"Orlovi" na skeneru: ODLIČNA ANALIZA HRVATA IZ KOJE MOGU DA SE IZVUKU POUKE - SRBI SU SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJ
Foto: Profimedia

"Spremni su u svakom trenutku s jednim ili dva poteza u potpunosti raštimovati atmosferu"

"Orlovi" na skeneru: ODLIČNA ANALIZA HRVATA IZ KOJE MOGU DA SE IZVUKU POUKE - SRBI SU SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJ

Par dana posle velikog uspeha našeg nacionalnog tima koji je pobedom u Lisabonu izborio plasman na Svetsko prvenstvo, zanimljiva i detaljna analiza reprezentacije Srbije osvanula je na hrvatskom portalu ''Index''.

Objavljeno:

Dok smo svi mi ovih dana uglavnom u euforičnom raspoloženju i pokušavamo da bar malo uživamo u onome što su nam priredili naši najbolji fudbaleri, jedan analitičan pogled sa strane na rezultat koji je ostvarila reprezentacija Srbije svakako je dobrodošao.

Naravno, poseban akcenat u tekstu pomenutog portala pod naslovom ''Koliko je Srbija zaista dobra'', stavljen je na ulogu selektora Dragana Stojkovića Piksija i njegov ključni doprinos da ''Orlovi'' ekspresno podignu samopouzdanje na najviši nivo, posle šokantnog raspleta u prethodnom kvalifikacionom ciklusu i poraza na penale u Beogradu od Škotske u meču odluke za plasman na Evropsko prvenstvo.

Fudbaleri Srbije
foto: Profimedia

- Srbija najčešće igra u formacijama 3-4-1-2 ili 3-4-3, ali to nije Stojkovićeva novotarija. Ekipa je još u ciklusu za prošlo Svetsko prvenstvo često tako igrala pod vođstvom Slavoljuba Muslina. U tom segmentu Piksi je napravio samo nekoliko finih podešavanja. U otvaranju napada Srbija radi rotacije s bočnim štoperima i veznjacima koje im omogućavaju lagan izlazak iz prve faze napada. Upravo je to bio segment igre koji je najviše impresionirao u zasluženoj pobjedi protiv Portugala.

Igrači konačno osjećaju da imaju pravog čoveka na kormilu. Hemija između igrača deluje vrlo dobro i konačno izgledaju kao ekipa - ističe se, između ostalog u tekstu.

Kada su u pitanju naši reprezentativci, izdvaja se napadački tandem Vlahović- Mitrović, uz ogromnu podršku kapitena Dušana Tadića, a kada su u pitanju odbrambeni igrači ''Index'' u svojoj analizi posebno izdvaja Nikolu Milenkovića.

Fudbaleri Srbije
foto: Profimedia

- Nikola Milenković polako, ali sigurno postaje vođa srpske odbrane, dela ekipe u kojem je ova reprezentacija najviše patila usled smene generacija poslednjih nekoliko godina. 24-godišnji defanzivac Fiorentine sa svojih 195 centimetara i 80% osvojenih vazdušnih duela u ligaškom takmičenju podseća na profil dobrih starih štopera kojima su zaduženja pred golom bila glavni fokus u igri. Ipak, u ovoj sezoni Milenković je pokazao napredak i u igri s loptom u nogama. Često dugim loptama prebacuje težište igre, retko greši u pasu, ali mu je izgradnja napada definitivno segment u kojem može najviše napredovati - navodi se u analizi.

Ističu se, naravno, i bočni igrači, poput Filipa Kostića, a kada su u pitanju mogućnosti ''Orlova'' na Svetskom prvenstvu u Kataru, u analizi ''Indexa'' se upozorana na već mnogo puta viđene slabosti u našem nacionalnom timu, čak i posle ovako velikih uspeha.

- Srbi su sami sebi najveći protivnici. Teško je objasniti kako je ekipa koja je 2018. godina bila jednu sudijsku odluku protiv Švajcarske udaljena od osmine finala Svetskog prvenstva u sledećim kvalifikacijama uzela tek 14 bodova i nije se ni plasirala na Evropsko prvenstvo s rekordne 24 reprezentacije. Luksemburg su na jedvite jade dobili u Beogradu, a Ukrajina im je uvaljala pet komada. Činjenica da su nedugo pre prvenstva u Rusiji smenili selektora koji ih je tamo doveo i stavili Mladena Krstajića možda je potez koji najbolje opisuje svu haotičnost njihovog fudbala, u kojem su sulude odluke pravilo, a ne izuzetak.

Fudbaleri Srbije
foto: Profimedia

- Spremni su u svakom trenutku s jednim ili dva poteza u potpunosti raštimovati atmosferu ili hijerarhiju u ekipi, što neizbežno dovodi i do pada na terenu. Piksijev najveći zadatak u narednoj godini biće građenje kulta reprezentacije, koliko god se ta floskula činila izlizana. Ako ne pobede sami sebe pre prvenstva, Srbi će u Kataru svakome biti nezgodan protivnik - zaključuje se u analizi hrvatskog portala ''Index''.

Espreso/Sportsk.net/Index.hr


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.