SFEROPULOS JASAN: Evo zbog čega je Zvezda izgubila od Baskonije!
Janis Sferpulos, Foto: Starsport©

EVROLIGA

SFEROPULOS JASAN: Evo zbog čega je Zvezda izgubila od Baskonije!

Grk se oglasio posle tesnog poraza crveno-belih

Objavljeno:

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na domaćem terenu u "Štark areni" od Baskonije rezultatom 91:90 u okviru 22. kola Evrolige.

Trener crveno-belih Janis Sferopulos govorio je po završetku meča na konferenciji za medije.

Grk je detaljno analizirao ovaj duel, ali je pre svega imao poruku za porodicu Dejana Milojevića, koji nas je prerano napustio u 47. godini života.

Košarkaši Crvene zvezde posle poraza od Baskonije u kviru 22. kola Evrolige
Košarkaši Crvene zvezde posle poraza od Baskonije u kviru 22. kola Evroligefoto: Starsport©

- Pre nego što pričam o utakmici želim da izrazim saučešće porodici Milojević. O utakmici, pokušali smo na kraju da dobijemo kvalitetnog protivnika. Krenuli smo utakmicu dobro napadački, ali ne odbrambeno. Uhvatili su sedam ofanzivnih skokova, pričali smo o tome u nastavku. Nažalost nismo bili dobri večeras u kontroli skoka, dali smo im veliki broj lakih poena. Treća četvrtina je bila veoma loša, ofanzivno solidna, ali isto defanzivno, da bi napadao u napadu moraš biti dobar u odbrani, da probaš da kradeš lopte i da budeš agresivan. Uzeli su dvocifrenu prednost, ali malo po malo smo se vratili, detalji su presudili, jedan promašen šut, jedno polaganje, ali kada protivnik pogodi 91 poen, teško je slaviti. Moramo da nastavimo, ovo je maraton. Trenutno je period kada ne smemo ostati na ovoj utakmici, uvek kažem isto, kada dobijem ili izgubimo moramo da pređemo na sledeći meč. Moramo naučiti iz ove utakmice, da ne pravimo iste greške. Ne trebamo plakati zbog ovog meča, moramo biti borci do kraja. I dalje nam trebaju naši navijači za sve naredne utakmice koje budemo igrali ovde.

Zvezda je bila veoma oslabljena u ovom meču, ali Sferopulos nije hteo da se pravda povredama.

- Ne želim da tražim izgovore u povredama. Igrali smo bez tri igrača koja mogu da kreiraju. Mislim da napadački nismo imali problem, dali smo 90 poena, ali problem je bio u odbrani. Velika je razlika u odnosu na to kako smo igrali u Milanu, moramo igrati tako. Za mene, sredili smo kreaciju sa nekim šuterskim akcijama i spuštanjem lopte u reket. Najbitnije je igrati jako u odbrani. Slažem se, nismo imali takvu kreaciju bez tri igrača.

Markus Hauard je odigrao neverovatan meč, a on je objasnio kako je Zvezda pokušala da ga zaustavi.

Bio je nezaustavljiv... Markus Hauard
Bio je nezaustavljiv... Markus Hauardfoto: Starsport©

- Pokušali smo da udvajamo Hauarda, ali bio je momenat kada je on pogađao, a mi smo imali male faulove. Moramo koristiti to pametno. Glavni problem je bio nedostatak koncentracije i loša komunikacija u odbrani i davanje njima šanse da pogađaju. Dali smo im previše skokova, oni su pogađali najmanje pet-šest trojki iz skokova. Teško je čuvati igrače iz ofanzivnog skoka. Nismo radili jednostavne stvari, nismo hvatali skokove, nismo pravili pametne faulove.

Zadovoljan je partijom novog košarkaša, Džavonte Smarta.

Džavonte Smart i Janis Sferopulos na meču u okviru 22. kola Evrolige između Crvene zvezde i Baskonije u 'Štark areni'
Džavonte Smart i Janis Sferopulos na meču u okviru 22. kola Evrolige između Crvene zvezde i Baskonije u "Štark areni"foto: Starsport©

- Naravno da sam zadovoljan Smartom, imao je samo jedan trening i bio je dobar. Ne možemo da očekujemo da bude najbolja verzija sebe i dalje ima "džet leg" od letenja. I dalje ne zna imena svih, pa zamislite koliko mu je teško da igra. Uzevši sve u obzir bio je odličan večeras. Nije najbolja verzija sebe, ali on je igrač koji može da pogađa, brani, asistira, ali kako je igrao to je odličan početak za dalju budućnost. Što se tiče Tea, videćemo, odluku donosimo od dana do dana.

Za kraj, govorio je i o zonskoj odbrani svog tima.

- Sa zonskom odbranom smo promenili momentum. Skratili smo razliku, trener je tražio tajmaut i onda smo vratili staru odbranu. Bilo je pozitivno što smo promenili odbranu, organizaciju smo im poremetili. Sasekli smo prednost sa 12 na sedam poena zaostatka, to nas je povratilo u utakmicu. Dalo nam je mogućnost da budemo kompetativni do kraja.

Bonus video:

00:56

Zvezda predstavila Topića

(Espreso/A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.