JOKIĆ JE REINKARNACIJA VELIKOG VILTA ČEMBERLENA: Nikola ušao u istoriju NBA, a evo kojih još 7 dostignuća je ostvario sinoć! (FOTO) (VIDEO)
Nikola Jokić je prvi centar još od Vilta Čemberlena koji je imao 17 asistencija na jednom meču, Foto: Reuters/Profimedia

Nikad niko kao on i Vilt

JOKIĆ JE REINKARNACIJA VELIKOG VILTA ČEMBERLENA: Nikola ušao u istoriju NBA, a evo kojih još 7 dostignuća je ostvario sinoć! (FOTO) (VIDEO)

Srpski košarkaš iz meča u meč bira sebi specijalno društvo u istorijskim almanasima najjače lige sveta

Objavljeno: 13:32h

Nekada debeljuca iz Sombora koji obožava koka-kolu, a sada ljudina čije ime se piše u istom redu sa najvećim legendama NBA lige ikada - Nikola Jokić!

Maestralan, nadahnut, genijalan! Baš takav je bio u noći između četvrtka i petka kada je naterao svakog ljubitelja košarke na planeti da govori o njemu, jer ono što je on uspeo da uradi, to najjača liga na svetu nikad nije videla.

Za samo 14 minuta i 33 sekunde u prvom poluvremenu, reprezentativac Srbije je na meču Milvokija i Denvera uspeo da stigne do tripl-dabl učinka, znači za tako kratko vreme je imao na svom kontu dvocifreni broj poena, skokova i asistencija.

To nikada niko pre njega u NBA nije uradio i sama ta činjenica je dovoljna da pokaže kakva je igračina dečko koji će u ponedeljak napuniti tek 23. godine. Ali on se nije zaustavio na tome.

Do kraja utakmice uspeo je da postigne ukupno 30 poena, uhvati 15 lopti i podeli ukupno 17 asistencija i tako se svrsta u odabrano društvo igrača čija se imena izgovaraju sa strahopoštovanjem širom planete.

1. Nikola Jokić je prvi centar još od vremena kada je NBA terenima dominirao Vilt Čemberlen, koji je na jednom meču podelio 15 i više asistencija.

2. Nikola Jokić, Džejms Harden, Leri Bird, Medžik Džonson, Oskar Robertson i Vilt Čemberlen su jedini igrači koji su ostvarili tripl-dabl sa učinkom minimum 30 poena, 15 skokova i 15 asistencija.

3. Od kada su uvedene blokade kao statistička kategorija (1973-1974), Nikola Jokić je jedini igrač koji je imao učinak 30 poena, 17 asistencija, 15 skokova i 2 blokade.

4. Uz Nikolu Jokića su jedino još Džejms Harden i Medžik Džonson imali učinak 30 poena, 15 skokova i 17 asistencija.

5. Nikola Jokić je prvi igrač od Rasela Vestbruka 31. decembra 2016. godine koji je uspeo da na dva uzastopna meča ostvari tripl-dabl učinak.

6. Nikola Jokić je čak dva puta uspeo da ostvari dva uzastopna tripl-dabla (prethodni put 28.februara i 3. marta prošle godine), a pre njega jedini igrač Nagetsa sa dva uzastopna tripl-dabla bio je Dikembe Mutombo.

7. Nikola Jokić i Janis Adetokumbo su tek treći par igrača koji su na suprotnim stranama u istom meču uspeli da ostvare tripl-dabl sa više od 30 postignutih poena. Takav slučaj se nije dogodio od 1965. godine.

Eto, toliko o tome šta je sve učinio fantastični Somborac, zbog koga legendarni Čarls Barkli žali što nije igrao u njegovoj eri i u njegovom timu.

- S takvim momkom je zabavno igrati. Mnogo je zabavno igrati sa momkom koji pokreće loptu. Kao kada igraš sa Lebronom, koji će te uvek naći, ti moraš samo da se krećeš. Jokić uvek gleda drugu stranu terena - rekao je Barkli.

BONUS VIDEO: Vladimir Stojković posle meča Partizan - Viktorija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.