REČI KOJE PARAJU DUŠU! Porodica se oprostila od LEGENDARNOG asa i otkrila kako je PREMINUO! (FOTO)
Brajant i Rasel, Foto: LARRY W. SMITH/EPA

TUGA

REČI KOJE PARAJU DUŠU! Porodica se oprostila od LEGENDARNOG asa i otkrila kako je PREMINUO! (FOTO)

Oproštajna poruka porodice Bilija Rasela

Objavljeno: 20:23h

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji Bil Rasel preminuo je u 88. godini, a njegova porodica objavila je emotivnu poruku na društvenim mrežama.

- Veoma teškog srca želimo da prenesemo svim Bilovim prijateljima, fanovima i pratiocima:

Bil Rasel, najveći pobednik u istoriji američkog sporta, mirno je preminuo danas u 88. godini, pored svoje supruge Žanin. Uskoro će biti objavljeni dogovori za njegov pomen.

Bil je dva puta bio prvak NCAA, kapiten olimpijskog tima SAD-a koji je osvajao zlatnu medalju, 11 puta NBA prvak, i na čelu dva NBA šampiona kao prvi crni glavni trener bilo kojeg severnoameričkog profesionalnog sportskog tima.

Usput, Bil je zaradio niz pojedinačnih nagrada koje su bez presedana jer ih on nije spominjao. Godine 2009. nagrada za najkorisnijeg igrača NBA finala preimenovana je u dvostrukog člana Kuće slavnih "Bill Russel NBA Finals Most Valuable Player"...

..Ali uprkos svim pobedama, Billovo razumevanje borbe je ono što je osvetlilo njegov život. Od bojkota egzibicione igre iz 1961. do razotkrivanja predugo tolerisane diskriminacije, do vođenja prvog integrisanog košarkaškog kampa u Misisipiju nakon atentata na Medgara Evansa, do decenija aktivizma koji je konačno prepoznat njegovim primanjem Predsedničke medalje slobode 2010. godine. Bil je prozivao nepravdu sa nemilosrdnom iskrenošću za koju je nameravao da poremeti status kvo, i sa snažnim primerom koji nikada nije mislio na njegovu skromnu nameru, zauvek će inspirisati formu tima, nesebičnost i promišljenu promenu.

Bilova supruga Žanin, mnogo prijatelja i familija se zahvaljuju za spominjanje Bila u molitvama. Možda ćete ponovo doživeti jedan ili dva zlatna trenutka koje nam je pružio, prisetite se njegovog zaštitnog znaka smeha dok je sa zadovoljstvom objašnjavao pravu priču iza koje su se ti trenuci odvijali. I nadamo se da svako od nas može pronaći novi način delovanja ili progovoriti uz Bilovu beskompromisnu, dostojanstvenu i uvek konstruktivnu posvećenost principima. To bi bila poslednja i trajna pobeda za naše voljene - stajalo je u saopštenju.

Podsetimo, Rasel je u NBA ligi igrao od 1956. do 1969. godine, sa Boston Seltiksima je osvojio čak 11 titula.

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.