UŽASAN PORAZ JOKIĆA U NAJBOLJOJ NBA UTAKMICI OVE SEZONE: Monstruozni tripl dabl Srbina nedovoljan, Nikola tragičar
Nikola Jokić, najbolji srpski košarkaš, Foto: EPA/Steve Dipaola

nba plej of

UŽASAN PORAZ JOKIĆA U NAJBOLJOJ NBA UTAKMICI OVE SEZONE: Monstruozni tripl dabl Srbina nedovoljan, Nikola tragičar

Ovakva utakmica igra se jednom u životu

Objavljeno: 09:58h
Saša M. Stajić

Kakva epska plej of utakmica i kako tragičan poraz Denvera i Nikole Jokića!

U ubedljivo najboljem meču ove sezone treći duel polufinala Zapada pripao je Portland Trejlblejzersima, koji su posle ČETIRI PRODUŽETKA (!) bili bolji od Nagetsa.

Imao je srpski as dva puta priliku da svom timu donese pobedu, ali je oba šuta za tri poena na isteku prvog i drugog produžetka promašio. Nije pogodio ni prvo od dva slobodna bacanja u četvrtom produžetku na 136:138, posle čega je Set Kari rutinski ubacio oba za konačnih 140:137.

U tom trenutku statistika je pokazivala da je Jokić odigrao 65 minuta, što znači da je samo 3 minuta u toku cele utakmice proveo na klupi?!

Naravno, Jokiću se ništa ne može zameriti, jer pogledajte samo te brojke: 33 poena, 18 skokova, 14 asistencija, 2 blokade i 1 ukradena lopta, uz šut 13 od 25 (4 od 7 za tri i 3 od 5 bacanja). Jedina kategorija gde je Nikola podbacio bile su izgubljene lopte - imao ih je čak 8.

Stara turska poslovica glasi da ako Enes Kanter pogodi bar jednu trojku na utakmici, njegov tim ne može da izgubi. Tako je i bilo ove noći. Turčin je još jednom odigrao koliko-toliko solidnu odbranu na Jokiću, uprkos evidentnim bolovima u levom ramenu, a meč je završio s 18 poena i 15 skokova.

Pre ove utakmice NBA analitičari i bivši igrači postavljali su pitanje ko će doneti prevagu u ovoj seriji: Nikola Jokić ili Demijen Lilard.

Pol Pirs, Ajzea Tomas, Stiven A. Smit, svi su bili jednoglasni u oceni da Jokić ima veći uticaj na igru i da će svoj tim odvesti u sledeću rundu.

S tim se večeras nisu složili Si Džej MekKalum i Rodni Hud. Prvi je ubacio 41 poen i tako neutralisao donekle slabije izdanje Lilarda (28 poena, ako se to uopšte može nazvati slabim).

Ipak, pravi heroj utakmice je čovek koga se najgori tim lige Klivlend odrekao na pola sezone. Rodni Hud ubacio je 7 vezanih poena u poslednjih minut i po i na taj način ugasio sve Denverove nade. Imao je Jokić dva bacanja, promašio je prvo i utakmica je otišla u nepovrat.

Ključ druge vezane pobede za Portland je Denverova klupa. Tačnije, nestanak iste. Jedno od najjačih oružja za Nagetse tokom čitave sezone u kojoj su završili kao drugi na ultra jakom Zapadu, odmah iza Golden Stejta, bila je klupa. Bizli, Moris, Barton, Plamli odrađivali su minute kad bi prva petorka odmarala bolje nego iko u NBA.

To već drugu utakmicu nije slučaj. Vili Barton, koji je do ove utakmice neobjašnjivo nestao u plej ofu, dao je neke znake života (22 poena), ali ni to, uz još jedan sjajan meč Džamala Marija (34 poena), nije bilo dovoljno.

Tim nije dobio pomoć od 30 miliona dolara po sezoni vrednog Pola Milsapa (17 poena), odnosno Gerija Herisa (13 poena). S klupe je jedini upotrebljiv bio Malik Bizli (11 poena), sve u svemu, nedovoljno za pobedu koja je mogla da prelomi seriju na stranu Denvera.

Inače, ovo je prva utakmica plej ofa u kojoj su odigrana 4 produžetka još od 1953. godine.

Doris Burk, jedna od vodećih ESPN analitičarki, u TV prenosu nekoliko puta je u hvalospevima govorila o Nikoli Jokiću.

"Ovaj momak je unikatan, sa svim svojim veštinama najbolji centar u NBA trenutno. Isporučuje svom timu baš ono što im treba, iz večeri u veče", sipala je komplimente na račun srpskog asa Doris.

A Jokić je posle tihog prvog poluvremena (svega 6 poena) u drugom ubacio u "beast mode". U trećoj četvrtini zabio je 17 poena, u četvrtoj još 7, trojke je u tom periodu gađao 4 od 5, skakao je, asistirao i pogađao kad god je to bilo važno.

Dečko je legitimni NBA superstar i svi oni kojima bi palo na pamet da ga omalovažavaju i pljuju samo neka stave prst na čelo i probaju da se sete kad je to Srbija imala igrača koji na ovom nivou košarke "isporučuje" kao što Jokić to radi.

Možda je Peđa Stojaković bio bolji šuter, možda je Vlade Divac, uz statistički impresivnu karijeru, za hemiju ekipa u kojima je igrao bio značajniji od Jokića, ali ono što Nikola igra ove sezone visine su do kojih nije dobacio nijedan Srbin nikad.

Tačno je da je u produžetku nestalo goriva u velikoj Jokićevoj mašini. Imao je Srbin dva šuta za pobedu, imao je dva bacanja za izjednačenje, ali telo i živci nisu izdržali. Tek tri poena u poslednjih 20 minuta, ali Nikola, glavu gore.

Ako trener Majk Meloun nekim čudom uspe da ih odmori u narednih 48 sati (isti zadatak je i pred Terijem Stotsom), ako Nikola i Mari opet uđu jako u meč, ako dobiju pomoć od svojih preskupih startera (Milsap, Heris i Barton godišnje zarađuju 54 miliona dolara), ako se Denverova klupa konačno probudi, neke nade ima.

Pogledajte još jednom ovu nezaboravnu utakmicu:

A evo i neverovatne Nikoline partije i monstruoznog tripl dabla:

Kakvo je vaše mišljenje, ima li Denver šanse za prolazak u finale Zapada?

Naša prognoza je da ukoliko Denver dobije sledeću, dobiće seriju. Ako Portland povede s 3:1, moguće je da će sve vrlo brzo biti gotovo.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.