ZEMLJOTRES: Nije hteo da 'PREGOVARA' pa zamenili sudiju VEČE PRED DERBI Zvezde i Partizana! "UVEK SE NUDI NOVAC!"
Foto: EPA/Koča Sulejmanović, EPA/Đole Popović, Printscreen/youtube/krkipfc

teške optužbe

ZEMLJOTRES: Nije hteo da 'PREGOVARA' pa zamenili sudiju VEČE PRED DERBI Zvezde i Partizana! "UVEK SE NUDI NOVAC!"

Što je još gore, ovaj skandal je ranije samo zanemaren

Objavljeno: 21:07h

Srpski fudbal neretko potresaju skandali, pa i na superligaškom nivou, a sada je na videlo isplivao jedan od pre više od 20 godina, međutim ne tokom mračnih devedesetih, već kada smo mislili da je sa nekim stvarima gotovo.

Što je još gore, ovaj skandal je ranije samo zanemaren. Bivši fudbalski sudija Raka Đurović je u gostovanju na televiziji Kurir ispričao šokantan detalj vezan za dešavanja uoči jednog derbija između Crvene zvezde i Partizana.

Raka Đurović
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

"Večiti" su se sastali u finalu Kupa SRJ 9. maja 2001. a upravo je Đurović bio određen za delioca pravde.

- Ovo sam i obelodanio putem medija, ali je to prošlo onako diskretno, jer su klubovi bili moćniji od medija. Završio sam sudijsku karijeru godinu dana ranije zbog toga, jer sam bio određen da sudim finale Kupa SRJ 2001. godine u kome su se sastali Crvena zvezda i Partizan. Tu sam imao žestoke pritiske! Imao je jedan od klubova tada interes, tada je to bio Partizan. Njima nije bilo prihvatljivo da ne želite da pregovarate. Bio je jedan od uticajnih ljudi koji me je poznavao, bio je privrednik ugledan. On je tražio moj kontakt, a ja sam rekao da ne želim da pregovaram. On je to preneo - pričao je Đurović pa nastavio:

1 / 3 Foto: EPA/Koča Sulejmanović

- Tražili su da pobede, da bi opstali (Partizan, prim. aut). Zvezda je prethodne godine osvojila i kup i prvenstvo. Slavoljub Muslin je tada bio trener Zvezde. Partizan bi tada sve izgubio da je ostao i bez tog kupa! To, sada, sa ove distance shvatam koliko bi tada Partizan izgubio. I bilo je ponuda! Kada se nudi, uvek se nudi novac. Igralo se sutradan, a ja sam uveče u 23 časa obavešten da neću suditi tu utakmicu. Zamenili su sudiju. Tada je Partizan pobedio 1:0... - završio je Đurović.

Ovaj derbi je nažalost imao i krvav uvod zbog obračuna navijača u kom je bilo povređenih, baš kao i onaj prethodni, 14. aprila iste godine.

Večiti derbi, Kup SRJ u fudbalu, Kup Srbije u fudbalu, FK Partizan
foto: EPA/Koča Sulejmanović

Sudija koji je zamenio Đurovića je jedan od najpoznatijih fudbalskih arbitara tog vremena, Miroslav Radoman.

Miroslav Radoman, Večiti derbi, Saša Ilić
foto: Printscreen/youtube/krkipfc

Nakon ove utakmice, ustalio se kao najcenjeniji srpski sudija i redovno je delegiran za najjače utakmice, uključujući derbije.

Podsetimo, Partizan je tada kao gost pred 30.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde, pobedio 1:0 golom Saše Ilića i uzeo Kup.

Niša Saveljić sa peharom Kupa SRJ
Niša Saveljić sa peharom Kupa SRJfoto: EPA/Koča Sulejmanović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.