ŠTA ĆE SADA BITI? Kraj jedne ere, budućnost Evrolige potpuno je nepoznata!
Đordi Bertomeu, Foto: EPA/Jon Rodriguez Bilbao

grci iskopali informaciju!

ŠTA ĆE SADA BITI? Kraj jedne ere, budućnost Evrolige potpuno je nepoznata!

Nije prošla ideja da Bertomeuov mandat bude produžen na još jednu tranzicionu sezonu

Objavljeno: 15:05h

Sastanak 11 akcionara Evrolige na kojem je između ostalog trebalo da se raspravlja o budućnosti tog takmičenja, pa čak možda i o saradnji sa NBA ligom preko njoj bliskih kompanija, završio se u tajnosti sa samo jednim zaključkom: Đordi Bertomeu je i definitivno bivši izvršni direktor Evrolige.

Njegovu smenu su, prenosi grčka Gazeta, izglasali CSKA, milanska Olimpija, Žalgiris, Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos, pa španskim klubovima – uz podršku Efesa i Fenerbahčea – nije prošla ni ideja da Bertomeuov mandat bude produženu na jednu tranzicionu sezonu.

Istina, klubovi nezadovoljni Bertomeuovim radom su pristali na kompromis i prihvatili da Đordi zbog velikog iskustva privremeno ostane u organizaciji kao spoljni savetnik. Ugovor o angažmanu na mestu izvršnog direktora ističe mu 30. juna i juče mu je predočeno da on neće biti obnovljen.

Posle 22 godine Đordi Bertomeu neće biti glavni čovek evropske košarke, a uz njega nestaće i sama funkcija izvršnog direktora. Ili ona barem neće nositi tolika ovlašćenja. Ubuduće će Evroliga imati nekoliko speijalizovanih komisija i dva ili tri direktora koji će podeliti obaveze i rukovoditi takmičenjem na dnevnoj bazi.

Đordi Bertomeu
foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

Izvršni odbor Evrolige tek treba da ih izabere, a postoji šansa da bi bi glavna rola mogla da pripadne proslavljenom Dejanu Bodirogi, dok se pominju i generalni menadžer Bajerna Marko Pešić, sin srpskog selektora Svetislava Karija Pešića, te suvlasnik Makabija Dejvid Federman.

Bertomeu je dakle bivši, ali ta odluka nije još dala odgovore na pitanja o budućnosti evropske košarke. Jer tek treba da se odluči da li će ruski klubovi sledeće sezone moći da igraju u Evroligi – a verovatno neće zbog rata u Ukrajini – koliko će timova brojati takmičenje, kome će pripasti tri specijalne pozivnice (najveće se šanse daju Crvenoj zvezdi i Partizanu kao finalistima ABA lige, te Valensiji)...

Podsetimo, prema nekim najavama Evrokup bi trebalo da pređe u Fibine ruke i ujedini se sa Ligom šampiona, dok je po nekim pretpostavkama NBA liga spremna da "pomogne" košarci na Starom kontinentu uz uslov da se elitno takmičenje proširi na 24 učesnika.

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.