ČOVIĆ O SMENI JOVANOVIĆA: Olimpijakos je bio crveni signal, a Zadar? Za tu utakmicu vam nije ni potreban trener!
Nebojša Čović, Foto: Printscreen/Youtube/KK Crvena zvezda Telekom

IMA ISKUSTVA U OVOME

ČOVIĆ O SMENI JOVANOVIĆA: Olimpijakos je bio crveni signal, a Zadar? Za tu utakmicu vam nije ni potreban trener!

Imali smo interesantno suđenje, kao što znate, nigde se nismo obrukali... - rekao je Čović

Objavljeno: 14:06h

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović opširno je govorio o odluci da klub promeni trenera usred sezone.

Crveno-beli su danas predstavili novog šefa stručnog štaba, Duška Ivanovića.

- Nemam šta da predstavljam gospodina Duška Ivanovića, znate ko je i šta je. Napravilo smo dogovor sa Vladom Jovanovićem, kome sam zahvalan. Zadovoljstvo mi je što sam sa Duškom napravio brzo dogovor. U trenutku koji nije zgodan. Drago mi je što smo se brzo dogovorili i što je Duško sa nama.

- U interesu srpske košarke je da se daje šansa mladim srpskim trenerima, imamo tri perspektivna mlada trenera, Dušana Alimpijevića, Vladu Jovanovića i Nenada Stefanovića koji je u FMP-u. Uvek je rizik kada dolazi mladi trener, a mislim da je tako u svakom poslu - stepen strpljenje koliko možete da istrpite pritiske. Kažu da Zvezda nije za učenje, ali nije ni reprezentacija. A dešavalo se i nisu se pokazali. U slučaju sa Vladom Jovanovićem imali smo veliki uzorak kakva bi bila dalja perspektiva, ne samo za Zvezdu, već i za klub. Procenili smo da treba da napravimo dogovor i da sporazumno raskinemo saradnju. Ne mislim da su napravljeni veliki kiksevi, utakmice su izgledale da smo blizu da pobedimo, a nismo.

Vladimir Jovanović, Vladimir Jovanović Zvezda
foto: Starsport©

- Vlada Jovanović je odličan mlad trener, vrlo je posvećen, čovek koji živi košarku. U tom delu mogu da nastanu određena klizanja i moj savet svakom mladom treneru da se ni trunka autoriteta ugrozi. Sa sitnicama to kreće, kako kažu, stinice su đavo. Ako dozvolite lančić pa vam ne smeta, pa garnituru neku.. U tom delu nema dobrote, već samo profesionalnog odnosa. Od devet utakmica u Evroligi, nekom slučajnošću, baš slučajnošću... Šest utakmica smo igrali u gostima. Imali smo interesantno suđenje, kao što znate, nigde se nismo obrukali... Imali smo crveni signal na utakmici protiv Olimpijakasa - rekao je Čović.

- Od devet utakmica u Evroligi, kiks je pobeda PAO u Beogradu. Što se tiče ABA lige je baš kiks izgubiti od Zadra u Beogradu, i to ne samo u Beogradu, već i Zadru. Za tu utakmicu vam nije bio ni potreban trener, već dodatan stepen koncentracije.

Nebojša Čović, Duško Ivanović
foto: Printscreen/Youtube/KK Crvena zvezda Telekom

- Svi ozbiljno rade i ozbiljne programe, akademije... Više nismo zemlja košarke, da li je EP neuspeh ili debakl, svakako nije uspeh. Možemo da zovemo ovako ili onako. Pred nama je interesantan period. Većinska struktura su nam domaći košarkaši, imajući u vidu šta sve može da se događa. Ono što je u vezi košarke i ono što nije. On će ocenjivati. Kroz medije se provlačilo da trener nije pravio selekciju... Nijedan jedini trener od 2011, a meni je na predsedničkom mestu ovo 12. sezona, nije dobio nijednog nametnutog igrača. Bilo je povuci-potegni oko Sofaklisa, a pošto sam ja uticao, onda sam i ja platio odštetu, odnosno raskid. Sve je bilo usaglašeno i na predlog trenera. Zvezda nije dobila četiri petine budžeta, mi smo na 35 odsto od strane države. Teška su vremena i procenat se pomerio na gore kada se pojavila korona, pa je otišlo na 40%. Neki drugi su to dobili (više od 40%). Šta se dogodilo sa budžetskim inspekcijama, mi smo naše uložili... A drugi? Bila su kontrolisana još tri kluba, a nisu svi iz košarke. Zanima me šta se događa.

- Ovom timu je potreban veći i snažniji autoritet. I koji će prvo na bazi prirodne selekcije nastaviti da radi selekciju. Znam da su puštene priče kakav je Duško kao trener.... Ako hoćete vrhunski rezultat, iza toga ne mogu da stoje mame i tate, ili menadžeri. Može samo da stoji ogroman rad i ima još jedan faktor. Ogromna disciplina, samo tako možete da budete tim. Možete da imate 10 MVP-ja i da ne osvojite ništa. U prethodnom periodu se to nekima dogodilo. Mora da bude tim u kom svi zajedno gube i pobeđuju. Karakteristike Duška Ivanovića su te, nema potrebe da navodim gde je radio. Proveren je evroligaški trener. Možda me brine da li ćemo da finansijski zatvorimo sve što smo postavili. Budžet se kreće na oko 10 miliona evra. To nije samo prvi tim, tu su stručni štab, juniori, pioniri... Svi. Nemamo manir da kombinujemo sa menadžerima ili kumovima. Ono što je u papirima je što je zvanično i što je tako. Kada sam došao 2011. imao sam problem da imam jedne ugovore u klupskoj administraciji, druge kod menadžera, a treće u FIBA.

- Sporazumni raskid znači dogovor u odnosu koliko ćemo mu isplatiti od ugovora. To neće biti kao neki poslednji slučaji. Igračka legenda je igračka legenda, posle toga ulazite u neke druge poslove, druga pravila. Imaju neki koji vole Zvezdu do poslednjeg dinara. Da li ste kao velika legenda spremni da učite? Tu se javljaju problemi, znam da se mnogima neće svideti, ali već sam u godinama pa mogu da kažem... Kome se sviđa, kome se ne sviđa.

Džejlen Adams
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Još je Čović prokomentarisao odlazak Džejlena Adamsa:

- Tu smo sasvim dobro prošli. Bilo je 500 nečega, a ispalo je 200 nečega... Da ne pričam o valutama, znači sa 500 na 200.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.