ODBIO VELIKI NOVAC IZ SRBIJE ZBOG MOGUĆE "OSVETE" HRVATA: Zvali ga "Sveti Nikola", a ostavili ga "na ulici"
Nikola Plećaš, Foto: Starsport©

ispovest legende

ODBIO VELIKI NOVAC IZ SRBIJE ZBOG MOGUĆE "OSVETE" HRVATA: Zvali ga "Sveti Nikola", a ostavili ga "na ulici"

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na najvećim takmičenjima

Objavljeno: 18:58h

Legendarni jugoslovenski košarkaš Nikola Plećaš dao je intervju za "Zavidavanje", u kome je otkrio nepoznate situacije sa kojima se suočio kao Srbin u Hrvatskoj.

On je svojevremeno dobio ponudu da radi u Srbiji za ogroman novac, ali je to odbio...

Plećaš, koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na najvećim takmičenjima, opisao je kako mu je poreklo, a rodom je iz Like, uskratilo mnoge mogućnosti u karijeri.

- Sedamdesetih godina me prozivaju "Sveti Nikola", nikome to nije smetalo. Od devedesetih ne mogu da pronađem nikakav posao, 14 godina sam bez posla, što znači da je nekome to smetalo. Jako su mi zamerili što sam 1991. godine prihvatio da budem šef struke u Borcu iz Banjaluke. To mi i dan danas prigovaraju i prebacuju, a ne prebacuju to da nisu hteli da mi daju posao 14 godina - rekao je Plećaš.

Nikola Plećaš
Nikola Plećašfoto: Starsport©

Otkrio je da je dobio poziv tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da se preseli u Srbiju.

- Ja imam dosta veliku porodicu, i sa moje i sa ženine strane, i bojazan da će se to politički, pa i fizički odraziti na osobe koje su u kontaktu sa mnom jedan je od osnovnih razloga zbog kojih nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam novac koji je duplo veći nego ovaj što danas dobijam od našeg Ministarstva za sport.

Ipak je kao istaknuti sportista bio donekle zaštićen...

- Ja verujem da je moja popularnost i moje ime uticalo na to da imam određeni mir. Nisam imao nikakva fizička maltretiranja, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Međutim, očito se to odrazilo na način da nisam mogao da dobijem posao.

Osvrnuo se i na Liku, u kojoj je rođen.

- Rodio sam se u Bruvnu u Lici i moram priznati da je tamo sada pustoš. Ima dosta kuća koje su napuštene, koje nisu obnovljene... Mi smo pomogli kao familija da se naša kuća obnovi, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli ubijenu stoku, zatvorene pse... Ta kuća nije bila na putu vojske. Ja u šali volim reći da je to bilo oslobođenje. Oslobodili su vas svega što ste imali... - rekao je Plećaš za "Zavidavanje".

Bonus video:

03:01

ISTORIČAR OTKRIVA KAKO JE NASTALA REČ USTAŠA: Ona uopšte nije hrvatska, preuzeta je u 19. veku! Mnoge Srbe istorija nije naučila

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.