"MORAŠ DA RAZGOVARAŠ S NJIM, UMREĆE NA TERENU!" - Bivši saigrač Ronalda otkrio LUDU uvertiru finala Mundijala 1998!
Foto: EPA/Oliver Berg

svi su znali, sem njega

"MORAŠ DA RAZGOVARAŠ S NJIM, UMREĆE NA TERENU!" - Bivši saigrač Ronalda otkrio LUDU uvertiru finala Mundijala 1998!

Išao sam u sobu sa Dorivom kada sam video da Ronaldo ima napad - počinje priču Edmundo

Objavljeno:

Jedna od najčuvenijih utakmica sa Svetskih prvenstava u fudbalu je svakako finale Mondijala 1998. održano u Francuskoj.

Domaćin je jedva prošao Paragvaj u osmini finala, a onda počeo da oseća podršku a ne pritisak domaće javnosti pa stigao i do same završnice.

Ipak, tu su bili autsajderi jer im je protivnik bila moćna selekcija Brazila, predvođena slavnim Ronaldom koji je prethodne dve godine biran za najboljeg igrača sveta.

Ronaldo Nazario da LIma
foto: Profimedia

"Zuba" je dao četiri gola i upisao tri asistencije na putu do finala, a onda je nekoliko sati pre najveće utakmice karijere, dobio epileptički napad! O događaju koji je sprečio Ronalda da zaigra na uobičajenom nivou u finalu SP-a, ispletene su brojne kontroverzne teorije zavera.

Celu situaciju opisao je Edmundo, nesuđena Ronaldova zamena.

- Išao sam u sobu sa Dorivom (tadašnji vezista Porta, prim.aut.) kada sam video da Ronaldo ima napad. Istrčao sam u hodnik da upozorim sve, a onda sa Sezarom Sampajom (zadnji vezni) držao Ronaldov jezik dok su mu oči otišle nazad - priča Edmundo.

Doktor se munjevito stvorio na licu mesta i uz njegovu pomoć "pravi" Ronaldo je povratio svest.

- Svi su znali da Ronaldo ima napade, sem njega. Ubrzo je otišao u sobu, seo i počeo da jede kolač. Svi smo se pogledali nervozno. Kada je izašao iz sobe da telefonira, Leonardo (danas sportski direktor PSŽ-a) je rekao: Moraš da razgovaraš sa njim, umreće na terenu.

Edmundo kaže da je tadašnja zvezda Intera "izgledao čudno, pomalo u oblacima".

- Zagalo nam je rekao da Ronaldo neće biti tu i da ću ja biti igrač odluke te večeri. Svi su me podržali, to je bila fantastična grupa igračam zato nisam odustajao tokom celog turnira - priseća se bivši napadač Vasko da Game i Fjorentine.

Edmundo
Edmundofoto: EPA/Tom Dubravec

- Stigli smo na stadion dva sata pre utakmice, svi su obavili svoj ritual a Zagalo nas je motivisao. Postave su izašle i bio sam starter. Onda se Ronaldo pojavio u pratnji jednog doktora, svima nam je bilo drago da vidimo da je dobro. Pričao je sa Zagalom, pomoćnicima i doktorima 5-10 minuta. Kad su otišli, trener mi je rekao da će Ronaldo početi meč, da se ne uzrujavam - stigao je šok za Edmunda, ali je on imao razumevanja:

- To je bila medicinska odluka, ne tehnička. On je bio najbolji igrač na svetu, upravo je osvojio Zlatnu loptu.

Ronaldo Nazario da LIma
foto: AP

Mario Zagalo i doktor Lidio Toledo su znali da bi ih javnost u domovini rastrgla ako bi izgubili a da Ronaldo ne zaigra ili bude zamenjen. Pa je ostao u igri do kraja. A Brazil je ostao bez najvećeg trofeja, u finalu je ponižen 0:3...

- Zidan daje dva gola. Potražite na internetu koliko je golova dao glavom... - neutešan je Edmundo - Taj tim Brazila, protiv tog tima Francuske, pobedio bi osam od deset puta. Ali to vam je fudbal.

Edmundo je reprezentativnu karijeru završio 2000. a Ronaldo se 2002. ipak dočepao "Boginje".

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.