CRNO NA BELO: Partizan je SAM kriv, Parni valjak zbog OVIH mečeva nije izborio plasman u plej-in!
Košarkaši Partizana, Foto: Starsport©

tragična epopeja

CRNO NA BELO: Partizan je SAM kriv, Parni valjak zbog OVIH mečeva nije izborio plasman u plej-in!

Kraj evroligaške sezone

Objavljeno: 11:29h

Košarkaši Partizana prošle sezone bili su nadomak F4 Evrolige, a ove nisu uspeli da se domognu ni plej-ina.

Kada se podvuče crta, niko drugi nije kriv crno-belima do njih samih.

Nebrojeno puta ove sezone Partizan je na sličan način gubio utakmice koje nije smeo i to je na kraju bilo veoma kobno po četu Željka Obradovića.

Sve je krenulo od utakmice protiv Olimpijakosa u Pireju u okviru 4. kola. Crno-belima su se davale male šanse, ali je Parni valjak odigrao skoro savršen meč protiv ljutog rivala.

Kevin Panter i Tomas Vokap u duelu u Pireju
Kevin Panter i Tomas Vokap u duelu u Pirejufoto: Starsport

Partizan je u tom meču sa ogromnih +10 ušao u poslednjih deset minuta, ali je na kraju morao da spašava živu glavu i jedva izvuče produžetak, u kojem je kasnije doživeo tesan poraz. Katastrofalno suđenje na štetu Partizana jeste bio jedan od glavnih razloga poraza, ali to ne sme da bude alibi za ispuštenih 14 poena prednosti, pošto je Partizan krajem trećeg perioda vodio rezultatom 67:53.Krajnji rezultat bio je 98:94 za Olimpijakos.

Nažalost, meč u Pireju bio je samo početak serije sličnih utakmica u kojima srpski velikan nije mogao do pobede.

Dva kola kasnije, Partizan je gostovao Baskoniji u Vitoriji i na volšeban način je, ponovo, ostao bez pobede. Vodili su crno-beli rezultatom 83:82 i trebalo je samo da se odbrane i upišu veliku pobedu. Odigrali su dobru odbranu, Kodi Miler Mekintajer nije pogodio trojku, ali je skok u potpunosti zakazao, pa je Čima Moneke uhvatio loptu i iznudio dva penala. Pogodio je oba i Partizan je doživeo novi tesan poraz.

KK Partizan, KK Baskonija, Evroliga
foto: Starsport

U 10. kolu Partizan je doživeo, ispostaviće se, ključan poraz u sezoni. Crno-beli su izgubili od Anadolu Efesa u Istanbulu rezultatom 100:94, a upravo ih je turski tim ostavio bez plej-ina.

Obradovićev tim je igrao sjajan meč, pogotovo se to videlo u trećoj četvrtini koju je Partizan rešio u svoju korist rezultatom 29:14, pa je pred poslednjih deset minuta vodio rezultatom 74:64. Ipak, kao u Pireju, ni ovog puta nije uspeo da sačuva dvocifrenu razliku u četvrtoj četvrtini. Ovog puta Partizan nije mogao da se žali na suđenje kao protiv Olimpijakosa, već je mogao da krivi samo sebe zbog užasnih rešenja u napadu, ali i katastrofalnoj odbrani koja je u poslednjih deset minuta primila neverovatnih 36 poena.

KK Partizan, KK Efes, Evroliga, Pi Džej Doužer, Pi-Džej Doužer, KK Anadolu Efes
foto: Starsport©

Partizan je nakon ovog meča ušao u seriju pobeda, koju je očekivano prekinuo Real u Madridu u 16. kolu.

U 17. kolu Partizan je u "Areni" dočekao, tada, sjajni Virtus i svi su očekivali da će crno-beli stići do pobede. Ipak, posle rovovske bitke Partizan je taj meč izgubio u neizvesnoj završnici rezultatom 77:75. I na ovoj utakmici Parni valjak je propustio nekoliko sjajnih prilika da stigne do pobede, a sve se završilo promašenom trojkom Frenka Kaminskog.

Frenk Kaminski, KK Partizan, KK Virtus, KK Virtus Bolonja, Evroliga
foto: Starsport©

Partizan je u 20. kolu gostovao Fenerbahčeu i uspeo da uradi nešto što se retko viđa. Beogradski klub je gazio turskog velikana na startu utakmice, pa je početkom druge deonice imao i ogromnih 17 poena prednosti, 36:19. Ipak, usledio je nezapamćeni potop.

