BEZ STARCA NEMA UDARCA: Senzacija iz LA - drugi najstariji debitant u istoriji! A, ovo su ostale NBA dede, momci koji su u četvrtoj deceniji postali zvezde! (VIDEO)
Foto: AP, EPA/Paul Buck, Beta/Dale Zanine

Oni su našli fontanu mladosti

BEZ STARCA NEMA UDARCA: Senzacija iz LA - drugi najstariji debitant u istoriji! A, ovo su ostale NBA dede, momci koji su u četvrtoj deceniji postali zvezde! (VIDEO)

Ko su najstariji ''rukiji'' najjače košarlašle lige na svetu?

Objavljeno: 16:55h

NBA timovi imaju praksu da se fokusiraju na mlade ''rukije'', uglavnom na konto njihovog potencijala i mogućnosti da napreduju, što nije slučaj sa starijim igračima koji su već uveliko dosegli svoj maksimum. Samim tim imaju manje prostora za napredak pa je i samo vreme koje će provesti u ligi je znatno kraće.

Većina generalnih menadžera ekipa se u svojoj strategiji okreću mladjim igračima i retko kad će se usuditi da draftuju igrača starijeg od 30 godina.

Najmlađi igrač koji je zakoračio na parket NBA terena je Endru Bajnam koji je svoj debi imao sa 18 godina i 6 dana, a ovde možete pogledati listu 6 najstarijih debitanata najjače košarkaške lige sveta. #6 Antoan Rigodo

Rigodo je u ligu ušao kao nedraftovan igrač, 19. januara 2003, sa 31 godinom. U NBA ligi se nije dugo zadržao.Odigrao samo 11 utakmica za ekipu Dalas Maveriksa pre nego što se vratio nazad u evropu. #5 Pero Antić

foto: AP/John Bazemore

Pero Antić koji trenutno nastupa za Crvenu Zvezdu je u NBA ''cirkus'' ušao kao nedraftovan igrač 25. jula 2013. godine kao tridestjednogodišnjak. Potpisao je dvogodišnji ugovor sa ekipom Atlanta Hoksa nakon čijeg završetka se vratio nazad u Evropu. #4 Arvidas Sabonis

foto: Profimedia

Legenda litvanske košarke Arvidas Sabonis draftovan je 1986. kao 24. pik,

ali je zbog političke situacije odbio da dođe u Ameriku. U ligu je došao tek 1995. kao tridesetjednogodišnjak i već razvijen igrač sa statusom zvezde u evropskoj košarci. Za kratko vreme je Amerima pokazao šta su propustili da imaju zbog političkih prilika u proteklih 10 godina, ali iako već izvan svog ''pika'' karijere Sabonis je držao košarkaške lekcije NBA centrima. #3 Marselinjo Huertas

foto: AP

Rođen je 25. maja 1983. u Brazilu. Na draftu 2005. nije bio izabran od strane nijedne ekipe, ali su ga Lejkersi pokupili 2015. kao tridesetdvogodišnkaka.

U ligi se zadržao samo dve godine i u istoj nije ostavio nikakav ozbiljniji trag. #2 Andre Ingram

foto: AP

Do sinoćnjeg meča protiv Hjustona Ingram je proveo 10 sezona u razvojnoj ligi NBA.

Takođe nedraftovan, priliku je dobio da debituje sa 32. godine i u svom jedinom meču u ligi pokazao da je zasluženo tu dobio priliku. Zasada ima samo jedan meč iza sebe a sledeće godine ćemo videti da li će neka ekipa dati ugovor i šansu ovom veteranu.

#1 Pablo Priđoni

foto: Fonet

Rodjen 17. maja 1977. i sa 35 godina je ubedljivo najstariji debitant u istoriji lige. Potpisan je od strane Nju Jork Niksa za veteranski minimum a kasnije je karijeru nastavio u Hjustonu pre nego što se vratio nazad u Evropu u ekipu Baskonije.

BONUS VIDEO: Alen Omić posle sjajne partije i pobede protiv Budućnosti

(Sever Stanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.