FIBA SE OGLASILA POVODOM NATURALIZOVANIH IGRAČA: Srbija je jedna od retkih bez stranaca, a evo šta kažu!
Foto: Starsport©

OGLASILI SE

FIBA SE OGLASILA POVODOM NATURALIZOVANIH IGRAČA: Srbija je jedna od retkih bez stranaca, a evo šta kažu!

Srbija je jedina uz Litvaniju i Letoniju bez stranih košarkaša

Objavljeno:

Poznato je da je danas sve manje reprezentacija koje nemaju strance u svojim ekipa, a Svetska košarkaška federacija (FIBA) ostala je pri svojim ranijim stavovima po ovom pitanju i odbacila mogućnost prepisivanje od fudbalera (FIFA).

Broj reprezentacija koje igraju bez stranih igrača je minimalan, a uz Srbiju su tu Letonija i Litvanija.

Za razliku od fudbala gde neke reprezentacije imaju i po nekoliko igrača koji nemaju veze sa njihovom zemljom, u košarci je za sada moguće imati samo jednog stranca u državnom timu.

U fudbalskom svetu moguće je da igrač promeni sportski pasoš ukoliko nije nastupio za seniorsku selkciju neke druge reprezentaciju, uz naravno posedovanje državljanstva zemlje kojoj se pridružuje. Ipak, za razliku od košarke broj ovakvih "transfera" nije ograničen pravilima.

U košarci je za sada moguće napraviti samo jednu promenu i to će tako ostati do daljeg, istakao je Generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis, a preneo "Basket njuz".

On je istakao da Svetska košarkaška feveracija neće slediti primer FIFA, a zatim obrazložio i zbog čega.

- Ne. Nećemo ići u tom pravcu zbog specifičnosti koje imamo u našem sportu. Imamo dve-tri velika tržišta koja proizvode igrače koji su povezani sa nizom drugih zemalja, a to bi dovelo do reprezentacija koje nemaju baš nikakve veze sa nivoom košarke i razvojem košarke u svojoj zemlji -rekao je Zagklis, a zatim dao primer:

- Imamo Sjedinjene Države. Tu ste rođeni, imate pasoš, ali, naravno, možda imate drugi pasoš zbog oca, dede itd - rekao je funkcioner FIBA i zatim objasnio kriterijume za promenu košarkaškog državljanstva.

- Po pravilu, Centralni odbor je jasan: jedan naturalizovani igrač po timu. Ovo je princip broj jedan i ne vidim da će se uskoro promeniti. Pod dva-- kriterijumi da neko dobije uslove su jasni: imate pasoš, ispunjavate uslove. Ako ste imali pasoš posle 16. godine, moramo da vidimo da li ste imali značajne veze sa zemljom. A ako niste, onda spadate u kategoriju naturalizovanih - objasnio je Zagklis.

Dakle, igrači rođeni u inostranstvu koji imaju krvnu vezu sa zemljom koju žele da predstavljaju moraju dokazati svoju legalnu državljanstvo putem pasoša dobijenog pre nego što napune 16 godina, bez obzira na sve lokalne zakone koji smatraju da je ta nacionalnost postojala pre tog vremena.

Bonus video:

01:06

Strahinja Stojačić za Kurir o finalu Mundobasketa

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.