VREME ISTIČE: Pešić uskoro donosi KONAČNU odluku, ali ovo ne obećava!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

srbija na nogama

VREME ISTIČE: Pešić uskoro donosi KONAČNU odluku, ali ovo ne obećava!

Analiza Akropolis kupa i problemi koji more selektora

Objavljeno: 11:30h

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je izneo utiske posle Akropolis kupa i otkrio šta tačno očekuje od kog igrača.

Sa spiska za Mundobasket je otpao jedan od najboljih, Nemanja Nedović, a razlog će ostati misterija.

"Orlovi" su imali polovičan učinak u Atini, a Pešić je dobio potvrdu da mladi Nikola Jović može mbnogo da donese timu. - Ono što je sigurno jeste to a njemu talenta ne nedostaje. Videlo se to i u Megi i u reprezentaciji na prozorima. Prošao je i te mlađe selekcije, gde je pokazao ogroman potencijal. Dobar je dečko, ima sve predispozicije da postigne mnogo i što je važno, ima veoma izraženu radnu etiku. Iza njega je veliki rad i to se jasno vidi. Mnogo je napredovao, ali ono što mu nedostaje jesu minuti na terenu. Puno je trenirao, ali je malo igrao. Željan je igre. Trener može da forsira nekog igrača, ali ako ga saigrači ne prihvate, teško da može napred. Njega su prihvatili i daju mu maksimalnu podršku - istakao je popularni "Kari", a preneo je "Sportski žurnal".

Srbija - Italija
Srbija - Italijafoto: Twitter/KSSrbije

Veliku pažnju privukao je i Marko Gudurić na poziciji plejmejkera. Pešić smatra da na tom polju nema problema. - I tokom dosadašnjih priprema taj segment je bio jedan od najboljih delova tima. Rekao bih da nam tu ništa ne nedostaje. Momci koji to pokrivaju su više nego sposobni da odvedu ekipu gde želimo. Za njih je važno da imaju poverenje trenera, ali je isto tako važno i da imaju poverenje saigrača. To smo postigli. Proces navikavanja i dalje traje, ali sve ide kako treba. Očekujemo i Stefana da se tu priključi i da svojim iskustvom donese dodatni kvalitet, tako da za organizaciju uopšte ne strahujem. Ne samo da tu neće biti problema, već ćemo tu imati kvalitet više. To su momci koji odlično čitaju odbran erivala i imaju veoma dobru energiju u defanzivi koja nama uvek znači. Odbrana ne počinje od Milutinova i centara, već od plejmejkera - dodao je selektor Srbije.

O Milutinovu nema šta puno da se kaže. Na svojoj centarskoj poziciji napravio je očiglednu razliku u reketu. - Pre svega, treba reći da se fizički izuzetno spremio, za razliku od prošle godine kada je imao različite vrste problema. To je momak koji dominira u napadu, ali i drži čitavu našu odbranu, sa tom izuzetnom pokretljivošću i visinom. Ristić takođe igra sve bolje, čekamo i da se Petrušev potpuno oporavi. On je imao veoma zahtevno leto i nije imao dana pauze. Igrao je Letnju ligu, potpisao ugovor i sve to uzima svoje. Ali, radio je i radi dobro. Protiv Italije smo ga poštedeli, da malo predahne i reši sitne povrede. Na njega ozbiljno računamo - naglasio je Pešić.

Uroš Trifunović i Alen Smailagić nisu bili na raspolaganju za Akropolis kup. Međutim, mnogo veća "glavobolja" je ta što nisu ni trenirali sa nacionalnom selekcijom, a Mundobasket je sve bliži.

Srbija - Italija
Srbija - Italijafoto: Starsport©

- Obojica su pod velikim znakom pitana i videćemo šta će biti - kratko je rekao Pešić koji će danas razgovarati sa doktorom Radovanovićem doneti konačnu odluku.

"Orlovima" se priključio i Nikola Topić nakon što je juniorska reprezentacija Srbije osvojila zlato na Evropskom prvenstvu. Pešić smatra da je mladi Topić zaslužio da bude deo seniorskog tima. - Radi se o odličnom dečku, za njega radi vreme. Mnogo još mora da trenira, ali vrlo je posvećen. Iako je veoma mlad, razume šta su zahtevi za igrača na njegovoj poziciji. Verujem da će nam mnogo značiti u radu, a videćemo i da li će svi ostati zdravi. Ako se kvalifikujemo na Olimpiіske igre, Topić će sigurno biti među igrečima na koje ozbiljno računamo. To već sada znam - zaključio je Pešić.

Podsetimo, Mundobasket 2023. počinje 25. avgusta i traje do 10. septembra.

Bonus video:

03:07

Pešić o otkazivanjima igrača

(Espreso/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.