PROBLEMI ZA HRVATE, VIŠE NISU PRVI: VAR "podelio" bodove na "Gradskom vrtu"
Foto: EPA/Stuart Franklin

šok za domaće

PROBLEMI ZA HRVATE, VIŠE NISU PRVI: VAR "podelio" bodove na "Gradskom vrtu"

Gosti imali više razloga za slavlje

Objavljeno: 22:55h

Slovaci odoleli u Osijeku (2:2) i Hrvate poslali na drugo mesto. Nemci vratili dug Makedoncima

Hrvatskoj će u novembarskom ciklusu, zaključno sa duelom protiv Rusije u Splitu biti potreban maksimalan učinak kako bi se plasirali direktno na Mundijal u Katar! Veliki korak nazad ka konačnom cilju napravila je selekcija Zlatka Dalića, pošto je na krcatom stadionu u Osijeku igrala samo nerešeno protiv Slovačke-Moći će Kockasti da pričaju da su imali više šansi, inicijativu i da su u drugom poluvremenu nadigrali rivala, ali... Atipično za svetske vicešampione Hrvatska je napravila previše grešaka, što je borbena selekcija Slovačke iskoristila da dođe do pozitivnog rezultata (2:2).

Dva puta su vodili Slovaci, Hrvate su iz bule vadili Kramarić i Modrić, ali snage za treći pogodak nisu imali. Veliko veče imao je slovački čuvar mreže Marek Rodak koji je saveznika imao u prečki i stativi. Čak je i VAR odradio posao za Slovake kada je iz opravdanih razloga poništio pogodak rezerviste Vlašića.

Sve je bilo spremno za veliko veselje u Osijeku. Iako je u Slavoniji padala kiša ceo dan, skoro 15 hiljada ljudi je došlo na Gradski vrt da uživo vidi aktuelne svetske vicešampione. Tim pre što je ekipa Zlatka Dalića bila u dobrom momentu, i nije niko sumnjao da će upisati novu recku protiv Slovačke. Međutim, borbeni gosti od početka susreta jasno su stavili do znanja da neće biti dekor na hrvatskoj torti, niti da su došli u Osijek da se sklone favoritu. Bez obzira na činjenicu da su i teoretski ispali iz trke za plasman u Katar.

Hrvatska je od početka imala probleme sa gustom odbranom i vrlo brzim Slovacima. Gosti su uputili tri šuta ka golu Livakovića, pre nego što je Gradski vrt bio Ivan Šranc u 15. minutu prvi put šokirao publiku u Osijeku. Veteran Marek Hamšik je uputio teledirigovani centaršut u peteras daleko od Livakovića, a napadač praške Slavije se samo poklonio i doveo Slovake u vođstvo.

Znalo se da će inicijalno vođstvo Slovačke raspaliti utakmicu i da će Hrvati morati da pojačaju. Brzo su se vratili Kockasti, golom Andreja Krmarića posle kornera Luke Modrića, i verovatno su svi pomislili da je to kraj slovačkih nadanja. Međutim, vrlo ofanzivna postavka Zlatka Dalića demonstrirala je veliku nezrelost u završnoj trećini terena. Hrvati su komplikovali u ozbiljnim situacijama, pokušavali da se ušetaju u gol. Negodovali su sa hrvatske klupe pomoćnici Zlatka Dalića, govorili igračima da nisu na malom fudbalu. Osetili su opasnost. Slovačka je u 45. minutu izvela vihornu kontru. Po levom boku je pobegao Almasi, uspeo da zavrne loptu do nezgodonog Haraslina, koji je iskoristio loše postavljanje Livakovića i pogodio bliži ugao.

Skratile su se noge, i mutile su se misli reprezentativcima Hrvatske. Malo je Dalićevih pulena uopšte i pokušavalo da preuzme odgovornost na početku drugog poluvremena. Slovaci su bili bliži trećem golu, nego Hrvati izjednačenju pre nego što je Dalić dao infuziju timu u vidu uvođenja Brekala, Livaje i Nikole Vlašića. Odlično je branio i slovački čuvar mreže Marek Rodak. Na silu su pokušavali Hrvati i nekako su uhvatili slamku spasa. I to zahvaljujući Luki Modriću koji je, prilikom slobodnog udarca sa 17 metara, našao pukotinu u živom zidu Slovačke. Deluje da je Modrić imao malo i sreće, ali deluje i da je baš tu gađao.

Hrvatska je tada počela trku sa vremenom, nisu imali sreće kada je Trohovski nespretnom reakcijom pogodio stativu. Potom je poništen pogodak Vlašića nakon centaršuta Brekala... Moraće Hrvati na popravni protiv Malte i potom Rusije.

Za to vreme Rusija je gotovo rutinski prošla kroz Sloveniju (2:1) i došla do liderske pozicije u grupi. Imaće Zbornaja kolosalnu priliku da remijem u Splitu izbori direktan plasman u Katar.

Nije Valeri Karpin baš unapredio igru Rusije, ali su gosti znali kako da kazne naivne Slovence. Rusima su bila dovoljna dva prekida u prvom poluvremenu da praktično osiguraju vredan trijumf.

Incijalno vođstvo Rusima doneo je Divev, a samo četiri minuta kasnije posle polumakazica imao je pogodio Džikija. Asistent je bio Smolov.

Slovenci su se vratili u igru pogotkom Josipa Iličića, ali to je bilo sve od domaćina.

Severna Makedonija je u prvom meču šokirala Nemačku, ali se čuda u fudbalu ne dešavaju tako često. Risovi su i večeras na stadionu Toše Proeski igrali sa mnogo strasti, odolevali moćnom Elfu poluvreme. Ali kada je Flikova ekipa pojačala ritam,pitanje pobednika se nije postavljalo – 4:0.

Ostaće upmaćen prvi pogodak. Strašnu loptu iz poslednje linije poslao je iz poslednje linije Gnabri, a nesebično je Miler poslao loptu ka Havercu za vođstvo Nemčke. Sve posle toga bila je surova demonstracija sile u Skoplju. Sa pola snage, bez balasta lošeg rezultata, Nemačka je do nogu potukla Severnu Makedoniju. Dva gola za tri minuta postigao je Verner, upisao se i Musijela.

Makedonci su posle ovog poraza pali na treće mesto i imaju malo šansi da se domognu baraža. Rumunija je teško, ali zasluženo slavila u Jeremeniji pogotkom Mitrite u 26. minutu.

Uskoro opširnije...

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.