ČOVIĆ RENOVIRAO ZVEZDU, HOĆE LI BITI DOVOLJNO DA SE ODBRANE TROFEJI? Već se naslućuje nova moćna petorka!
KK Crvena zvezda, Foto: Starsport©, EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, EPA/THAIS LLORCA

"Delije" hoće još

ČOVIĆ RENOVIRAO ZVEZDU, HOĆE LI BITI DOVOLJNO DA SE ODBRANE TROFEJI? Već se naslućuje nova moćna petorka!

U Zvezdi su znali da će morati umnogome da promene tim svakako, ali je sve postalo znatno drastičnije kada je Dejan Radonjić napustio Mali Kalemegdan

Objavljeno: 12:06h
Nedeljko Đukić

Od prošlog leta skoro pa da je zanimljivija trka KK Crvena zvezda i KK Partizan na transfer tržištu, van sezone, nego ona za trofeje.

Crno-beli su započeli veliku revoluciju potpuno neočekivanim povratkom na mesto trenera renomiranog Željka Obradovića koji je brzo promenio veliki broj igrača. Partizan nije uspeo da otme nijedan trofej Zvezdi, ali je definitivno bio konkurentniji.

Spletom okolnosti, "za zelenim stolom" su dobili pravo učešća u Evroligi sledeće sezone, a Žoc je napravio dodatne izmene u timu i doveo još zvučnih pojačanja, njih četiri. Kako bi ovaj moćni tim trebalo da izgleda i koju prvu petorku možemo da očekujemo već smo pisali, a sada isto činimo za crveno-bele.

U Zvezdi su znali da će morati umnogome da promene tim svakako, ali je sve postalo znatno drastičnije kada je Dejan Radonjić odlučio da prihvati ponudu Panatinaikosa. Čovek-trofej je napustio Mali Kalemegdan, a novi trener je postao Vladimir Jovanović.

Vladimir Jovanović košarkaški trener
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

Da bi njegov posao bio što lakši, bilo je bitno pored pojačanja obezbediti ostanak glavnog oslonca i duše ekipe, kapitena Branka Lazića. Sa njim je potpisan novi ugovor pa je "Delijama" lakše pao odlazak Holinsa, Davidovca, Kalinića, Voltersa, Cirbesa, (možda i Vajta?), penzionisanje Simonovića.

Mnogo odlazaka, ali i dolazaka - Nebojša Čović i saradnici nisu sedeli skrštenih ruku već su bili vrlo agresivni na tržištu. Stizali su redom: Nemanja Nedović, Hasan Martin, Džon Holand, Dalibor Ilić, Filip Petrušev i Ben Bentil.

1. Pozicija plejmejkera ipak je ostala najranjivija. Nikola Ivanović je pokazao promenljivu formu u svojoj prvoj setzoni u crveno-belom dresu, ali za očekivati je da se dobre partije u ključnim utakmicama ispostave kao njegovo pravo lice koje bi gledali redovnije u 2022/23.

Aleksandar Grujin, Nikola Ivanović
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Iskusni Stefan Marković može dosta da pomogne kad zatreba, ali za organizatora igre Zvezdi trenutno treba dokazani kvalitet.

Zato prva opcija na "kecu" tek treba da se angažuje a prvi pik danima unazad je Šabaz Nejpier (možda su ga crveno-beli već najavili na svom sajtu?). Pominjali su se i Ajzeja Tejlor i Nenad Dimitrijević kao alternative, ali sigurno je da bi "Bozi" bio sigurnija akvizicija.

Šabaz Nejpier
foto: Profimedia

2. Holins se razigrao i taman pokazao šta sve ume krajem prošle sezone a ubrzo je postalo jasno da odlazi. Međutim, brzo je i zamenjen, čini se, adekvatno. Nemanja Nedović (31) i dalje igra na evroligaškom nivou a vratio se kući sa 10 godina vrednog iskustva i on bi trebalo da bude prva opcija Jovanoviću na mestu beka šutera.

Nemanja Nedović
foto: Profimedia

Imaće i zdravu, jaku konkurenciju u proverenom asu Ognjenu Dobriću. Zvezdina "kobra" će sigurno opet imati period kada će praktično sam vući ekipu do pobeda.

Na ovoj poziciji i ujedno na krilu podršku će pružati i Lazić i Stefan Lazarević. Kapiten je najbolji dokaz da bez jake odbrane nema uspeha i trofeja, a u tom segmentu je i dalje među njaboljima u Evropi. Kad treba, pogodiće i trojku iz ćoška.

Lazarević bi trebalo da dodatno napreduje predstojeće sezone, naročito što će opet sarađivati sa Jovanovićem koji ga je trenirao u FMP-u.

3. Alternative će biti Lazić i Lazarević, ali će na krilu prva opcija definitivno biti Džon Holand. Kalinićeva zamena je izuzetan trojkaš i defanziovac - prošle sezone je šutirao trojke sa 43,5% uspešnosti.

Američki Portorikanac je i pre dolaska postao ljubimac "Delija" jer je sa 17 poena bio najzaslužniji za eliminaciju Partizana, a baš trojkom je prethodno izborio produžetak.

Džon Holand, Košarka, KK Bursa
foto: Profimedia

Ipak, ne bi bilo ništa čudno da se Zvezda pojača još jednim zvučnijim imenom na ovoj poziciji, s obzirom da je tu prošle godine imala Davidovca, a povremeno i Simonovića.

4. Najviše promena je viđeno na poziciji krilnog centra. Neizvesno je šta će biti sa Vajtom, da li će otići, da li će ga zameniti Kris Singlton koji je odavno figurira kao još jedno moćno pojačanje?

Amerikanac bi zaista bio "transfer bomba" i o njemu sve govori šest evorligaških sezona u tri velikana, uključujući dve titule sa Efesom, ali to govori i o činjenici koliko je teško privoleti igrača takvog kalibra.

Kris Singlton
foto: EPA/Andrej Cukić

Iskusni Luka Mitrović će često igrati baš na ovoj poziciji, pridošlica Ilić će biti rezerva, ali i Petrušev i Bentil mogu da popune "rupu" pa da Jovanović zaigra sa dva centra kada to okolnosti nalažu.

5. Neretko je "petica" bila problematična pozicija prošle sezone, pa ne čudi da je brzo angažovan Martin, a prošle nedelje, u dva dana, Petrušev pa Bentil.

Možda ključna saradnja u napadu Zvezde biće pik-en-rol Ivanovića i Martina. Pleju Zvezde je za ovaj segment igre potreban baš ovakav centar, a važi i obrnuto.

Hasan Martin
foto: EPA/Filip Singer

Petrušev, Mitrović, Kuzmić i Bentil daju dovoljno "širine" crveno-belima na centarskoj poziciji.

Zvezda jeste pretrpela brojne promene u kadru, i igračkom i trenerskom, pa joj možda sa razlogom kladionice daju manje šanse nego gradskom rivalu za 2022/23, ali i novi tim je izuzetno jak, a na Jovanoviću je da sve legne na svoje mesto najkasnije kad počnu završne borbe za trofeje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.