TIM RENDŽERSA 2.5 PUTA SKUPLJI OD ZVEZDINOG: Jedan igrač im vredi koliko Ivanić, Katai, Dragović i Pavkov ZAJEDNO!
Ilustracija, Foto: Starsport©, Epa/SHAHZAIB AKBER, Epa/ Robert Perry

sve u cifru

TIM RENDŽERSA 2.5 PUTA SKUPLJI OD ZVEZDINOG: Jedan igrač im vredi koliko Ivanić, Katai, Dragović i Pavkov ZAJEDNO!

Statistika i brojke su neizostavni deo modernog fudbala, ali kada se izađe na travnati teren, to ne mora da znači ništa

Objavljeno:

U četvrtak nas očekuje prva utakmica osmine finala Lige Evrope između Crvene zvezde i Rendžersa.

Prvi duel ove dve ekipe će se igrati u Glazgovu na čuvenom stadionu Ajbroks park, gde su crveno-beli pre nepunih 15. godina u kvalificijama za Ligu šampiona poraženi sa 1:0.

Treba reći da je Rendžers napravio veliki poduhvat i u prošloj fazi jer je iz daljeg takmičenja izbacio Borusiju iz Dortmunda.

FK Rendžers
foto: EPA/Sascha Steinbach

Mi vam pred početak ovog dvomeča donosimo kakva je tržišna vrednost obe ekipe, kao i kakvim snagama raspolaže aktuelni šampion Škotske.

Trener Rendžersa je čuveni Đovani van Bronkhorst koji je u svojoj bogatoj karijeri nastupao za Fejenord, Arsenal, Barselonu, da bi se posle epizode u Kataloniji vratio se u Holandiju i ponovo obukao dres ekipe iz Roterdama, gde je i završio karijeru.

Đovani van Bronhorst
foto: EPA/Robert Perry

Upravo je crveno-beli klub iz grada na zapadu Holandije bio prvi trenerski angažman Van Bronkhorsta, posle kog je kratko vreme proveo u Kini gde je predvodio Gvangžu R&F, da bi od ove sezone seo na klupu Rendžersa i tako nasledio Stivena Džerarda, koji je prethodne sezone igrao fenomenalno sa "Policajcima" iz Glazgova.

Glavne uzdanice njegovog tima prema podacima koje smo videli preko specijalizovanog sajta Transfermarkt je Rajan Kent.

Rajan Kent, FK Rendžers
foto: EPA/Ian McNicol

Ovaj krilni napadač iz Engleske ima 25 godina, a u svojoj karijeri je nastupao za Liverpul iz kog je bio na pozajmicama i za seniorsku ekipu sa Enfilda nije upisao nijedan nastup. Od ove sezone je član "Džersa", a Liverpul je od tog transfera inkasirao više od sedam miliona funti.

Njegova tražišna vrednost se trenutno procenjuje na 14 miliona i on je najskuplji igrač ekipe iz glavnog grada Škotske. I za njega su več stizale brojne pobude mnogih najboljih klubova Evrope.

Posle njega tu je nadaleko poznati napadač Alfredo Morelos čija vrednost se procenjuje na 13 miliona. Kolumbijac je u Glazgovu već četiri sezone kada je stigao iz HJK Helsinkija. I on je velika uzdanica i ljubimac svih navijača "svetloplavih".

Alfredo Morelos, FK Rendžers
foto: EPA/Sascha Steinbach

Tu je i mladi Džo Aribo. Ovaj perspektivni nigerijski fudbaler je u redove ekipe iz Glazgova stigao iz Čarltona, a Rendžersi su mu tek drugi klub u njegovoj karijeri. Tržišna vrednost ovog veznjaka se procenjuje na 10 milona evra.

Džou Aribo, FK Rendžers
foto: EPA/Ian MacNicol

Vredi pomenuti i štopera Konora Goldsona, koji vredi osam miliona, kao i kapitena Džejmsa Tavernijera koga procenjuju na sedam miliona evra i koji izvodi sve prekide a Borusiji je dao tri gola.

Značajnu ulogu može da ima i Aron Remzi, legenda Arsenala koja je stigla na pozajmicu iz Juventusa.

Zanimljivo, jedan pozajmljeni igrač iz Mančester junajteda koji jedva da igra, Amad Dialo, procenjen je više od svih njih - na 18 miliona evra.

Amad Dialo
Amad Dialofoto: Profimedia

Po Transfermarktu to je koliko Ivanić (7), Katai (4.5), Dragović (4) i Kanga ili Pavkov (2.5).

Na kraju ukupna vrednost tima šampiona Škotske je 132 miliona evra, dok sa druge strane ukuona vrednost fudbalera Crvene zvezde je 51,10 miliona.

U ekipi Dejana Stankovića po vrednosti prednjači Mirko Ivanić sa sedam miliona, dok Aleksandar Katai i Aleksandar Dragović vrede oko četiri miliona.

166. Večiti derbi, FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Ali kao što se kaže ne igraju pare nego igrači, tako da Crvenu zvezdu, bez obzira na podatak da njeni igrači vrede manje nego protivnički, ništa ne sprečava u tome da pokuša da prođe u narednu rundu takmičenja.

A da li će u tome uspeti, saznaćemo sledeće nedelje.

(Espreso/Srđan Novaković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.