BOLNA ISPOVEST NIKOLE PLEĆAŠA: U Hrvatskoj nisam dobio posao ZBOG SRPSKOG POREKLA a trebalo je prehraniti porodicu!
Nikola Plećaš, Foto: Printscreen/Net.hr

gaženje legende

BOLNA ISPOVEST NIKOLE PLEĆAŠA: U Hrvatskoj nisam dobio posao ZBOG SRPSKOG POREKLA a trebalo je prehraniti porodicu!

Rodna kuća u Bruvnu mu je srušena tokom rata, a potom dugih 14 godina po osnivanju države Hrvatske, proslavljeni košarkaški as nije mogao da dobije posao

Objavljeno:

Nikola Plećaš, proslavljeni jugoslovenski košarkaš, u intervjuu za "Net.hr" opisao je mnogo zanimljivih detalja nakon završetka igračke karijere.

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji Hrvatske otkrio je da tamo nije mogao da dobije posao jer je srpskog porekla, ali i kako mu je i dalje teško da poveruje u to.

Rođen je 1948. u srpskoj porodici u Bruvnu, u Lici. Kao šestogodišnjak se predselio u Zagreb, pa posle bavljenja rukometom, postao profesionalni košarkaš u Lokomotivi (današnja Cibona). Postao je ikona kluba, a navijači su ga prozvali "Sveti Nikola".

Plećaš je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam velikih medalja, uključujući olimpijsko srebro i titulu prvaka sveta. Ali, pred OI u Montrealu 1976. je izbačen iz selekcije, navodno zbog snimanja jedne reklame za čaj sa Androm Knegom, što je sada demantovao.

- Izbačen sam iz reprezentacije Jugoslavije iz nekih drugih razloga, jer Andro Knego nije izbačen. Nije istina da je čaj bio uzrok mog izbacivanja. Niko tu reklamu nije video - priča Plećaš i pa priča i da već 10 godina nije prisustvovao utakmici Cibone:

- Nakon izbacivanja iz reprezentacije ništa me više ne može iznenaditi, jer način na koji se postupa i kako se radi, pokazuje se moć i sila pojedinaca, nije nikakvo čudo. Jedino mi je žao što ti pojedinci nikome ne odgovaraju. Ima više od 10 godina da nisam bio na utakmici Cibone, odnosno u dvorani. Kad sam pokušao da uđem na jednu finalnu utakmicu sa ženom, nisu mi to dozvolili. Jednostavno sam se pokupio i vratili smo se kući da gledamo na televiziji. Od tada uopće ne prilazim toj dvorani. Nemam pojma kakva je situacija danas povodom toga, ja tamo ne prilazim - decidirano tvrdi.

Rodna kuća u Bruvnu mu je srušena tokom rata, a potom dugih 14 godina po osnivanju države Hrvatske nije mogao da dobije posao

- Ja nikada nisam želeo da saznam da li je to istina. Bilo mi je teško da poverujem da je to to. Moji roditelji su rođeni u Hrvatskoj, moj pradeda je rođen u Hrvatskoj, a to da li smo pravoslavci ili katolici nismo određivali mi deca, to je bilo nasleđe. Nama je bilo bitno gde živimo, gde radimo. Ne želim da verujem da je to bio razlog. Međutim, činjenica je da nisam mogao da dobijem posao i da su mi posao dali u Srbiji.

Nikola Plećaš
foto: Starsport©

Svojevremeno je dobio ponudu da dođe u Srbiju. I to od Borisa Tadića.

- Bili smo na promociji filma "Bićemo prvaci sveta" i tamo je bio i tadašnji predsednik Srbije, razgovarali smo i bila je priča o našim primanjima kao zaslužnim sportistima. Srbija je već bila napravila nagrade za osvajače medalja na najvećim takmičenjima i ta primanja su izuzetno dobra. Znam da osvajači zlatne olimpijske medalje primaju 1.300 evra, srebrne oko 1.000 evra. On je mene pitao da li smo mi rešili to, odgovorio sam da nismo. On je tada rekao: 'Šta čekaš, što ne dođeš u Srbiju'. Međutim, ja sam rođen u Hrvatskoj, moja familija je u Hrvatskoj i ja sam smatrao da je meni mesto u Hrvatskoj bez obzira na to kako se odnose prema meni. To je možda greška moja, jer ta sentimentalnost je puno koštala i moju porodicu. Moj sin godinama nije mogao da nađe posao jer sam mu ja otac - kaje se Plećaš.

Nikola Plećaš, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Damir Šolman, Dragoslav Ražnatović
foto: Damir Dervišagić

Pred početak rata na prostorima bivše Plećaš je šokirao javnost u Hrvatskoj odlukom da prihvati ponudu Borca iz Banjaluke.

- Još nije počeo rat kada sam otišao da radim tamo. Kako nisam mogao da dobijem posao u Zagrebu, onda sam ponosno odlučio da prihvatim punudu da budem šef struke KK Borac Banjaluka. Radio sam sve dok se moglo prolaziti, kada su porušili mostove ja sam odustao i vratio se sa porodicom u Zagreb. Mnogi su mi zamerili, čak su i čuli da sam dobio ponudu da budem ministar sporta. Međutim, nisam mogao da prihvatim, jer je moja porodica u Zagrebu i ja sam se vratio da budem sa njima. Ponovo bih prihvatio tu ponudu. Biti bez posla 14 godina i dobiti takvu ponudu... Moja žena je sama radila, deca su bila mala, trebalo je prehraniti porodicu. Zato sam prihvatio i ponovo bih kada bi bili isti uslovi i isti scenario - kaže Plećaš.

(Espreso/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.