SVI BRUJE O NEDOVIĆU, A MALO GO ZNA OVAJ DETALJ! Dobio NADIMAK po legendi Partizana - razlog je KOMIČAN!
Nemanja Nedović, Foto: Starsport©

PA, DA LI JE OVO MOGUĆE?!

SVI BRUJE O NEDOVIĆU, A MALO GO ZNA OVAJ DETALJ! Dobio NADIMAK po legendi Partizana - razlog je KOMIČAN!

Neverovatna priča sa početka karijere asa Crvene zvezde

Objavljeno:

Košarkaš Crvene zvezde Nemanja Nedović je odavno stekao status miljenika navijača, ali trojka kojom je rešio istorijski derbi sa Partizanom u Evroligi će mu verovatno biti "pečat" u crveno-belom dresu.

Sjajni plej je pogodio trojku "iz kornera" na dve sekunde do kraja i tako doneo veliko slavlje "Delijama".

Do tog trenutka mu šut nije išao kako je zamislio, ali je proradio kada je bilo najpotrebnije.

A ko je zaista Nemanja Nedović?

Nedović je košarkaš bogate karijere koji se ovog leta, na oduševljenje navijača Crvene zvezde vratio u klub sa Malog Kalemegdana, a kako deluje iz utakmice u utakmicu pokazuje da je odluka o njegovom povratku sasvim opravdana.

Inicijativa, odlučnost i spremnost da se bori do poslednje sekunde utakmice napravili su od njega jednog od lidera ekipe koja je posle dolaska Duška Ivanovića zaigrala nikad angažovanije.

Nedović sa saigračima
Nedović sa saigračimafoto: Starsport©

Karijeru je započeo u italijanskom klubu Askoli sa deset godina, da bi pet godina kasnije prvi put obukao crveno-beli dres, koji je nosio narednih nekoliko sezona. U sezoni 2010/11 postao je poznat košarkaškoj javnosti pošto je po ukupnom broju postignutih poena bio drugi strelac Superlige.

Naredna sezona bila je teška za Nedovića. Tadašnji trener Crvene zvezde Svetislav Pešić davao mu je skromnu minutažu, nakon čega je odlučio da karijeru nastavi u inostranstvu i potpisao za klub Lijetuvos Ritas iz Litvanije. Odlaskom u inostranstvo počele su turbulentne godine za srpskog beka.

Posle sezone u Ritasu, Nedović je ostvario san svakog klinca koji se bavi košarkom – oprobao se u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu. Na NBA draftu 2013. godine izabran je kao 30. pik i postao član Golden Stejt Voriorsa.

Zbog njega su Stef Kari i Klej Tompson slušali pesmu "Još ovu noć" od Šabana Šaulića, ali osim dogodovština van terena nije ostavio zapažen učinak (u proseku je postizao 1,1 poen po utakmici), te je ubrzo prebačen u razvojnu ligu.

Nedović
Nedović foto: Starsport©

Nije mu dugo trebalo da se vrati u Evropu, gde je narednih sezona nastupao za Valensiju, Malagu sa kojom je i osvojio Evrokup 2017. godine, Olimpiju Milano sa kojom je osvojio italijanski Superkup 2018. godine i Panatanaikos, pre nego što je letos ponovo, na oduševljenje navijača, obukao crveno-beli dres. Trenutno igra jednu od najboljih sezona u evropskoj karijeri, pošto u Evroligi postiže 13,2 poena po utakmici.

Poput dresa Crvene zvezde, i dres reprezentacije prvi put je obukao nastupajući za mlađe kategorije. Stalni član i jedan od nosilaca igre mlade selekcije Srbije bio je od 2009. do 2011. godine, a u tom periodu učestvovao je na tri Evropska prvenstva i na Mediteranskim igrama.

Sa seniorskom reprezentacijom učestvovao je na evropskim prvenstvima 2013. i 2022. godine, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, odakle se vratio sa srebrom oko vrata.

Iako ima zavidnu karijeru, u Nedovića se poslednjih godina dosta sumnja zbog povreda koje su ga pratile gotovo tokom čitave karijere, a zbog kojih je morao da pauzira nekad i veći deo sezone, kao i da bude izostavljen iz nacionalnog tima na velikim takmičenjima.

Nedović u dresu Srbije
Nedović u dresu Srbijefoto: Dado Đilas

Međutim, baš kao što se i u derbiju našao u pravo vreme na pravom mestu, spreman da šutne i donese pobedu, deluje da se i njegovo mesto u timu iskristalisalo baš u vreme kada je kormilo preuzeo Duško Ivanović i da će u narednom periodu upravo Nedović biti jedan od uzdanica ekipe.

Privatni život

Nemanja Nedović je rođen 1991. godine u Novoj Varoši. Odrastao je u sportskoj porodici. Njegov otac, Slađan Nedović je bivši rukometaš Jugovića iz Kaća. Majka Snežana, po struci diplomirani inženjer poljoprivrede, u mladosti se bavila rukometom. Nemanja ima mlađu sestru Ivanu. Zbog Slađanovog posla često su se selili. Kada je Nemanja imao godinu dana iz Nove Varoši su preselili u Francusku, a odatle u Austriju. Promenio je pet osnovnih škola, a kada se porodica konačno nastanila u italijanskom Askoliju, počeo je da trenira košarku. Prema rečima njegove majke Snežane, u klubu su ga zvali Saša, po Predragu Saši Daniloviću, proslavljenom srpskom košarkašu. Snežana kaže da im je tako bilo lakše, jer nisu umeli da izgovore njegovo ime.

Kada su uspesi počeli da se nižu, roditelji su shvatili da zbog obaveza Nemanja neće moći da pohađa školu redovno.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/minamilutinovic

"Teška srca" su odlučili da njihov sin vanredno pohađa školu, plašeći se za njegovu budućnost ukoliko ne uspe u sportu. Na sreću, to se nije desilo, a Nemanja je postao jedan od najperspektivnijih košarkaša svoje generacije. Uzor mu je bio Majkl Džordan, a potom Kobi Brajant. Kada je obukao dres Golden Stejt Voriorsa ostvario mu se dečački san. Na putu ka uspehu pratila ga je dugogodišnja devojka Mina Milutinović sa kojom se venčao ovog leta.

Mina je jedna od najuspešnijih srpskih manekenki. Nemanja ju je zaprosio polovinom 2018. godine, a svadbu su upriličili u avgustu 2022. Na svečanoj proslavi je prisustvovalo dosta zvanica iz košarkaškog sveta.

(Espreso/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.