Nisu završili u SMEĆU: OTRIVENO KO JE KORISTIO DRESOVE KOJE JE JUGOSLAVIJA TREBALO DA NOSI '92. NA EP!
Foto: youtube/ Жељко

saznanje

Nisu završili u SMEĆU: OTRIVENO KO JE KORISTIO DRESOVE KOJE JE JUGOSLAVIJA TREBALO DA NOSI '92. NA EP!

Za Jugoslaviju 1992. godina nije ostala upamćena po dobrom, a zbog rata, sankcija i nemira ispaštali su i fudbaleri.

Objavljeno: 20:19h

Ipak, iako „plavi“ nisu učestovali na Evropskom prvenstvu u Švedskoj oprema koja im je bila namenjena nije izgubljena, niti je propala.

Otkriveno je da je poslednja "relikvija" velike Jugoslavije završila u irskom gradu Korku.

Jedna od najbolnijih datuma za jugoslovensku istoriju sporta bila je 1992. kada su Saveznoj Republici Jugoslaviji uvedene sankcije, zbog čega je patio i fudbal.

Fudbaleri Jugoslavije uspeli su da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, ali učešće na velikom takmičenju ostao je samo nedosanjani san. Zbog političke situacije i sankcija u zemlji "plavi" su diskvalifikovani sa šampionata iako su već bili u u Švedskoj i spremali se za prvu utakmicu. S obzirom na to da su avionom poslati nazad u svoju zemlju, fudbaleri nisu obukli opremu spremnu za Evropsko prvenstvo, ali neko drugi jeste.

U fabrici Adidas u Korku ostale su replike opreme koju je trebalo da nosi Jugoslavija, a ti dresovi svideli su se lokalnom klubu Lidsu. Mlađi timovi pomenutog kluba nosili su opremu namenjenu čuvenim fudbalerima bivše Jugoslavije.

Ekipu su činili čuveni: Jokanović, Mihajlović, Omerović, Leković, Radinović, Stanojković, Dubajić, Najdoski, Petrić, Vujačić, Novak, Brnović, Milanić, Stojković, Jugović, Savićević, Mijatović, Jakovljević, Krčamervić i Petković.

Nakon što su stigli u Švedsku i spremali se za utakmicu protiv Francuske, 11 dana pre toga zbog građanskog rata Jugoslavije fudbaleri koji su nosili dres te reprezentacije eliminisani su sa turnira.

Odlukom Ujedinjenih nacija, FIFA i UEFA reagovale su i diskvalifikovale selekciju koja je bila prvoplasirana u kvalifikacionoj grupi.

Fudbaleri Jugoslavije
foto: Twitter/Museum of Jerseys

Umesto Jugoslavije na šampionat je otišla drugoplasirana Danska koja je kasnije postala i prvak Evrope 1992. godine.

Naredne godine i fudbalski klub "Seltik Kasl" svojim prvotimcima obezbedio je nesuđene jugoslovenske dresove .

Dragan Stojković Piksi, sadašnji selektor reprezentacije Srbije, bio je veoma emotivan neposredno pred poletanje iz Švedske.

- Ja i svi moji drugovi sigurno nismo očekivali ovako nešto, nismo očekivali tako drastičnu kaznu. Mi smo ipak sportisti i nimalo nismo krivi za sve to što se dešava. Mi smo kroz kvalifikacije igrali na zelenom tepihu i na njemu se kvalifikovali - rekao je za medije proslavljeni Piksi pre povratka u domovinu.

Espreso/Sputnik


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.