LUKA DONČIĆ JE NBA EVOLUCIJA: Slovenac je među 5 prototipova plejmejkera iz budućnosti! Oni moraju da rade sve!
Ben Simons, Viktor Oladipo i Luka Dončić - svi spadaju u prototip modernih organizatora igre, Foto: Reuter

Moderni organizatori igre

LUKA DONČIĆ JE NBA EVOLUCIJA: Slovenac je među 5 prototipova plejmejkera iz budućnosti! Oni moraju da rade sve!

Prototip poželjnog organizatora igre sada je da on pored asistencija saigračima bude u stanju da sa svojim perfektnim atletskim predispozicijama i građom bude u stanju da krene u prodor i čak zakuca preko viših košarkaša

Objavljeno:

U svim košarkaškim postavkama i strategijama jasno je bilo šta su zaduženja svakog igrača. Plejmejker je produžena ruka trenera na terenu, sprovodi njegove akcije u delo i deli pasove saigračima, bekovi i krila su više zaduženi za šuteve i trčanje u kontrama, krilni centri i centri imaju zadatak da "zaključaju" reket i hvataju skokove.

Ali sa modernim stilom igre i sve većem približivanju po visini između plejeva i centara, pogotovo u NBA ligi, jasno je da neka davno ustanovljena pravila padaju u vodu.

U poslednjoj deceniji, kada je definitivno postalo jasno da se košarka uzdiže na jedan viši nivo, igrači su postajali sve brži i opredeljeni podjednako na defanzivne i ofanzivne zadatke, bez obzira koju poziciju u ekipi pokrivaju. Tako svake nove sezone na draftu NBA lige dolaze košarkaši koji važe za prave univerzalce na parketu. Njihova prosečna visina se popela za nekoliko centimetara, atletske predispozicije su kod tih mladih košarkaša na nivou već prekaljenih asova u šampionatu, pa su tako u mogućnosti da odmah prave razliku na terenu.

Mada se dosta pričalo o drugačijoj ulozi koju imaju centri u aktuelnoj eri NBA lige, proces je bio povratan, pa su u njega neizostavano postali uključeni i plejmejkeri. Prema opširnom istraživanju portala Runrepeat, sve više se smanjuje visinski jaz između centara sa jedne i bekova sa druge strane. Prosečna visina iznosi nešto više od 2 metra po igraču, a beleženi rast je kontinuiran čak od sredine 80-ih godina. Igra se iz ovih razloga preselila od reketa ka perimetru terena, gde su se „nagurali“ i centri i plejmejkeri.

Prototip poželjnog organizatora igre sada je da on pored asistencija saigračima bude u stanju da sa svojim perfektnim atletskim predispozicijama i građom bude u stanju da krene u prodor i čak zakuca preko viših košarkaša. I dok je pre mišljenje bilo uvreženo da „jedinice“ obično imaju visinu od 1,85 do 1,90 centimetara, ta predstava se značajno izmenila u prethodnim sezonama. Tereni NBA karavana sada su preplavljeni plejevima koji su bliži visini od 2 metra, što je nekad bilo predodređeno za igrače na pozicijama krila, a neretko i krilnog centra.

Plejmejker Filadelfije Ben Simons visok je čak 2,08 centimetara i on je predvodnik ovog novog talasa u shvatanju NBA igre. Simons je zahvaljujući njegovoj visini, ali i perfektnom kretanju i razumevanju igre u stanju da gotovo na svakom susretu zabeleži dabl-dabl, pa čak i tripl-dabl učinak (zabeležio ih je već preko 10 za dve sezone). Australijski plejmejker, koji je na draftu 2016. godine bio prvi izabran, prethodne je godine imao u proseku 15,8 poena i po nešto više od 8 skokova i asistencija. Nema spora da je uz centra Džoela Embida bio najzaslužniji za to što je tim Filadelfije postao jedan od najatraktivnijih za gledanje u ligi.

Još jedna zvezda NBA neba je plej, a po potrebi i bek Indijane Pejsersa Viktor Oladipo. On je stigao prošle godine u Indijanu iz Orlanda, a niko nije ni slutio da će postati pravi lider Pejsersa, na kome se baziraju sve napadačke akcije. Oladipo je visok 1,94 cm, a zbog svoje vižljaste građe, fleksibilnosti i skočnosti bez zadrške se zaleće u reket i polaže loptu u koš preko viših protivnika. On je u prošloj sezoni imao 23,1 poen, 5,2 skoka, 4,3 asistencije, ali i 2,4 ukradene lopte u proseku čime je popunio skoro sve statističke kolone. Na kraju četvrtfinale serije plej-ofa maja ove godine prišao mu je Lebron Džejms i dugo ga tešio nakon poraza njegove ekipe od Klivlenda. Nema sumnje da je ovo pokazalo koliko poštovanje "Kralj" ima za Oladipa.

