ŠPANIJA JE NOVI ČETVRTFINALISTA: Crvena furija posle produžetka izbacila borbene Litvance!
Duel Španije i Litvanije, Foto: EPA/Clemens Bilan

eurobasket 2022

ŠPANIJA JE NOVI ČETVRTFINALISTA: Crvena furija posle produžetka izbacila borbene Litvance!

Posle produžetka

Objavljeno: 23:07h

Košarkaši Španije posle produžetka pobedili su Litvaniju sa 102:94 i tako se plasirali u četvrtfinale Eurobasketa.

Iako su Španci bili prvi u grupi A i aktuelni su svetski šampioni, a Litvanci četvrti u grupi B, oni su bili favoriti uoči ovog duela, a taj epitet nisu opravdali na terenu, iako su bili jako blizu.

Španija je pokazala da je šampionska ekipa, iako u smeni gereracija, i igraće u četvrtfinalu sa boljim iz duela između Finske i Hrvatske.

Litvanija je sa druge strane izgubila i četvrti put meč na jednu loptu na ovom šampionatu. Na sličan način je u grupi gubila od Slovenije, Nemačke i Francuske.

Litvanci su tokom većeg dela susreta kontrolisali dešavanja na terenu i bili u blagoj prednosti.

Prvu deonicu su dobili sa 20:19, a na poluvremenu su imali plus pet. Bilo je 45:40.

U trećoj četvrtini je Litvanija išla do maksimalnih plus deset (58:48), a Španija je našla način da se vrati. Blistao je tada iskusni Rudi Fernandez, sačuvao svoju ekipu u igri i pred poslednjih deset minuta bilo je 68:63.

Po sličnom scenariju je krenuo i četvrti period, ali Španija je velika. Dodala je gas i preko Vilija Ernangomeza, Brauna i Arostegija povela sa 80:78 na minut i po do kraja.

Trojkom je odgovorio Brazdeikis za 81:80, ali je Garuba odmah vratio Španiju na 82:81.

Nakon toga je Sabonis napravio faul u napadu na 16 sekundi do kraja.

Vili Ernangomez je sa linije za slobodna bacanja bio polovičan i odveo je Špance do 83:81. Jokubaitis je šutitrao trojku za pobedu, lopta nije htela u koš, ali je sjajni Brazdeikis priskočio i vratio je unutra bukvalno u poslednjoj desetinki za 83:83 i produžetak.

U dodatnih pet minuta je izdominiro Lorenco Braun i gotovo sam doneo trijumf Španiji. Na taj način je i selektor Serđo Skariolo "zapušio usta" brojim kritičarima, koji nisu bili zadovoljni zbog toga što je naturalizovani Amerikanac u ekipi.

(Espreso/Sportske)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.