ZBOG OVOG SE VOLI KOŠARKA, ZBOG TOG SE GLEDA F4: Kad jedna lopta odlučuje sudbinu - ovo su NAJLUĐI finiši Evrolige!
Jorgos Printezis/Vasilje Micić/pehar Evrolige (ilustracija), Foto: Printscreen, Profimedia, EPA/Jon Rodriguez Bilbao

tu je i vasa micić!

ZBOG OVOG SE VOLI KOŠARKA, ZBOG TOG SE GLEDA F4: Kad jedna lopta odlučuje sudbinu - ovo su NAJLUĐI finiši Evrolige!

Ovo je po nama top 5 najboljih i najuzbudljivijih završnica na fajnal for turnirima

Objavljeno:

Uvek svi košarkaški sladokusci uživaju kada na red dođe Fajnal for Evrolige gde se četiri najbolje ekipe bore za titulu prvaka Evrope. Ovaj sistem takmičenja koji najkvalitetnije košarkaško takmičenje praktikuje, od samog osnivanja uvek iznedri nekoliko iznenađenja i na ovakvom turniru nije pravilo da uvek pobedi bolji tim.

Neki kažu da je to malo i nepravedno prema ekipama koji su bili bolji u ligaškom delu šampionata, ali to sa druge strane daje tu posebni draž Evroligi i samoj završnici, tako da svako ko dođe do fajnal fora ima podjednake šanse da na kraju postane šampion Evrope.

Svaku utakmicu na završnom turniru četiri najbolje ekipe u Evropi, prate neizvensne završnice koje se rešavaju u poslednjim sekundama, koje nekome donesu veliku radost, a neko ogromnu tugu koju dugo ne može da zaboravi.

Trofej Evrolige, Evroliga
foto: EPA

Mi smo ovde izdvojili pet najzanimljivijih završnica utakmica sa fajnal fora Evrolige, koje će dugo ostati u sećanju svih navijača i ljubitelja košarke.

Prvu koji ćemo ovde spomenuti odigran je 2009. godine, domaćin je bio Berlin. Učesnici su bili Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA i Barselona. U finalu su se sastali PAO i CSKA, a ovaj duel je bio ultra zanimljiv i zbog činjenice da su na klupama timova bili sa jedne strane Željko Obradović, a sa druge Etore Mesina.

Duel je obilovao preokretima i do samog kraja se nije znalo koja ekipa će se na kraju okititi titulom prvaka Evrope. Imao je tim iz Atine prednost koju su Moskovljani istopili i došli smo do toga da je CSKA, imao poslednji napad koji je mogao da ih dovede na krov Evrope. Lopta je bila u rukama Ramunasa Šiškauskasa koji je šutirao za tri, ali je promašio i veliko slavlje košarkaša i navijača Panatinaikosa je moglo da počne. Željko je slavio novu titulu prvaka Evrope (73:71).

Sledeća utakmica koje ćemo ovde spomenuti jeste ona koja je bila odigrana u Istanbulu 2012. godine. Pre toga napomenućemo da su učesnici fajnal fora bili CSKA, Olimpijakos, Panatinakos i Barselona. U finalu su se sastali ekipa iz Moskve i tim iz Pireja. Veliku prednost tokom meča su imali košarkaši CSKA (na poluvremenu je bilo 34:20) i praktično su već svi videli ruski tim na postolju šampiona Evrope, ali tako nije mislio Duda Ivković. Legendarni srpski trener je imao plan kako da se njegov tim vrati u utakmicu i tome je i uspeo. Grci su polako krckali prednost i konstatno je smanjivali da bi na kraju cela utakmica stala u poslednji napad koji je rešio Jorgos Printezis koji je postigao dva poena, koja su preokrenula rezultat i donela Olimpijakosu titulu prvaka Evrope na kraju je bilo 62:61. A Dudi Ivkoviću status božanstva među navijačima crveno-belog tima. O ovom košu se dugo priča, a pričaće se i nadalje u to smo uvereni.

Milano je 2014. bio domaćin četiri najbolje ekipe na Starom kontinentu. Grad mode je ugostio ekipe CSKA, Barselone, Makabija i Reala. Prvo polufinale u kom su se sastali ekipa iz Moskve i ponos Izraela je bilo spektakularno, nekima i dalje nije jasno kako je Makabi uspeo da dobije taj meč. I opet su tragičari bili igrači CSKA. Ruska ekipa je imala četiri razlike (67:63) na 13 sekundi do kraja, a onda je prvo trojku dao Blutental, da bi koš za pobedu postigao Tajris Rajs i to preko Miloša Teodosića. Na kraju je na semaforu stajalo 68:67. Da stvar bude još bolja po ekipu iz Tel Aviva, oni su posle u finalu bili bolji od Reala (98:86) i tako su posle dužeg vremena postali prvaci Evrope.

Da nije ovde sve tako crno po CSKA, da i oni mogu da osvoje titulu prvaka Evrope videli smo 2016 godine kada su u Berlinu, za koji ih ne vežu lepa sećanja uspeli da napokon osvoje Evroligu i tako skinu kletvu koja ih prati duže vreme na fajnal foru. Vinovnici završnice su bili Fenerbahče sa Željkom Obradovićem, CSKA, Lokomotiva Kubanj i Laboral Kuća (sadašnja Baskonija). Ekipe iz Moskve i Istanbula su opravdale uloge favorita i bile uspešne u polufinalima, a onda je došao red da se sastanu u meču za titulu.

Sa jedne strane Obradović sa druge njegov učenil i kum Dimitris Itudis. CSKA je tokom celog meča imao prednost i sve je delovalo idealno za tim iz Rusije. Ali onda je Fener krenuo da smanjuje prednost i krenuo po prekret. Na 20 sekundi do kraja Kostas Slukas je pogodio dva bacanja posle kojih je ekipa iz Istanbula imala dva razlike (83:81), ali je produžetak uspeo da izbori Viktor Hrijapa košem u poslednjim sekundama. U predužetku su bili bolji i na kraju CSKA je slavio titulu prvaka Evrope koju je predugo čekao (101:96).

I za kraj ide ono najsvežije i po sve nas možda i najdraži koš, jer ga je postigao srpski košarkaš Vasilije Micić. Vasa je ovim pogotkom opravdao zvanje najboljeg strelca sezone, nagradu koja nosi ime Alfonso Ford. Da je po Vasu to još bolje, jeste zbog toga što se sve desilo u Srbiji u Beogradu, što je za njega bio dodatni motiv, i zbog toga je još više srećan zbog ovog koša. Efes je slavio protiv Olimpijakosa koji je tokom celog toka meča imao prednost, i mogli bismo reči da bi apsolutno bilo zasluženo i da su oni slavili i prošli u finale.

Vasa je na šest sekundi do kraja uzeo loptu i sa centralne pozicije šutnuo u pogodio kako bi neki komentatori rekli, (ušla je kao kap) (77:74). Tako je Efes imao više sreće i igraće u finalu, gde će se boriti za odbranu titule igrati protiv Real Madrida, koji je u drugom polufinalu pobedio Barselonu.

Na kraju možemo reći da je košarka sport u kom nikada nije gotovo i da utakmica nije rešena ma koji rezutat bio i koliku prednost je imao neka ekipa. Ovo je po nama top 5 najboljih i najuzbudljivijih završnica na fajnal for turnirima, nadamo se da smo pogodili one najbolje i da ništa nismo propustili, a gotovo smo uvereni da će ovakvih završnica biti još mnogo, ko zna možda nas očekuje već sada u finalu na utakmici između Reala i Efesa.

(Espreso/Srđan Novaković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.