tako dobro kao Harlemovci, snašao se veoma šmekerski.

- On je dobar u nekim stvarima, ja u drugim. Mislim da bi bio sjajan Globtroter - odgovara kroz osmeh četvorostruki svetski rekorder.

Kakav bi to razgovor bio, a da nismo pomenuli srpske igrače iz NBA lige.

- Koliko imate igrača? 4-5? Au, čoveče. Dajte mi neki trag, ne mogu sad baš da nagađam, a-ha-ha. Dva u Sakramentu? U ovom trenutku? Nisam dobar u pamćenju imena, pa morate da mi kažete.

Rekli smo mu: Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, Nikola Jokić... Nekada Vlade Divac.

- Kada ste rekli Sakramento, odmah sam pomislio na Divca, ali ste me zbunili kad ste rekli da su aktivni košarkaši.

Dobro, ali bio je tu još jedan igrač!

- Peđa? PEĐA?! PEĐAAAA?! Štaaaaaa? Bio sam njegov veliki fan dok sam odrastao. Voleo sam i njega i Vlada.

A, kad bismo ti rekli da je i superstar Denver Nagetsa takođe naš čovek?

- I on je Srbin? Pa, ljudi, vi definitivno znate šta je košarka, tako da ste vrlo dobro znali šta ćete gledati ove večeri, a-ha-ha. Šalu na stranu, mislim da je on najbolji centar u celoj ligi u ovom momentu.

Kog Srbina bi voleo u Harlemu?

- Moraću da kažem Vlade ili Peđa, jer ipak sam uz njih odrastao.

Eto šta vam je sudbina. Nekada su jugoslovenski košarkaši bili ludi za potezima koje su izvodili Globtrotersi, još u ono doba kada je u evropskoj košarci bilo zabranjeno zakucavanje.

Tada su, iz godine u godinu, naši igrači "skidali" pojedine poteze od Harlemovaca, a sada, pola veka kasnije, Harlemovci odrastaju uz srpske košarkaše.

Ovo je samo jedan od dokaza uticaja ove sportsko-zabavljačke razigrane družine na našu igru pod obručima, kojom se toliko dičimo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.