DA LI STE ČULI ZA LJUBIŠU STEFANOVIĆA? Bio je prvi Srbin draftovan u NBA, a u rodnoj zemlji je zaboravljen! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram/stefanovicsasha

Neverovatna priča

DA LI STE ČULI ZA LJUBIŠU STEFANOVIĆA? Bio je prvi Srbin draftovan u NBA, a u rodnoj zemlji je zaboravljen! (FOTO) (VIDEO)

Možda bi mogli da ga se sećaju stariji navijači Crvene zvezde

Objavljeno:

Samo oni najokoreliji zaljubljenici u košarku znaju ko je Ljubiša Stefanović, prvi Srbin koji je draftovan u NBA.

Navijačima u njegovoj rodnoj zemlji njegovo ime sigurno ne znači preterano, barem ne dok ne zađu dublje u njegovu košarkašku karijeru i tada shvate da je upravo on bio preteča Divcu, Paspalju, Daniloviću i svim ostalim srpskim igračima koji su kasnije ostavili veliki trag u najjačoj ligi sveta.

To što je nepoznat široj javnosti u Srbiji i nije toliko čudno s obzirom da je on košarkom počeo da se bavi tek kada se sa porodicom preselio u SAD, davne 1970. godine.

- Rođen sam u Aleksincu, ali sam kao dete, u februaru 1970, sa ocem, majkom i sestrom došao u Kraun Point, gradić 40-ak milja od Čikaga, da posetim dedu po očevoj strani. Ostali smo - započeo je svoju priču Stefanović za portal "Basketballsphere".

Ljubiša je neizbrisiv trag ostavio na univerzitetu Ilinois Stejt, koji je čak tri puta predvodio do NCAA turnira, danas popularnog "Martovskog ludila".

- Igrao sam baš dobro te utakmice. Naravno, bila mi je želja, kao i svima, da me izaberu na draftu. I jeste, Sijetl, kao 97. pika 1985. godine. U današnje vreme se sam izbor među 60 izabranih na draftu smatra ogromnim uspehom. NBA je dostigla neviđene visine, ogromnu komercijalizaciju. Ali, tada je bilo drugačije. Iako je od osnivanja bila najbolja liga na svetu, nije bila toliko medijski praćena. Dakle, za razliku od prve runde koja je, kao sada, pružala garantovni ugovor, izbor u drugoj ili kasnijim rundama nije bio „big deal“, ali jeste bila šansa za kasnije.

I nažalost Ljubiša je ostao bez ugovora u Sijetlu i šanse da zaigra u najjačoj ligi na svetu, pa je odlučio da se vrati u svoju rodnu zemlju i to u Crvenu zvezdu. Za to zahvalnost duguje legendarnom Ranku Žeravici, treneru crveno-belih u to vreme, koji ga je zapazio još dok je bio na univerzitetu i bio ga čak vodio na pripreme Univerzitetske reprezentacije Jugoslavije.

- Pošto iz Sijetla nije stigao ugovor, opredelio sam se za Evropu. Prva destinacija je bila Španija i klub koji je ušao iz druge u prvu ligu, u kom sam došao na svojevrsnu probu. Hteli su da ostanem, ali meni nije bilo to to. Ne znam kako je Ranko saznao da sam u Španiji i da nisam zadovoljan, pa me je samo nekoliko dana pre početka sezone pozvao da dođem u Zvezdu. Spakovao sam se i – pravac Beograd! Prvi deo sezone mi je trebalo da se naviknem na sve, upoznam, uklopim u tim, a drugi deo je bio dobar. Sećam se, izgubili smo od Cibone u polufinalu.

Ipak, nije prihvatio višegodišnji ugovor da ostane u inostranstvu, a nije ni prihvatio poziv Božidara Maljkovića da pređe sa njim u Jugoplastiku koja će narednih sezona dominirati evropskom košarkom.

Odlučio se za Evropu, ali to nije bilo to. Posle igranja u Francuskoj, Švajcarskoj i Italiji, odlučio je da vrlo rano završi igračku karijeru.

- Pre nego što krenete na neki put, napravite skicu rute, a moja je bila da posle Zvezde pokušam da se domognem dresa, na primer, Reala ili nekog od ostalih evropskih velikana, a kasnije Bostona ili drugih NBA ekipa. Te tri sezone su bile dovoljne da uvidim da nisam na pravom košarkaškom putu. Seo sam i rekao sebi: OK, pokušao si, dao sve od sebe, ne ide, vreme je da doneseš odluku. I doneo sam. Prihvatio sam ponudu Forda u kome radim i danas i izuzetno sam zadovoljan poslovnom karijerom.

Ipak to što Ljubiša nije uspeo kasnije da napravi karijeru kakvoj se možda nadao, niti da zaigra u NBA i za reprezentaciju svoje zemlje, mogao bi da nadoknadi njegov sin Saša koji je već igrao za Univerzitetsku reprezentaciju Srbije prošle godine, a ovog leta je dobio poziv u selekciju do 20 godina.

- Ne preterujem, Saša je bolji igrač od mene barem pet puta. Da nije tako, sigurno jedan od top 25 fakulteta u poslednjih 20 godina ne bi insistirao da on dođe kod njih.

- Nama su SAD pružile mogućnost za boljim životom i mi kao familija to cenimo. Ali, s druge strane, Saša izuzetno poštuje svoje poreklo. Svestan je da ne bi bio danas tu gde jeste da se tri naša kolena nisu žrtvovala za sve to. Ukazala mu se šansa da se na neki način oduži nama i Srbiji. Oseća čast da to uradi na košarkaškom terenu, na sreću svih nas iz porodice.

BONUS VIDEO: Tejlor Ročesti posle plasmana u finale

(Espreso.co.rs / Izvor: basketballsphere.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.