MNOGI SRBI I DALJE ŽIVE KAO DA SU POD TURCIMA: Nikola Kalinić ponovo udara, šta će sad reći naša javnost?
Nikola Kalinić, Foto: Beta

OPET SE JAVIO

MNOGI SRBI I DALJE ŽIVE KAO DA SU POD TURCIMA: Nikola Kalinić ponovo udara, šta će sad reći naša javnost?

Košarkaš Fenerbahčea je pričao i o predrasudama koje imaju Srbi prema Evropljanima i Evropljani prema Srbima

Objavljeno:

Srpski košarkaš Nikola Kalinić već je u nekoliko navrata dizao prašinu svojim stavovima.

Njegovo mišljenje o Kosovu i Metohiji je nateralo Delije da omrznu nekadašnjeg igrača crveno-belih, a sada se očekuju još žešće reakcije.

- Uvek će biti takvih komentara. Postoje neki moji sunarodnici koji žive u prošlosti. Još žive u vreme Otomanskog carstva i sećaju se šta je Otomansko carstvo učinilo u Srbiji i na Balkanu. Pokušao sam to da objasnim u jednom intervjuu, koji su svi pogrešno razumeli - ili su samo razumeli šta žele da razumeju. Nije me briga šta se desilo pre 10-20 godina i posebno me nije briga šta se desilo pre 500-600 godina. Kosovska bitka ili bilo šta... Ako je neko dobar prema meni - biću dobar prema njemu, ako je loš, samo ću ga ignorisati. I zaista pokušavam da pošaljem tu poruku svima. Neko je pogrešno shvatio moje reči i onda kažu da sam ovde i da ću postati Turčin, Otoman i sve ostalo. Mislim da je to glupost. Sviđa mi se Turska. Volim i Srbiju. To je moja zemlja, tamo sam odrastao, moja porodica je tamo - rekao je Kalinić u intervjuu za "Trentbasket".

Košarkaš Fenerbahčea je pričao i o predrasudama koje imaju Srbi prema Evropljanima i Evropljani prema Srbima.

- Kada sam počeo da putujem po Evropi, ne samo zbog košarke, već sa prijateljima, naša očekivanja su bila ono što su nas učili u školi ili što smo pričitali u novinama ili videli na televiziji. Srbi su najbolji ljudi na svetu, svi nas mrze jer smo najbolji... Onda odem negde u Evropi i pitam ljude šta misle o Srbiji, a oni ne znaju šta da kažu o Srbiji. Pitaju me da li mislim na Sibir. Kažem im: "Ne, mislim na Srbiju i Balkan. Morate to da znate, svi znaju za Srbiju." Mislio sam da su to izolovani slučajevi, ali to se desilo još nekoliko puta i shvatio sam da možda ono što gledam na televiziji i ono što čitam u novinama nije istina. Uvek im kažem da idu u Tursku da vide kako je. Nemojte da pričate o Otomanskom carstvu ili bilo šta drugo. Idite u Istanbul. Sada postoje jeftini letovi. Idite i razgovarajte sa ljudima. Videćete da niko ne brine za Osmanlije ili za ono što se desilo pre 500 godina - dodao je srpski košarkaš.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.