DIREKTOR SUPERLIGE: Odlaganje je zbog 10 bolesnih igrača Zvezde, ali svi klubovi da maksimalno koriste kadrove!
Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

PO PRAVILIMA, ALI...

DIREKTOR SUPERLIGE: Odlaganje je zbog 10 bolesnih igrača Zvezde, ali svi klubovi da maksimalno koriste kadrove!

Iz Superlige su zatražili sastanak sa Medicinskom komisijom FSS-a kako bi sedodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova

Objavljeno: 16:07h
  • 20

Posle odlaganja utakmice Crvene zvezde i Voždovca zbog bolesnih igrača u redovima aktuelnog šampiona, pa reakcija iz redova Partizana, oglasio se i direktor Superlige Srbije Aleksandar Pivić.

Prenosimo njegovo saopšteneje u celosti:

"Shodno poslednjim dešavanjima u vezi sa odlaganjem pojedinih utakmica u Linglong Super ligi Srbije i pojave nejasnih interpretacija koje su izazvale reakcije javnosti, u cilju otklanjanja nejasnoća želim da istaknem da se po prvi put dogodilo da se u jednom kolu odlože tri utakmice po zahtevu klubova zbog iznenadne bolesti igrača, a na osnovu odredbi člana 15. Propozicija za takmičenje u Super ligi Srbije. I ranijih sezona se dešavalo da se pojedini mečevi odlože zbog iznenadne bolesti igrača ali ovakav slučaj nije zabeležen ni u proteklih godinu dana u vreme najveće aktivnosti virusa Covid19. U cilju zaštite takmičenja, UEFA je donela posebne odluke po pitanju odlaganja utakmica u situaciji kada su igrači nekog tima inficirani COVID19 virusnom infekcijom koje su takođe implementirane i u domaće propise. Ovakva odluka govori u prilog činjenici koliko je važno očuvati takmičenja i da je to jedna od osnovnih težnji u svim evropskim ligama.

FK Crvena zvezda
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15. Propozicija za takmičenje u Super ligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FSS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu. U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti 7 igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti 10 igrača. Medicinska komisija FSS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova. Moram naglasiti da je do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odloženo četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u UEFA takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama.

FK Partizan
foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto

Najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača, u velikoj meri prave problem po pitanju kalendara takmičenja i dovode nas u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija. Smatram da svi naši klubovi moraju imati za cilj zaštitu integriteta takmičenja i ne želim da sumnjam u njihove zvanične zahteve i izveštaje dostavljene Medicinskoj komisiji. Međutim priroda situacije je takva da svi uključeni učesnici u takmičenju i tela odgovorna za sprovođenje takmičenja, moraju svoju aktivnost podrediti opštem interesu, a to je svakako integritet.

FK Radnički Niš
foto: Starsport

Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju. Želim da naglasim da smo zatražili od FSS sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima. Pozivamo sve klubove i učesnike takmičenja na poštovanje fer pleja i međusobnog sportskog odnosa.

(Espreso/Superliga Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media