ZVEZDA KOPIRA 'ORLOVE' U POHODU NA BRAGIN MUNISIPAL: 'Delije' sanjaju slavlje kao 2005. a strepe od reprize 2007!
Foto: @Starsport/Srđan Stevanović, EPA/JOAO ABREU MIRANDA

kako slomiti domaćina u 'kamenolomu'

ZVEZDA KOPIRA 'ORLOVE' U POHODU NA BRAGIN MUNISIPAL: 'Delije' sanjaju slavlje kao 2005. a strepe od reprize 2007!

U ovakvim eliminacionim utakmica, obično slave timovi kojima je cilj jasan i imaju samo jedan zadatak - pobedu. Ko kalkuliše, ne provede se dobro. Zato bi, kao i Braga, Crvena zvezda trebalo da igra u četvrtak hrabro i konkretno od prvog minuta i da ne dozvoli rivalu da se razmaše - baš kao Piksijevi "Orlovi" na Lužu

Objavljeno:

Crvena zvezda je obezbedila evropsko proleće, a u četvrtak će se izabranici Dejana Stankovića boriti da to bude u nokaut fazi Lige Evrope.

Trenutno su na prvom mestu, a ako ga odbrane, plasiraće se u osminu finala. Ako budu drugi u Grupi F, idu u šesnaestinu finala gde bi ih čekao okršaj sa nekom od osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Lige šampiona - ne treba naglašavati koliko bi dobro bilo da crveno-beli izbegnu ove mine.

Dejan Stanković
foto: Profimedia

Ipak, najgori scenario bi bio da šampion Srbije sklizne na treće mesto i tako se zadovolji seobom u Ligu konferencija (1/16 finala).

Kao i dva puta u prošlosti, Zvezda o ulasku ili ostanku u Ligi Evrope odlučuje duelom sa Bragom. Doduše, ranije se takmičenje zvalo Kup UEFA...

1 / 5 Foto: Starsport

Dvomeč sa Portugalcima je 2005. doneo mnogo tenzije na terenu, dva nerešena ishoda i veliko slavlje navijačima beogradskog kluba jer su posle velike borbe izborili grupnu fazu drugog po snazi evropskog takmičenja.

Posle remija bez golova na "Marakani" u kom je Zvezda bila bolja a Milan Purović pogodio prečku, u revanšu se sve preokrenulo.

Zvezdu je tada sa klupe vodio Valter Zenga, a okosnicu ekipe su činili Basta, Luković, Kovačević, Milovanović, Janković i Žigić. Italijan je pred gostovanje na Braginom 'Munisipalu', odlučio da napravi promenu na poziciji na kojoj je i sam stekao fudbalsko ime - golmana. Umesto Ivana Ranđelovića, debitovao je tada 22-godišnji Vladimir Stojković i bivao sve bolji kako je meč odmicao.

1 / 5 Foto: EPA/JOAO ABREU MIRANDA

Ali, Beograđani su imali dosta sreće u uvodnoj fazi meča. Sada su crveno-beli iz Brage (zaštitni znak su im dresovi koje je prvi proslavio slavni Arsenal pod vođstvom Herberta Čepmena) pogodili prečku, a već u sledećem, 11. minutu, Purović je zatresao mrežu.

Mudrinić se zatim povredio, a Zvezda čuvala prednost najviše zahvaljujući Stojkoviću sve do 86. minuta. Tada je rezervista Žaime Žunior izjednačio, pa je počela prava opsada do kraja.

Zengina ekipa je odolela i kao godinu dana ranije protiv Kjeva, posle 0:0 kod kuće u prvom meču, u revanšu pokazala karakter i izborila grupnu fazu. "Arhiepiskopi" su poznati po tome da loše prihvataju ovakve tesne poraze, pa je slavlje Zvezdinih igrača na terenu je obeležio i sukob sa nekoliko njihovih igrača i pomoćnim trenerom, a nije im ostao dužan trener golmana Srđan Maksimović.

