KOME ĆE PRIPASTI PRESTIŽNA ZLATNA LOPTA: Pobednik DUGO nije bio neizvesniji, svaki as ima svoje adute!
Foto: Profimedia

kandidati za najboljeg fudbalera sveta na skeneru espresa

KOME ĆE PRIPASTI PRESTIŽNA ZLATNA LOPTA: Pobednik DUGO nije bio neizvesniji, svaki as ima svoje adute!

Posle ceremonije proglašenja najboljeg fudbalera (počinje u 20.30h, rangiranje će biti objavljeno u 16.30), biće izabrana najbolja fudbalerka, pa najbolji mladi igrač i najbolji golman

Objavljeno: 15:06h

Najprestižnija individualna nagrada u svetu fudbala dodeljuje se danas na svečanosti u Parizu, u luksuznom Teatru du Šatle.

Zlatna lopta koju časopis "Frans fudbal" dodeljuje od 1956. biće uručena najboljem fudbaleru za 2021. godinu, izabranom glasovima sportskih novinara, selektora i kapitena reprezentacija.

Prošle godine nagrada nije dodeljena zbog pandemije koronavirusa, koja je doduše i dalje u jeku. Ipak, sada je procenjeno da su stvoreni uslovi da se ceremonija održi.

Zlatna lopta
foto: AP

U mnogim sportovima se priznanja za najbolje timove i igrače dele krajem godine, ali u fudbalu to zaista nema smisla. Fudbalska sezona nije u skladu sa klasičnim kalendarom i mnogo je logičnije da se računi svode na kraju sezone, a ne kalendarske godine. Dakle, u maju ili junu. Ovako se ocenjuju i nagrađuju uspesi iz drugog dela jedne sezone, i prve polovine naredne.

Drugi razlog zbog kog mnogi stručnjaci, prvenstveno treneri, ne vole ovakve nagrade je što je fudbal timski sport, pa smatraju da se pojedinačnim nagradama narušava duh igre, a fudbaleri podstiču da ispred kolektivnog stave lični uspeh.

Zlatna lopta
foto: Profimedia

Sa druge strane, najveći umetnici sa "bubamarom" su uvek imali nešto veću dozu egoizma, a nije tajna koliko Mesiju ili Ronaldu znači Zlatna lopta - možda i više od bilo kog timskog trofeja.

Ono što je dobro je da se kao kriterijum uvek uzima upravo broj osvojenih trofeja sa klubom i/ili reprezentacijom, pa su na osnovu toga mediji prethodnih nedelja pokušavali da otkriju tajnu koju prvi čovek "Frans fudbala", Paskal Fere, dobro čuva - ko će biti ovogodišnji laureat?

Uži spisak od 30 imena predvodi Lionel Mesi, aktuelni osvajač priznanja (2019.) i osvajač rekordnih šest Zlatnih lopti. Leo je ovog leta konačno osvojio prvi pehar sa seniorskom selekcijom Argentine (Kopa Ameriku)i bio je MVP šampionata sa četiri gola i pet asistencija. Onda je uradio ono što nije želeo, a niko nije mislio da će ikada uraditi: napustio Barselonu i prešao u Pari Sen Žermen.

Lionel Mesi
foto: Profimedia

Baš zbog neupečatljive klupske sezone mnogi su šokirani što je Mesi prvi favorit kladionica i medija. Jeste sa Barsom osvojio Kup kralja, ali je u La Ligi bio treći, a u Ligi šampiona Katalonci su eliminisani već u osmini finala, upravo od PSŽ-a. I pored toga, Mesi je bio vrlo efikasan, mada se u Parizu tek zagreva - imao je 41 gol i 17 asistencija u 2021.

Robert Levandovski bi skoro sigurno dobio Zlatnu loptu prošle godine da takmičenje nije otkazano. Utešio se FIFA nagradom za najboljeg fudbalera, ali i ove sezone je blistao u svim takmičenjima. Ko zna, možda baš na osnovu stare slave (prethodne sezone) dobije prednost nad rivalima - ne bi bio prvi takav slučaj. A možda mu to nije ni potrebno.

Robert Levandovski
foto: EPA/Alexander Hassenstein

Mada Bajern nije odbranio titulu prvaka Evrope (i njih je izbacio PSŽ), Leva je predvodio Bavarce do novog trofeja Bundeslige, Superkupa Nemačke i Svetskog klupskog prvenstva. Usput je bio ubitačan: 64 gola i 10 asistencija.

Karim Benzema je stigao u Real kao fudbalski vunderkind i godinama imao jak udeo u uspesima madridskog kluba, ali je uvek bio u senci ostalih zvezda. Tek kad je Ronaldo otišao u Juventus, javnost je počela da prepoznaje i ceni Francuza koji je blistao i kad bi tim igrao ispod proseka.

