NEKO U KAFANU, NEKO NA ŠAH! Poslednje pripreme za "večiti derbi"! (FOTO/VIDEO)
Legende "večitih", Foto: Profimedia, MNPRESS

zanimljiva priča!

NEKO U KAFANU, NEKO NA ŠAH! Poslednje pripreme za "večiti derbi"! (FOTO/VIDEO)

Pritisak je bio isti, samo je vreme bilo drugačije...

Objavljeno: 13:47h

"Večiti derbi" između Crvene zvezde i Partizana će se odigrati po 166. put, a mnogi velikani našeg fudbala su doprineli da dan kada snagu odmeravaju crno i crveno-beli bude proglašen za praznik srpskog sporta.

Kroz istoriju je ovaj meč pratilo mnogo naboja, tenzija, nereda, kako na terenu, tako i na tribinama, ali je činjenica da je igračima najteže.

Pritisak je ogroman, a mnogi fudbaleri su imali rituale kojima su se opuštali pred meč i pokušavali da motivišu sebe i saigrače.

Zanimljive anegdote su vezane za ovaj jedinstveni sportski događaj, ali ono što je manje poznato je to kako su se fudbaleri borili "sami sa sobom".

Večiti derbi, 164. veciti derbi, Fk Crvena Zvezda, FK partizan, Crvena Zvezda, Partizan, fudbal, derbi, Delije Sever, Live
foto: Starsport©, Espreso.co.rs

Svaki fudbaler na različit način doživljava mečeve, ali istina je da posebna motivacija za derbi nikada nije bila potrebna.

Postoje zanimljive priče o tome kako su se neki legendarni asovi beogradskih klubova pripremali za najvažniju utakmicu!

Stjepan Bobek i Bane Vukosavljević su išli pešice na utakmicu, kako bi se rasteretili. Navodno, Miloš Milutinović nije mogao da spava, Milanu Galiću se povraćalo, Dragan Džajić je uvek sedeo na istoj stolici u restoranu na Avali.

Dragoslav Šekularac
foto: Printscreen

Velibor Vasović i Dragoslav Šekularac su se nalazili ispred Gradske kafane i zajedno odlazili na meč.

Bilo je to drugo vreme, Jovan Aćimović i "Moca" Vukotić su igrali šah...

Jedna od najpoznatijih anegdota je vezana za Galića, kada mu je pre derbija kada je Partizan pobedio 5:0 pozlilo. Milutin Šoškić vratio sa zagrevanja i izmasirao mu vrat.

- Ne znam šta je, ali imam osećaj da ću danas igrati kao nikad- rekao je tada, a potom dao tri gola i odigrao jednu od najboljih utakmica u crno-belom dresu.

Dragoslav Šekularacjje bio jedan od najboljih koje je naša zamlja ikada imala u fudbalu, a radovao se "večitom derbiju" kao dete. Igrao ga je čak i kada je bio povređen. Imao je i svoj ritual da nekoliko dana uoči utakmice ode u salu na stadion Partizana da bi igrao fudbal sa igračima velikim rivalima. Potom je u šali govorio da je "pripremao teren" za nedelju i "savetovao" svoje protivnike kako da igraju.

Kako bi ovo izgledalo u današnje vreme?

Evo nekih rekorda i zanimljivosti sa dosadašnjih 165 "večitih derbija"

Najviše utakmica

Saša Ilić (Partizan) 31

Najviše golova

Marko Valok (Partizan) 13

Rekordna poseta

Na derbiju odigranom 7. novembra 1976. (1:0 za Zvezdu) bilo je oko 108.000 gledalaca (sa plaćenim ulaznicama 90.142)

Najubedljivije pobede

Rekordnu pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) 6:1. Najubedljiviju pobedu u kupu ostvario je Partizan, i to u finalu 29. novembra 1952 - 6:0.

Rekordnu pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) 6:1. Najubedljiviju pobedu u kupu ostvario je Partizan, i to u finalu 29. novembra 1952 - 6:0.

Gol direktno iz kornera

Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana bio je Branislav Đukanović.

Strelci za oba kluba

Na zvaničnim večitim derbijima (prvenstveni i kup susreti) strelci za oba kluba bili su Jovan Jezerkić (tri gola za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan), Branko Zebec (pet golova za Partizan i jedan gol za Crvenu zvezdu) i Milko Đurovski (šest golova za Crvenu zvezdu i dva gola za Partizan).

Golmani pred obe mreže

Rade Mojović i Vladimir Stojković su jedini golmani koji su u seniorskoj konkurenciji branili za oba kluba.

Stranci u oba dresa

Gabrijel Kleo i Abubakar Umaru jedini su stranci koji su igrali i za Crvenu zvezdu i za Partizan.

Vladimir Stojković jedini je osvojio duplu krunu (prvenstvo i kup) sa oba kluba. Sa Crvenom zvezdom to je uradio u sezoni 2005/06, a potom s Partizanom u sezoni 2010/11.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.