DA LI JE MICIĆ PROPUSTIO POSLEDNJI NBA VOZ? Za ove 3 legende srpske i YU košarke uvek ćemo se pitati 'ŠTA BI BILO?'
Foto: Profimedia, Starsport©

blizu, a daleko

DA LI JE MICIĆ PROPUSTIO POSLEDNJI NBA VOZ? Za ove 3 legende srpske i YU košarke uvek ćemo se pitati 'ŠTA BI BILO?'

Vasa sad ima 28 a ne 20 godina, želi da bude adekvatno plaćen, ali i da ima značajnu minutažu, a ne samo "kaže da je bio u NBA i donese dres".

Da li će se tako pridružiti najpoznatijim velikanima srpske (i jugoslovenske) košarke koji su ostavili neizbrisiv trag u Evropi, ali nikakav u NBA?

Objavljeno:

Vasilije Micić je osvojio dve vezane titule prvaka Evrope sa istanbulskim Anadolu Efesom i oba puta bio MVP završnog turnira. Dosegao je vrh u evropskoj košarci, pa uradio ono još teže, odbranio ga.

Zato je ubrzo po završetku sezonu Srbin najavio odlazak u NBA ligu gde je draftovan još 2014. kao 52. pik ukupno, od strane Filadelfije koja je potom prava na njega dala Oklahoma Sitiju.

Međutim, pravih ponuda za Micića nije bilo! Vasa sad ima 28 a ne 20 godina, želi da bude adekvatno plaćen, ali i da ima značajnu minutažu, a ne samo "kaže da je bio u NBA i donese dres", kako je rekao. Ali, to nijedna NBA franšiza nije bila spremna da mu ponudi pa je sve izvesnije da neće ni zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Vremenom će šanse za to biti sve manje...

Vasilije Micić
foto: Starsport©

Da li će se tako pridružiti najpoznatijim velikanima srpske (i jugoslovenske) košarke koji su ostavili neizbrisiv trag u Evropi, ali nikakav u NBA? Ovo su najupečatljiviji primeri.

DRAŽEN DALIPAGIĆ

Popularni "Praja" je bio integralni deo najslavnije generacije košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je sedamdesetih osvojila tri Evropska prvenstva, jedno Svetsko, a 1980. i Olimpijske igre usred Moskve.

Dalipagić je po jednom bio MVP Euro i Mundobasketa, a 1978. je izabran za sportsitu godine u Jugoslaviji. Na večnoj listi najboljih strelaca SP-a se nalazi na četvrtom mestu sa 563 poena na 35 utakmica.

Najveći trag je ostavio u Partizanu u kom je i počeo dugu igračku karijeru 1971, ali je zanimljivo da je završio u Crvenoj zvezdi, 1991. godine.

Dok je bio na vrhuncu, Dražen je imao ponudu čuvenih Boston Seltiksa, ali tada su, kao i u fudbalu, stavri bile mnogo komplikovanije kad je trebalo ići bilo gde u inostranstvo. Dalipagić bi rizikovao ostanak u reprezentaciji pa je odbio "Zelene"...

Od 2007. član je Košarkaške kući slavnih.

DRAGAN KIĆANOVIĆ

Neodvojivi deo iste vrlo uspešne generacije Jugoslavije, ali i Partizana, Kićanović je takođe osvojio 12 medalja sa "Plavima".

Važi i dalje za jednog od najboljih poentera u istoriji evropske košarke, a na 25 utakmica Mundobasketa Kića je postigao 491 poen (u proseku 19,7) i nalazi se na sedmom mestu večne liste najboljih strelaca.

Sa Partizanom je osvojio tri prvenstvai dva Kupa Radivoja Koraća. Od 2010. godine nalazi se u Košarkaškoj kući slavnih, a izabran je i za najboljeg košarkaša Jugoslavije u 20. veku!

DEJAN BODIROGA

Mirni i uvek fokusirani Dejan Bodiroga je bio najveća uzdanica jugoslovenske košarke krajem 90-ih i početkom 2000-ih.

nije igrao ni za Zvezdu ni za Partizan, a počeo je u Proleteru. Odatle se posle samo jedne sezone preselio u Zadar jer izuzetni talenta nije mogao da promakne još jednoj legendi YU košarke, Krešimiru Ćosiću.

Onda je usledila seldiba u Italiji, a 1995. NBA draft gde su ga kao 51. pika odabrali Sakramento Kings, ali je Dejan odbio da ode "preko bare". Sledeće godine to je umesto njega učinio Peđa Stojaković i postao legenda "Kraljeva".

Bodiroga se ipak ne kaje. Osvojio je sedam medalja sa reprezentacijom, uključujući tri zlata na Evropskim prvenstvima, dva na Svetskim i srebro na Igrama u Atlanti 1996.

Za najboljeg sportistu Jugoslvaije je izabran dva puta (1998, 2002), a te 2002. je proglašen i najboljim košarkašem Evrope.

Osvojio je tri Evrolige, dve sa Panatinaikosom i jednu sa Barselonom, dva puta je bio MVP završnog turnira.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.