Karim Benzema
foto: EPA/Kai Pfaffenbach

Tresao je mreže (43 gola, 14 dodavanja) i u nedelju postao najbolji francuski strelac na klupskom nivou. Izrastao je u lidera i izborio povratak u nacionalni tim sa kojim je odmah osvojio Ligu nacija.

Ipak, možda će ga baš taj razlog zbog kog je bio odstranjen iz ekipe Didijea Dešana koštati u ovoj trci. Pre samo pet dana, Benzema je osuđen na godinu dana zatvora uslovno zbog uloge u uceni tadašnjeg saigrača Matjua Valbuene. Škodi mu i činjenica da nije doveo Real ni do jednog trofeja...

Mlada zvezda koja već godinama sija i izvesno je da će u budućnosti osvojiti Zlatnu loptu je Kilijan Mbape. Munjeviti napadač PSŽ-a je postigao 44 gola plus 22 asistencije u 2021. i pritom osvojio Ligu nacija, Kup i Superkup Francuske.

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

Da Parižani nisu kiksirali u domaćem prvenstvu, možda bi mu ovi rezultati, uz lični učinak, bili dovoljni da se istakne među kandidatima, pošto polufinale Lige šampiona nije tako loše.

U klupskom prvaku Evrope, Čelsiju, sa pravom se nadaju da bi neko od njihovog dvojca sredine terena mogao da ponese laskavu titulu, pogotovo jer su potom trijumfovali i u Superkupu Evrope.

Žoržinjo, Fudbalska reprezentacija Italije
foto: EPA/Carl Recine

Kada se birao najbolji tim Lige šampiona, donet je nelogičan kompromis - Ngolo Kante je izabran za najboljeg vezistu, a Žoržinjo, koji nije ušao u konkurenciju za sredinu terena, proglašen je najboljim igračem sveukupno.

Ngolo Kante, Ilkaj Gundogan
foto: EPA/Manu Fernandez

I u izboru za Zlatnu loptu, naturalizovani Italijan bi morao da ima prednost jer je osvojio EURO sa selekcijom "Azura", ali je njegov i Kanteov "nedostatak" činjenica da nisu kreativni igrači poput protiv-kandidata.

Što se tiče Kristijana Ronalda, sigurno bi silno želeo da se izjednači sa večitim roivalom Mesijem (ima pet Zlatnih lopti), ali i pored 43 gola i šest dodavanja za isti, izmakli su mu glavni trofeji - Juventus je predao krunu u Seriji A, ispao je u osmini finala LŠ-a, a Portugal nije uspeo da odbrani titulu na EURO-u i u Ligi nacija. Kup i Superkup Italije nisu dovoljni...

Kristijano Ronaldo
foto: Profimedia

Iz senke trofej vrebaju Mohamed Salah, Erling Holand, Kevin de Brajne, Romelu Lukaku...

Inače, Mesi je jedini Argentinac koji je osvajao prestižnu nagradu, a sem Ronalda, samo je jedan Portugalac počastvovan ovim priznanjem - slavni Euzebio 1965. godine.

Koliko su Kristijano i Leo bili dominantni prethodnih deceniju i po govori činjenica da se od 2007. samo dva puta desilo da njih dvojica nisu bili na prva dva mesta. Luka Modrić je trijumfovao 2018. a Andres Inijesta bio drugi 2010.

Leo Mesi, Luka Modrić
foto: EPA/ Yoan Valet

Po tri Zlatne lopte imaju osramoćeni bivši predsednik FIFA-e, Francuz Mišel Platini, i Holanđani Johan Krajf i Marko fan Basten.

Posle ceremonije proglašenja najboljeg fudbalera (počinje u 20.30h), biće izabrana najbolja fudbalerka - favoriti su Aleša Puteljas i Dženifer Ermoso (Barselona) i Sem Ker (Čelsi).

Aleša Puteljas
Aleša Puteljasfoto: Profimedia

Kopa trofej će biti dodeljen najboljem mladom fudbaleru (do 21 godine) a ističu se Pedri (Barselona), Džamal Musiala (Bajern), Eduar Kamavinga (Real Madrid), Bukajo Saka (Arsenal), Mejson Grinvud (Mančester junajted) i Džud Belingem i Đovani Reina (Borusija Dortmund).

Džamal Musiala
Džamal Musialafoto: Profimedia

Najbolji golman će dobiti nagradu "Lav Jašin", a teško je reći ko će dobiti prednost među sledećim čuvarima mreže: Eduar Mendi (Čelsi), Đanluiđi Donaruma (Milan/PSŽ), Kejlor Navas (PSŽ), Manuel Nojer (Bajern), Ederson (Mančester siti), Jan Oblak (Atletiko).

Đanluiđi Donaruma
Đanluiđi Donarumafoto: EPA/Andy Rain

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.