Evroliga, KK Partizan, KK Fenerbahče, Ognjen Jaramaz, Jam Madar
foto: Starsport©

Partizan je preostali deo utakmice izgubio sa čak 32 poena razlike, pa je Fener na kraju slavio rezultatom 91:76. Posle Anadolu Efesa i Olimpijakosa, još jedan meč u kojem je Partizan olako ispustio ogromnu prednost.

U 25. kolu Evrolige Partizan je imao veliki motiv da se revanšira Virtusu za poraz u Beogradu. U Bolonji se vodila prava gladijatorska borba, koju je Partizan uspeo da usmeri na svoju vodenicu u četvrtoj četvrtini. Stekao je Partizan nekoliko minuta pre kraja velikih šest poena prednosti (77:71).

Kevin Panter, Danijel Heket, KK Partizan, KK Virtus Bolonja, KK Virtus, Evroliga
foto: Michele Nucci/IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

A, onda je ponovo nastupio pravi potop. Crno-beli su u poslednjih nekoliko minuta napravili nekoliko grešaka samo iz izvođenja lopte iz auta, a na sve to se nadovezala i trojka Ifea Lundberga za vođstvo Virtusa, koji je potom rutinski priveo meč kraju. Bila je to još jedna utakmica u kojoj je Partizan ispustio već viđeni trijumf.

U narednom 26. kolu bili smo svedoci najšokatnijeg poraza Partizana. Crno-beli su u prepunoj "Areni" izgubili od Bajern Minhena rezultatom 79:78. Partizan je u trećoj deonici zagospodario terenom i u nekoliko navrata imao i deset poena prednosti. Svi su već videli trijumf, ali na kraju se to nije dogodilo. Očajnom igrom u poslednjoj deonici Partizan je dozvolio izabranicima Pabla Lasa da se vrate u meč, a onda na kraju i pobede.

Vodio je srpski tim rezultatom 78:76, a Bajern je imao napad. Obradović je tražio da se pravi faul nad Silvanom Franciskom, ali faula nije bilo.. Nažalost, trojke Franciska preko Kaminskog jeste, pa je nastao muk u "Areni". Partizan nije pogodio šut za pobedu i Bajern je odneo neverovatan trijumf.

KK Partizan, KK Bajern Minhen, Evroliga, KK Bajern, Silvan Fransisko, Frenk Kaminski, Silvan Francisko
foto: Starsport©

Dva kola kasnije ponovo je Italija bila kobna za crno-bele, ovoga puta grad Milano i tim Olimpije. Partizan je doživeo novi tesan poraz i to rezultatom 95:83.

Šabaz Nejpir, Aleksa Avramović, KK Olimpija Milano, KK Partizan, Evroliga
foto: Claudio Degaspari / imago sportfotodienst / Profimedia

Za sve je "kriv" bio Šabaz Nejpir koji je sa dva čudesna pogotka srušio crno-bele. Istorija se ponovila, a Partizan je propustio još jednu veliku šansu da stigne do pobede.

I na samom kraju stižemo i do poraza koji je odredio sudbinu Partizana, bio je to onaj protiv Olimpijakosa u "Areni". Pirejci su slavili rezultatom 74:69 i to nakon što su poslednji period dobili rezultatom 28:10. Partizan je dominirao u prve tri četvrtine i u tih 30 minuta pružio je jednu od boljih partija, pre svega u odbrani. Ipak, kao i u Pireju, Istanbulu i drugim mestima, u četvrtoj četvrtini usledila je prava tragedija.

Crno-beli su srljali u napadu, dok su u odbrani dozvoljavali prelake poene košarkašima Olimpijakosa.

KK Partizan, KK Olimpijakos, Evroliga, Najdžel Vilijams Gos, Najdžel Vilijams-Gos, Pi-Džej Doužer, Pi Džej Doužer
foto: Starsport©

Pirejci su lako istopili prednost, a potom stigli i do šokantnog preokreta i pobede, a Partizan više nije držao sudbinu u svojim rukam kada je u pitanju plasman u plej-in.

Na kraju svega, jasno je da je Partizan najveći i glavni krivac za ovakav epilog evroligaške sezone.

Bonus video:

01:37

Zek Ledej, Navijači, Partizan

(Espreso/Andrej Kosić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.