SRBIJA JE NA SVETSKOM PRVENSTVU! Istorijska pobeda "Orlova" u Lisabonu, Portugalci će u baraž!
Foto: EPA/Mario Cruz

kvalifikacije za sp 2022

SRBIJA JE NA SVETSKOM PRVENSTVU! Istorijska pobeda "Orlova" u Lisabonu, Portugalci će u baraž!

Sva dešavanja sa utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Espreso

Objavljeno: 23:15h

Fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila je jednu od najvećih pobeda u ovom veku na gostovanju Portugalu (2:1, 1:1) u utakmici koja je odlučila pobednika grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

"Orlovima" je bila neophodna pobeda na stadionu Benfike, čuvenom "Lužu" (Svetlost) kako bi završili takmičenje na prvom mestu u grupi i tako izborili direktan plasman na Mundijal.

To su i ostvarili, ali na kakav način. Sve je počelo košmarno jer je već u drugom minutu Silva oteo loptu Gudelju pred šesnaestercem u koji se onda stuštio Renato Sanšes i zakucao loptu u mrežu za vođstvo domaćina.

Momentalno se rasplamsala borba, prštalo je na sve strane a šanse se ređale. Najbolju je imala Srbija kada je Vlahović udarcem iz okreta u 12. minutu pogodio stativu.

Sve više su "Orlovi" pritiskali, a sve se ispaltilo u 33. minutu kada je posle promašenog voleja Vlahovića, Lukić smaknuo loptu do kapitena Tadića, a ovaj udarcem sa ivice kaznenog prostora uhvatio na krivoj nozi zaklonjenog Patrisija. Golman domaćih je uspeo samo nespretno da reaguje i lopta je prešla gol-liniju - izjednačenje.

Strahinja Pavlović
foto: Mario Cruz

Do kraja poluvremena, Rajković je bio nesiguran par puta, ali to nevidljivi Ronaldo i drugovi nisu kaznili.

U nastavku Sanšes opet pravi probleme, ali ga Rajković zaustavlja jednom pa preseca sve opasnije kontre domaćina. Ali, povlačili su se sve više kako se meč bližio kraju, a Piksijevi momci polako kretali na sve ili ništa.

Predrag Rajković
foto: Mario Cruz

Radonjić je zamenio Živkovića i prodirao po desnom krilu, a Kostić po levom. Posle Filipovog centaršuta, šanse su imali Vlahović i Mitrović koji je ušao na startu drugog dela igre.

U 90. minutu, Radonjić je iznudio korner. Posle kombinacije, Tadić je centrirao, a Mitrović, zaboravljen na drugoj stativi, glavom poslao loptu u gol, posle "žabice", tik uz stativu. Domaći u šoku, "Orlovi" u delirijumu!

Odbranili smo se do kraja i apsolutno zasluženo izborili direktan plasman na SP u Kataru.

Istorijska pobeda nad Portugalom, ali i zbog sledećeg podatka. Naša selekcija je pobedila neku od top 30 FIFA reprezentacija prvi put posle 22 utakmice - još od Velsa 2013. I to, Portugal, koji je imao četiri pobede i tri remija u dosadašnjih sedam odmeravanja snaga.

1 / 5 Foto: Profimedia

II POLUVREME

90+5. minut - kraj utakmice. Srbija je na SP!

90+1. minut - četiri minuta nadoknade.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Aleksandar Mitrović, Luka Jović, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović
foto: EPA/Antonio Cotrim

90. minut - GOL - Radonjić je iznudio korner. Posle kombinacije, Tadić je centrirao, a Mitrović, zaboravljen na drugoj stativi, glavom poslao loptu u gol, posle "žabice", tik uz stativu - 1:2!

89. minut - "Navigatorima" je poklonjen penal posle prodora Feliksa, ali se Srbija odbranila.

84. minut - Neveš je zamenio Sanšesa, a Feliks Žotu.

83. minut - Kostić je dobro centrirao i pronašao Mitrovića, ovaj oglavom okrznuo loptu, asli je poslao zamalo pored druge stative...

77. minut - Vlahović je dobio loptu na penalu, lai je pogodio igrača koji je bio nekoliko metara ispred njega. Mitrović se onda aktivirao iz ofsajda. Velika prilika je propala...

70. minut - Milenković je zaustavio Žotu faulom za žuti karton.

69. minut - krilo Benfike, Radonjić, zamenio je nekadašnje krilo lisabonskih "Orlova", Živkovića. Obojica dobro poznaju ovaj teren.

68. minut - žuti i za Sanšesa koji je sprečio Vlahovića da šutira sa distance. Nije bilo direktnog udarca, a onda je Sergej osvojio loptu u šesnaestercu čistim građenjem, ali je Orsato dosudio faul u napadu...

1 / 5 Foto: EPA/Antonio Cotrim

66. minut - javna opomena za Pavlovića.

64. minut - prve izmene Santoša: umesto Mutinja i Silve, ušli su Paljinja i Fernandeš. Veljković se povredio, zamenio ga je Spajić.

62. minut - opet se otvorio prostor domaćima posle greške Pavlovića, ali Sanšes je tukao pravo u Rajkovića.

61. minut - Mutinjo je bio uporan da faulom zaustavi Sergeja. Dobio je žuti karton, ali je prekinuo potencijalnu kontru.