Braga - Zvezda 2005.
foto: EPA/JOAO ABREU MIRANDA

U grupnoj fazi je ipak usledila bolna eliminacija uprkos nezaboravnoj pobedi nad Romom (3:1). Gol primljen u nadoknadi vremena u Strazburu (2:2) značio je da su dalje prošli francuski i italijanski tim, uz Bazel, a Zvezda i Tromse ispali.

Dve godine kasnije, Zvezda je ponovo išla u "Kamenolom", ali u potpuno drugačijem raspoloženju. Opet su stigli do grupne faze, ali je tim bio znatno promenjen. Ostali su Basta i Milovanović, tu su bili i Koroman, Jestrović, Filip Đorđević, Milijaš, ali i dosta stranaca. Sem Kastilja i Gaja, većina njih je ipak pun potencijal iskazala tek po odlasku iz Ljutice Bogdana - pre svih Barkos i Molina.

U prvom kolu, "Delije" su uživale u dolasku Bajerna na "Marakanu" - prvi put od čuvene 1991. U sjajnoj atmosferi, pružili su domaći odličan otpor, ali su poraženi u nadoknadi golom Tonija Krosa - 2:3.

Usledio je kolaps u Solunu na gostovanju Arisu (0:3) posle kog je Milorad Kosanović dao ostavku na mesto trenera. Zamenio ga je tada mladi Aleksandar Janković, ali nije uspeo da makar popravi utisak u Kupu UEFA. Sigurno nisu pomogle ni rotacije u upravi kluba, dugovi...

1 / 5 Foto: EPA/JOAO ABREU MIRANDA

I Bolton je odneo tri boda iz Beograda (0:1), pa je Zvezda bez šansi za prolaz dalje otputovala u Portugaliju. Sa druge strane, Braga je jurila trijumf za prolaz dalje i ostvarila ga je (2:0).

Sada je portugalski klub rano poveo, golom Linca u 11. minutu, a sve je krenulo dodatno nizbrdo kada se ubrzo potom povredio Basta. Vender je rešio sve dileme u 66. minutu. I tada je Ranđelović propustio utakmicu, samo ovoga puta zbog povrede. Zamenio ga je Zoran Banović, a Jankoviću na raspolaganju nisu bili ni Gaj, Jestrović i Bronovicki.

Tako je Zvezda bez ijednog boda završila učešće u grupnoj fazi što kao da je bio nagoveštaj dugog odsustva iz glavnog dela evropskih takmičenja. Tek deset godina kasnije pod vođstvom Vladana Milojevića na klupi i sa timom sastavljenim od Boaćija, Kange, Donalda, L Taleka, Savića, Borjana, Rodića, Stojkovića i Srnića pre svih, crveno-beli su ušli u grupnu fazu, a onda i prošli grupu sa Arsenalom pa ispali od CSKA u 1/16 finala.

Što se tiče Brage, te 2005. su nagovestili uspon, koji su 2007. samo potvrdili i od tada su bili redovni učesnici evropskih takmičenja, a 2011. čak igrali finale Lige Evrope (izgubili od Porta 0:1).

Sledeći duel sa Bragom (iz septembra ove godine, 2:1) je takođe bio neizvestan i doneo je velika tri boda šampionu Srbije. Zato su Portugalci sada opet silno motivisani protv srpskog tima, ali i jer im pobeda donosi prvo mesto i plasman u osminu finala, a eventualni remi im ništa ne znači jer će svakako ostati drugi, ako Mitjilend ne pobedi.

Ekipi Dejana Stankovića remi igra i ako Danci slave u Ludogorecu - tako bi prošli dalje kao drugi. Međutim, u ovakvim eliminacionim utakmica, obično slave timovi kojima je cilj jasan i imaju samo jedan zadatak - pobedu. Najsvežiji primer je trijumf Srbije upravo u Portugalu, ali i pobeda Arsenala u gostima Olimpijakosu 2015. ili duel Liona i Lansa za titulu prvaka Francuske 2002. (3-1).

Ko kalkuliše, ne provede se dobro. Zato bi, kao i Braga, Crvena zvezda trebalo da igra u četvrtak hrabro i konkretno od prvog minuta i da ne dozvoli rivalu da se razmaše - baš kao Piksijevi "Orlovi" na Lužu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.