DOMINACIJA ZVEZDE I PARTIZANA: Šokiraće vas kada čujete kolike budžete imaju hrvatski klubovi!
Ledej i Nedović na derbiju, Foto: Starsport

neverovatno

DOMINACIJA ZVEZDE I PARTIZANA: Šokiraće vas kada čujete kolike budžete imaju hrvatski klubovi!

Evo kakva je situacija u regionalnoj košarci

Objavljeno: 10:44h

Hrvatski trener Aco Petrović je u opširnom intervjuu za "Telegraf" govorio o ABA ligi, rivalstvu Crvene zvezde i Partizana, hrvatskoj košarci i mnogim drugim košarkaškim temama.

Nedavno je u ABA ligi odigran i novi večiti derbi, četvrti ove sezone, a na terenu je bilo dosta tenzije.

- Pratio sam. Dodatno, opterećenje te utakmice je bilo to što je ona odlučivala dosta toga. Dobro, da je Partizan u toj utakmici dobio, uključio bi se u bitku za prvo mesto. Ovako, to prvo mesto ovog trenutka, čini mi se 6-7 kola pre kraja ABA lige rešeno. Ostaje sad, doduše sve karte nisu podeljene, jer sad ostaje bitka za tu drugu poziciju, s obzirom da Budućnost i Partizan imaju isti broj poraza, a Budućnost je domaćin ekipama Partizana i Zvezde u preostalim kolima. Tako da, sada je ta otvorena borba za tu drugu poziciju - rekao je Petrović.

Aco Petrović
Aco Petrovićfoto: Starsport©/Peđa Milosavljević

- Što se tiče samog derbija, rekao bih da je u startu bila slična onoj protekloj Evroligaškoj utakmici, kada je Zvezda otvorila na plus 20 razlike, međutim dosta tenzija, dosta nervoze. Rekao bih čak i uobičajene, s obzirom da je kada je takva utakmica u pitanju, tenzije su neminovne, ali u svakom slučaju, mislim da će se morati poraditi na tome da se popravi, pretpostavljam da će se ponovo te dve ekipe u finalu ABA lige, kada će ulog biti puno veći nego što je ova sad jedna utakmica. Mislim da svi moraju biti spremni od organizatora, od publike, od logistike, od menadžmenta ABA lige, svi moraju biti spremni za tu jednu zahtevnu situaciju, jer ulog će biti baš velik.

Hrvatski legendarni košarkaš je ove sezone već dolazio na utakmice Partizana u Evroligi, uživao je u atmosferi, a najavio je i dolazak na utakmicu Zvezde.

- Bio sam na Partizanovoj, očekuje me sad jedan odlazak na Zvezdinu utakmicu, da vidim i tu Zvezdinu atmosferu iznutra, ali u svakom slučaju, ovo što sam bio i ovo što sam video... Gledajte, nije tajna. Mislim, kad gledate ko je broj jedan i broj dva po gledanosti, to su oba Beogradska kluba i u svakom slučaju, ukoliko dođe do toga da Evroliga donese odluku da neće oba kluba igrati sledeće godine, mislim da je to velika šteta i za košarku, a i za navijače tih klubova jer generišu neverovatne brojke i preko društvenih mreža, dovode do neverovanih emocija. Ovde smo videli protiv Žalgirisa, jedna grupa, jedna mlada brazilska reprezentacija je bila na utakmicama Partizana. Takve utakmice stvaraju interes ka košarci i to je ono zbog čega se košarka igra.

Perišić i Petrović na meču Partizana
Perišić i Petrović na meču Partizanafoto: Starsport©

Šta to fali hrvatskoj košarci da se vrati nekadašnjoj slavi?

- Odgovor je veoma jednostavan. Hrvatskim klubovima ovog trenutka nedostaju finansije. Ja sad vama teško da mogu ovo da objasnim, neću govoriti o imenima, ali sva tri hrvatska kluba u neto iznosima, vi možete govoriti o njihovom budžetu od nekih milion i šesto, milion i sedamstvo hiljada evra. To je premalo. To praktično svaki ozbiljniji klub ima. Znači, ovog trenutka treba da sredie finansije. Čini mi se da Cibona polako, ali sigurno izlazi iz te svoje krize. I naravno, igrači koji ove godine učestvuju, koji su "podmetnuli leđa" da odrade, govore na tome da će već sledeće godine Cibona biti i finansijski i igrački moćnija.

- Split je polako sanirao sve te svoje probleme i za Split treba očekivati da će iz godine u godinu rasti. A Zadar kao Zadar... To je u pozitivnom smislu, ja sam dole bio, tamo se šibica košarkaška jako brzo zapali, ali isto tako. Sada zamislite, oni vam zadnje dve godine grade ekipu na visini od 500.000 evra. E sad, zamislite da imaju recimo duplo i da na ovu ekipu koju imaju pridodaju dva, tri još dobra, kvalitetna igrača, već bi to bila ekipa koja može mnogo. I sasvim sigurno znače finansije hrvatskim klubovima, to je ono što je preko potrebno.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.