59. minut - Srbija je opet oštećena za korner posle centaršuta Kostića. Zamalo da lopta stigne do Vlahovića. Pre toga je sjajnom varkom telom, Mitrović osvojio loptu na centru.

55. minut - Rajković je pravovremeno istrčao i intervenisao. Portuglaci sve više prete iz kontri.

Renato Sanšes, Strahinja Pavlović
foto: EPA/Mario Cruz

52. minut - Sanšes je prošao Pavlovića, zalomio Milenkovića, ali je preterao. Rajković je stigao da mu uđe u šut i upasiri ga.

46. minut - Mitrović je na terenu umesto Gudelja na startu drugog poluvremena.

1 / 5 Foto: EPA/Antonio Cotrim

I POLUVREME

45+1. minut - ništa nismo dobili od kornera, kraj prvog poluvremena.

44. minut - opet nesiguran na centaršut Rajković, sve se dobro završilo.

43. minut - Vlahović je dao gol, ali je bio u ofsajdu.

41. minut - Rajković je uhvatio pa ispustio loptu, izvukli su je Portugalci na ivicu šesnaesterca, ali je srećom udarac Mutinja koji je usledio pogodio Milenkovića i odbila se lopta u korner.

1 / 5 Foto: Profimedia

40. minut - Kostić je direktnim udarcem na gol završio lepu kontru SMS-a, Vlahovića i Tadića. Srbija je oštećena za korner.

38. minut - još dva prekida Srbije se ipak završavaju bez rezultata. 7:3 je za "Orlove" u udarcima na gol.

36. minut - Tadić je sada šutirao sa oko 30 metara iz slobodnog udarca, snažno ali posdred gola, Patrisio je sad bio siguran.

Dušan Tadić
foto: Profimedia

33. minut - GOL - Kostić je centrirao, Vlahović promašio volje, Lukić smakao loptu na ivicu šesnaesterca gde se Tadić lepo namestio na levicu pa opalio - uhvatio je Patrisija na kirvoj nozi i golman Portugala je ispustio loptu, a ona prešla gol-liniju - 1:1!

32. minut - prodor Kostića po levoj strani se završava novim lošim centaršutem.

29. minut - Milenković je izgubio strpljenje i loše šutirao sa distance.

21. minut - Živković je odlično probio po desnoj strani posle kombinacije sa Veljkovićem, ali nije pronašao saigrača u petercu. Srbija ima korner.

16. minut - Sergej je opet poslao lep pas ka Vlahoviću, ali je Dijaš intervenisao u poslednjem trenutku. Srbija pritiska, tempo je jak od starta.

14. minut - Gudelj je dobio žuti za faul nad Silvom na oko 20 metara. Ronaldo je iuz slobodnjaka prebacio gol.

Dušan Vlahović
foto: Profimedia

12. minut - Vlahović je prihvatio loptu neometan u šesnaestercu po levoj strani, tukao odmah levicom iz okreta i pogodio stativu! Natrčao je onda na odbitak, ali bio neprecizan iz teškog položaja...

11. minut - Milinković-Savić je glavom zahvatio loptu na centaršut Kostića, ali preko gola, opet.

10. minut - domaći traže penal! Sanšes je okrenuo Veljkovića pa pao, Orsato je dobro procenio da je u pitanju samo remplovanje.

1 / 5 Foto: EPA/Antonio Cotrim

9. minut - Milenković je napravio faul u skoku posle slobodnog udarca.

8. minut - žuti karton za Kansela koji je nagazio Pavlovića.

7. minut - Vlahović je pripretio sa distance, preko gola...

3. minut - Stojković je dobio žuti karton zbog prigovora, snimak je pokazao da nije bilo faula.

Renato Sanšes
foto: EPA/Antonio Cotrim

2. minut - GOL - Gudelj je bio neoprezan ispred šesnaesterca, Silva mu je oteo loptu i proigrao Sanšesa koji je brzo zakucvao u mrežu - 1:0!

1. minut - počela je utakmica.

1 / 5 Foto: EPA/Mario Cruz

SASTAVI:

PORTUGAL: Rui Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Sanšes, Danilo, Mutinjo - Ronaldo, Žota, B. Silva.

SRBIJA: Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Gudelj - Živković, Lukić, S. Milinković-Savić, Kostić - Tadić - Vlahović.

Glavni arbitar je Italijan Danijele Orsato.

Domaćinu je bio dovoljan remi, sa kojim bi ostali sa istim brojem bodova kao Srbija, ali boljom gol-razlikom. Nisu primili nijedan gol u poslednje četiri utakmice, ali su večeras bili bez stuba odbrane, iskusnog Pepea, koji je isključen na gostovanju Irskoj (0:0).

"Navigatori" ipak nijednom nisu sačuvali mrežu u sedam duela sa Srbijom, ali nisu nijednom ni izgubili do večeras - četiri pobede i tri remija. U prvom susretu u Beogradu bilo je 2:2, a oba gola za Portugalce postigao je Diogo Žota.

Ogromnu buru je tada podigao poništeni gol Kristijana Ronalda u samom finišu utakmice, iako je lopta posle njegovog udarca prešla gol-liniju. Inače esktramotivisan, sada će još više želeti gol i pobedu.

Sa druge strane Srbija se sa pravom uzdala u odličnu formu svojih vedeta, a prednjači kapiten Dušan Tadić koji je učestvovao direktno u 163 gola u 166 utakmica svog Ajaksa (82 pogotka, 81 asistencija) i najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.