DOBIJAMO LI FAVORITA NA EVROBASKETU? Žoel Embid zatražio državljanstvo Francuske!
Žoel Embid, Foto: Profimedia

bomba

DOBIJAMO LI FAVORITA NA EVROBASKETU? Žoel Embid zatražio državljanstvo Francuske!

Prethodni pokušaj Kamerunca da dobije papire prošao je neuspešno usput izazvavši brojne kontroverze

Objavljeno:

Žoel Embid ima sjajnu sezonu u NBA ligi, bori se za titulu sa Filadelfijom kao i MVP priznanje sa Nikolom Jokićem, i jasno je da bi bio jedna od najvećih zvezda Evropskog prvenstva u košarci samo ako bi bio Evropljanin. Sad smo vrlo blizu toga!

Naime, Embid je pokrenuo postupak za dobijanje francuskog državljanstva.

Kamerunski centar ima želju da zaigra za selekciju Vensana Kolea, kao što ju je imao i pre nekoliko godina. Tada je njegov pokušaj da dobije papire prošao neuspešno usput izazvavši brojne kontroverze. Protiv njegovog dolaska su se bunili i Furnije i Parker.

Nikola Jokić, Džoel Embid
foto: AP

Tadađšnji generalni menadžer francuske reprezentacije Patrik Bizli je istakao da je Embidovo priključivanje toj selekciji moguće i da su u godinama koje su tome prethodile bilo kontakata. Nije bilo suđeno, ali ovaj put se čini da je pozitivan scenario po NBA zvezdu izgledan.

"Radio Monte Karlo" izveštava da bi sve trebalo da bude gotovo tokom juna i da su dve strane u administrativnom delu posla. Embid će otići na leto u Francusku kako bi finalizovao sve neophodne preduslove. Žoel ima familiju u Francuskoj i na osnovu predaka ima pravo da zatraži državljanstvo te zemlje (u Kamerunu je svakako jedan od zvaničnih jezika francuski i zato se on zove 'Žoel' a ne 'Džoel').

Uz to, ne treba posebno naglašavati da je Kamerun bio pod francuskom vlašću dok je evropska država bila kolonijalna sila. S obzirom na sve to, zaista bi i mogao da zaigra za "Trikolore" na Evrobasketu koji je na programu tokom septembra.

Francuzi čak nemaju ni problem sa naturalizovanim igračima koje prema propisima FIBA smeju da imaju samo jednog. Pored Srbije i Litvanije, Francuska je jedina koja nikada nije koristila tu vrstu igrača. Makar ne na papiru.

Žoel Embid
foto: Profimedia

Embid nikada nije nastupao za Kamerun, dok bi u Francuskoj zajedno sa Rudijem Goberom formirao jedan od najboljih tandema visokih košarkaša u istoriji evropske košarke.

Košarkaš Filadelfije je ove sezone bio najbolji strelac regularnog dela sezone i jedan je od kandidata za MVP priznanje. Njegovi Siksersi se trenutno nadmeću u drugoj rundi plej-ofa sa Majamijem, a prvi meč te serije je na programu u noći između ponedeljka i utorka od 01:30 časova po srednjoevropskom vremenu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.