Plejmejker Čikago Bulsa Zek Levin važi za jednog od zanimljivijih košarkaša u ligi. Sa 1,96 cm je dvostruki šampion „Ol-star“ vikenda u zakucavanju (2015. i 2016. godine), a naš Vlade Divac je bio uporan proletos da ga dovede u Sakramento i to ne bez razloga. Jer Levin je stvarno napadački potencijal kakav se retko viđa, a to je pokazao i na startu ove sezone gde beleži preko 32 poena u proseku! Nema toga što ovaj igrač ne ume sa loptom, pogađa sa svih pozicija, čak i kad na njega krenu i dvojica čuvara, a ako mu se ostavi malo prostora on to nemilosrdno koristi, pa su tako nebrojeno puta njegova zakucavanja ulazila na TV špice.

Svakako ne treba smetnuti sa uma ni rukija Luku Dončića. Slovenac je visok 2,01 što mu na neki način daje komparativnu prednost u duelima sa nižim čuvarima, a sam Luka je, uprkos osporavanjima nekih NBA analitičara, pokazao da je već sa 19 godina spreman da preuzme dirigentsku palicu u sastavu Dalasa. Dončić je jedan od inteligentijih košarkaša, koji se ne oslanja samo na snagu, već svojim driblinzima, "kros-overima", asistencijama bez gledanja i u prostor stvarno demonstrira gledaocima širom sveta sve ono što košarku ponekad izjednači sa umetnošću. Nema sumnje da će Luka Dončić ostvariti zavidnu karijeru u najjačoj ligi na planeti.

Prošlogodišnji draft doneo je priliku posrnulim Los Anđeles Lejkersima da biraju igrača sa druge pozicije, a u svoj "Stejpls centar" su doveli 1,98 centimetara visokog plejmejkera Lonza Bola čije partije se uvek prate sa posebnom pažnjom. On je imao prošle godine prosečno 10,2 poena, po 7 skokova i asistencija, ali i 1,6 ukradenih lopti, a velika šteta za ovog mladog košarkaša je što je prethodne takmičarske sezone zbog povrede bio van stroja u čak 30 utakmica. Ipak, njegov razvoj može ove sezone da krene uzlaznom linijom, jer uz Lebrona Džejmsa stvarno može da napravi šoutajm u Los Anđelesu.

U sastavima svih timova NBA lige za startnu poziciju se nadmeću dva, a ponekad čak i trojica plejmejkera. Gotovo u svim ekipama postoji i jedan visok oko 1,95 cm i više. Samo neki od njih su D’Anđelo Rasel (1,97 cm) iz Bruklin Netsa, Dedžont Marej (1,96) iz San Antonija, plej Los Anđeles Klipersa Šej Gildžous-Aleksander (1,98), njegov saigrač Miloš Teodosić (1,96), „jedinica“ Niksa Frank Ntilikina (1,98cm) i mnogi drugi.

NIŽI PLEJMEJKERI I DALJE VODE KOLO Kroz navedene primere jasno je da visoki ogranizatori igre postaju „must-have“ u svakom sastavu profesionalnih ekipa „preko bare“. Ipak, oni nešto niži sa visinom od 1,85 do 1,91 i dalje su konstanta i njihove partije često obeleže čitavu nedelju, ali i mesec u NBA ligi. Dovoljno je pomenuti samo Stefa Karija, Rasela Vestbruka, Kajrija Irvinga, Kajla Laurija, Demijana Lilarda, Krisa Pola, Kembu Vokera kako bismo stekli uvid da je za svakog trenera idealno kad u ekipi ima dvojica plejmejkera sa različitim karakteristikama od kojih je jedan nešto niži, ali i eksplozivniji, dok je drugi, viši plejmejker, spreman da se spusti bliže košu i bude aktivan na svakom delu terena. TEODOSIĆ MEĐU VIŠIMA Srpski plej Miloš Teodosić ima sasvim solidnu visinu (1,96 cm) za igrača na poziciji plejmejkera. I dok je opisano kako ovakvi organizatori igre moraju da budu spremni za borbu sa višim košarkašima na poene i skokove, uz dodavanja saigračima, čini se da srpski igrač ipak pomalo kaska sa defanzivne strane. I dok niko ne spori veliko košarkaško umeće Teodosića koje se ogleda u njegovima asistencijama i šutevima, Teo ponekad nešto teže drži korak sa fizički jačim igračima na njegovoj poziciji kada dođe do duel igre. Imao je 9,5 poena i 4,6 asistencija u proseku prethodne sezone, ali je problem bio i što je odigrao tek 45 od 82 meča za Kliperse zbog povrede.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.