JAGO, LJUBIMAC DELIJA: Zvezdin dinamit od 175 cm ne beži od duela, rešeta trojkama, a jednom je ubacio 56 poena!
Jago Mateus dos Santos je apsolutni miljenik "Delija", Foto: Starsport©

zvezdin avramović?

JAGO, LJUBIMAC DELIJA: Zvezdin dinamit od 175 cm ne beži od duela, rešeta trojkama, a jednom je ubacio 56 poena!

Eksplozivni Brazilac je u Zvezdu došao na savet bivšeg pleja crveno-belih

Objavljeno:

Navijače Crvene zvezde je "kupio" i pre nego što je stigao u Beograd, ali naročito otkako je i na terenu i van njega počeo da pokazuje koliko voli klub koji smatra za svoju novu porodicu.

Jago Mateus dos Santos (24), popularnije poznat samo kao Jago, rođen je u malenom gradu Tupa u Brazilu i odrastao je kao strastveni navijač Palmeirasa. Tu je i otkriven kao veliki talenat pošto ga je njegov brat Adrijano Mijao, takođe košarkaš, odveo na trening sa 13 godina.

Odmah su shvatili u klubu kakav je biser, ali našao se u problemu kada su 2016. u Palmeirasu zbog finansijskih problema morali da ugase košarkaški klub.

- Došao sam iz Tupe u Sao Paolo sa 13 godina, nisam ni znao gde je hala Palmeirasa. Trener me je pokupio, vodio na treninge, brinuo se o meni. Paulistano me je tražio kada sam imao 15 godina i kada sam sa 17 godina odigrao poslednji meč za U19 tim Palmeirasa prihvatio sam njihovu ponudu. Te sezone sam im dao 56 poena i odmah su hteli da me odvedu u seniorski tim, ali sam ja hteo da završim sezonu u Palmeirasu - otkrio je Jago za brazilski "ESPN".

Jago Mateus, Jago Dos Santos
foto: Starsport©

Umesto u voljenom Palmeirasu, Jago je završio u drugom velikanu Flamengu. I u Rio de Žaneiru je osvajao i individualne i timske trofeje, a tako je nastavio i kad je došao u Evropu.

Sa Ulmom je senzacionalno osvojio prvenstvo Nemačke i postao MVP finalne serije, a te sezone je u svim takmičenjima dao preko 1,000 poena uz šut za tri poena od skoro 40% i tako se najbolje preporučio Crvenoj zvezdi.

Eksplozivni plej je visok samo 175 cm i zato se ugleda na čuvenog Ajzeju Tomasa koji je sa istom visinom ostvario zavidnu NBA karijeru, što je i Jagu glavni cilj.

Jago Mateus
foto: EPA/James Ross

Ali, uzor su mu i mnogi drugi što je otkrio na Svetskom prvenstvu nakon što je zablistao protiv Šeja Gildusa-Alegzendera, zvezde Oklahoma Sitija i reprezentacije Kanade. Šej je bio najefikasniji pojedinac na meču sa 23 poena, ali je tada već novi plej Zvezde sa dva ključna prodora rešio meč.

Protiv Obale Slonovače, Jago je ubacio 24 poena uz šut trojki 6/6.

- Želeo bih da zaigram u NBA ligi. Hteo sam da pobedim protiv Kanade, zbog sebe i zbog Brazila. Doapda mi se NBA liga, stalno gledam Šeja. Dopada mi se njegov stil igre, iako smo prilično različiti. Sviđa mi se Luka Dončić jer je drugačiji. Sviđaju mi se i Nikola Jokić, Kris Pol i Kajri Irving. Lopta je stalno kod njih ponekad se odluče za koš, ponekad na asistenciju. Takođe volim Marcelinja Uertasa i Fakunda Kampaca. Gledam ove momke svaku utakmicu. Da mogu, uzeo bih po pet posto od igre Kampaca, kao i od Šeja. On je Ol-star kalibar, razgovarali smo tokom meča - zaključio je Yago Dos Santos.

KK Crvena zvezda, Jago Mateus, Košarka
foto: Starsport

Sa Fakundom Kampacom je Jago razvio pravo prijateljstvo u međuvremenu, a omaleni Argentinac ga je savetovao da dođe u Zvezdu.

- Volim Kampaca, postao mi je veliki prijatelj i inspiracija. Što se tiče nas kao igrača, imamo mnogo sličnih, ali i različitih stvari. Ipak, jedna stvar je zajednička, a to je da nemamo straha da se takmičimo sa bilo kim ko je na drugoj strani. Već sam pratio ekipu zbog Kampaca, pratio sam sve utakmice, nisam ni zamišljao da ću sledeće sezone biti deo tima. Čim sam dobio poziv da postoji mogućnost da mogu da dođem, zvao sam Fakua i razgovarali smo o svemu, nisam sumnjao i veoma rado sam prihvatio ponudu - rekao je Brazilac i dodao:

- Mnogo pozitivne energije, želje za pobedom i neodustajanje, to je ono što možete da očekujete od mene. Volim da igram košarku i veoma sam uzbuđen što sam došao u Crvenu zvezdu. Jedan od razloga što sam želeo da dođem ovde jesu i Teodosić i Nejpir. Igrači su sa spektakularnom karijerom, želim da budem deo tog tima, učim i nadmećem se.

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Večiti derbi, Jago Dos Santos, Jago Mateus, Alen Smailagić, Uroš Trifunović
foto: Starsport

Baš to da nema straha i da obožava da se nadmeće sa protivničkim bekovima, Jago Mateus je pokazao u jednom napadu kad je sa Brazilom pobedio Južni Sudan na Mundobasketu.

Jago je usled prodora ka košu ušao u kontakt sa Matisom Tajbelom, nakon čega je Australijanac pao na parket, a Jago preko njega.

Možda je košarkaš Portlanda očekivao da će mu Jago pružiti ruku pri ustajanju, ali je Brazilac umesto toga uperio prst u njega i nešto mu poručio:

Bonus video:

00:22

Susret Teodosića i navijača Zvezde na aerodromu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.