JOŠ JEDAN VELIKAN NA PRODAJU: Zaradili MILIJARDU evra od transfera, sad grcaju u dugovima!
Foto: Profimedia

KORONA IH UNIŠTILA

JOŠ JEDAN VELIKAN NA PRODAJU: Zaradili MILIJARDU evra od transfera, sad grcaju u dugovima!

Pregovori traju već neko vreme jer je portugalski klub privlačan držanim kompanijama i privatnim fondovima

Objavljeno:

Jedan od najboljih evropskih klubova koji ne dolazi iz tzv. "Liga petice" vapi za novcem. Prema izveštajima Blumberga višestruki prvak Portugala i dvostruki šampion Evrope, Porto, traži strane investitore.

Ekonomska kriza je zahvatila popularne "Zmajeve" pa su vlasnici spremni da poslušaju ponude za manje pakete dionica pogotovo nakon što je nekoliko investitora pokazalo interes.

Vlasnici Porta sarađuju sa konsultantskom firmom "Certus Capital Partners" iz Londona kako bi pronašli investitore. Pregovori traju već neko vreme jer je portugalski klub privlačan držanim kompanijama i privatnim fondovima.

S obzirom da plavo-beli za razliku od Njukasla praktično redovno igraju Ligu šampiona onda je rizik značajno manji nego u slučaju engleskog tima koji su nedavno preuzeli Arapi.

FK Porto
foto: EPA

Porto je poslednjih 20-ak godina zaradio više od milijarde evra od prodaje igrača, ali zbog pandemije koronavirusa finansijsko stanje u klubu postalo je i te kako teško.

Prvi veliki transfer Porto je ostvario 2000. godine kada je u Galatasaraj prodao Žardela za tada ogromnih 17 miliona evra. Džejms Rodriges u Monako za 45 miliona, Elijakim Mangala u Mančester siti takođe 45 miliona te Eder Militao u Real za 50 miliona su neki od najvećih transfera ovog kluba.

Poslednji veliki posao realizovan je na leto 2020. godine kada je 18-godišnji Fabio Silva otišao u Vulverhempton za 40 miliona evra.

Od proglašenja pandemije koronavirusa ostvaren je gubitak od čak 116 miliona evra što je previše novca za klub koji ne dolazi iz Liga petice. Plasman u četvrtfinale Lige šampiona prošle godine je bio slamka spasa pa je stanje daleko od idealnog.

Dolazak stranih investitora u Porto bi bio samo nastavak niza preuzimanja slavnih klubova. Čelsi, Njukasl, Mančester siti, Roma, PSŽ, Inter, ali većinski i Mančester junajted, Arsenal i Liverpul i još nekoliko klubova iz engleske Premijer lige su već u vlasništvu stranaca.

Svetski bogataši nastoje da iskoriste trenutnu krizu i preuzmu popularne klubove svesni da će im to kroz neko vreme doneti ogromnu zaradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.