MARKIN TEKST O JOVIĆU: Benzemina povreda tačka preokreta za Srbina! Od problema sa jezikom i figurom do uzdanice!
Foto: Profimedia

opširna analiza

MARKIN TEKST O JOVIĆU: Benzemina povreda tačka preokreta za Srbina! Od problema sa jezikom i figurom do uzdanice!

Jovićeve bravure protiv Real Sosijedada bile su povod za veliki tekst koji mu je posvetila španska "Marka".

Objavljeno: 07:48h

Naslov je bio "Jović, motivi za njegov ostrakizam i partija koja je odložila njegov odlazak", a evo i o čemu se radi.

Ostrakizam je, inače, bila kod starih Grka, mera razračunavanja sa neposlušnima u Atini, odakle su bili proterivani na period od deset godina, a tu reč je uredništvo uglednog španskog lista iskoristilo kao metaforu za sve ono što je srpski golgeter proživljavao otkako je stigao iz Bundeslige.

Podsetimo, prvo su mu problem zadavale manje, pa veće povrede, onda mu Zinedin Zidan nije davao značajniju šansu, a ni Karlo Anćeloti ga, od letošnjeg preuzimanja ekipe, nije koristio baš često. Zatim je Luka Jović dobio priliku da igra, pa makar i "na kašičicu", pa doživeo da ga saigrači bojkotuju. Ali, taj skandal na meču Granada - Real Madrid nije sada u prvom planu, već se "Marka" osvrnula na Jovićevu ličnost, kao i ono što sledi posle pomenutih bravura u subotu uveče.

I, u tom tekstu se navodi sledeće:

- Luka Jović mora da je uradio nešto pogrešno tokom ove dve godine jer nije dobio pravu priliku ni kod Zidana, ni kod Anćelotija. Srbin je stigao u Real Madrid u leto 2019. kao zvezda, plaćen je njegov dolazak 60 miliona + varijabile, a sve sa nadom da će on biti igrač koji će rešiti 'nedostatak pogodaka' otkako je iz kluba otišao Kristijano Ronaldo. Njegov učinak u Ajntrahtu tokom sezone 2018/2019 bio je dobra preporuka: 27 golova. Ali, u Madridu nije bilo ni traga ni glasa od tog Jovića koji je blistao u Bundesligi.

Jović se teško privikavao na Madrid i Realovu svlačionicu. Problemi sa jezikom, sa kulturom i nedostatak minuta na terenu dok je Zidan bio trener, ugnjetavali su ga. Nije on neka naročito otvorena osoba, više je stidljive prirode. Bilo je to jasno i na njegovom predstavljanju, kada je sa svega nekoliko reči odgovarao na pitanja novinara, a retko se i osmehivao. Kao što je to bio slučaj sa mnogim igračima Reala, uleteo je u začarani krug iz kog nije mogao da pobegne. Pogodaka pritom nije bilo na njegovom kontu, stigla je i pandemija, a ona mu je donela probleme.

Jović je propustio da ode u obaveznu samoizolaciju u svojoj zemlji, i to da bi proslavio rođendan devojke, što mu je donelo probleme i u klubu, i sa vlastima njegove domovine, koje su mu zapretile i pritvorom. Neke fotografije sa roštilja mu nisu bile od pomoći u danima kada bi trebalo da su igrači u pandemijskom 'mehuru', a i Zidan ga se retko kad sećao.

Joviću ni povrede nisu pomogle. Prvo je imao problem sa kukom, onda sa stopalom koje je navodno povredio preskačući ogradu, pa onda Kovid, a dvaput su mu zasmetali gastroenteritis i neki doživljeni udarci zbog kojih je propustio 23 utakmice. To ga je u mnogim situacijama onemogućilo da bude na raspolaganju trenerima, a tako mu je forma dodatno opadala.

U mnogim fazama njegovog boravka u Madridu, Jović nije imao ni idealnu figuru (bio je preglomazan, debeo, prim. prev.). Zidan ga nije video u formi i zato ga je veoma malo i koristio prošle sezone, zbog čega se i nije bunio kada je Srbin otišao u Ajntraht. A tamo je otišao na pozajmicu, bio bolji nego u Madridu, ali nije ni u Nemačkoj zablistao. Zato se vratio...

Jović je pomislio da će mu biti bolje sa Anćelotijem, ali se ni to nije desilo. Trener se potpuno posvetio Benzemi (kao jedinom napadaču) i od početka sezone stavio Francuza da bude starter na 20 utakmica, od 21 odigrane. A to je ostavilo Jovića bez mesta u timu, jer samo 'devetka' (Benzema) igra. Do juče, Jović je sakupio samo 103 minuta ove sezone, i to razvučenih na šest ligaških utakmice i dve u Ligi šampiona. Bio je anegdota.

Razmišljanje o novom odlasku

Jovićeva situacija je bila slična onoj iz prošle sezone, da je već počeo da razmišlja o odlasku tokom predstojećeg zimskog prelaznog roka. Anćeloti je rekao da neće zadržavati nikoga, pa je Srbin počeo da razmišlja o mogućnosti nove pozajmice u Bundesligi. Do juče.

Benzemina povreda bi mogla da bude Lukina tačka preokreta u karijeri u Real Madridu, jer je Jović pokazao da može da bude koristan za klub, a i zbog toga što je Anćeloti shvatio da njegova politika vezana za napadače kojima raspolaže možda i nije dobra.

Posle sjajne partije protiv Real Sosijedada, a u njoj je dao gol i ostvario asistenciju, Jović je novi igrač sa emotivne tačke gledišta, fudbaler koji se vratio u trenerove planove. Biće starter dok se Karim ne oporavi, a verovatno je da će Anćeloti biti ohrabren da rotira Benzemu malo više kako bi izbegao teže povrede, kao i da iskoristi činjenicu da ima Jovića, 'odsutnog' tokom prethodne dve godine. Jer, on nije loš igrač, ni u kakvom smislu", zaključila je "Marka".

Espreso/Novosti


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.