GRUPA SMRTI ZA SRBIJU: Težak protivnik čeka naše futsalere na startu Svetskog prvenstva!
Foto: Starsport©

neće biti lako

GRUPA SMRTI ZA SRBIJU: Težak protivnik čeka naše futsalere na startu Svetskog prvenstva!

Pred našom reprezentacijom nalazi se težak put kako bi se prošla grupna faza

Objavljeno:

Kreću nadmetanja i u "grupi smrti" na Svetskom prvenstvu u futsalu. Orlovi nisu imali sreće na žrebu, pa su im u grupi F u Litvaniji pali aktuelni šampion Argentina i trećeplasirani iz Kolumbije - Iran. Najveća azijska futsal sila prava će na megdan izabranicima Dejana Majesa, a sve okolnosti nagoveštavaju da Srbiju čeka pakleno težak zadatak, s obzirom da su Iranci u krugu od prvih pet-šest favorita za zlatnu medalju na ovom turniru.

Iranci su pre pet godina bili seznacija za širu javnost, koja je na putu do bronze eliminisala najveću svetsku silu Brazil, a potom i Paragvaj, dok je u polufinalu usledio nesrećan poraz od moćne Rusije (3:4). Pravda je na kraju zadovoljena u borbi za treće mesto, gde je posle penala srušena Rikardinjova Portugalija.

Ipak, Iran nije nikakvo neočekivano čudo u svetskom futsalu. U pitanju je jedan od najbrže razvijajućih sportova u zemlji, sa jednom od najvećih baza u čitavoj Aziji. Redovni su učesnici svetskih prvenstava (prvi put još 1992. godine), a prvaci Azije su bili 12 puta na ukupno 15 dosadašnjih turnira, uz dve bronze i jedno srebro. Stoga i ne čudi što sa sobom nose naziv "Kraljevi azijskog futsala".

Bronza sa Mundijala u Kolumbije Irancima je podigla apetite uoči starta ovog turnira. Ova selekcija ima jedan od najiskusnijih timova na turniru, mnogi ključni igrači imaju preko 30 godina, a samim tim i igromno iskustvo na velikim turnirima. Pored toga, Iranci igraju znatno drugačije od većine protivničkih selekcija, jer imaju lični stil, kojim pokušavaju da spoje brzinu sa tehničkim i taktičkim umećem, tako da vam je neophodno da budete besprekorno spremni koncentrisani, ukoliko želite da ih zaustavite.

"Svetsko prventsto je za nas izuzetno važan turnir. Već smo pokazali da smo dobra ekipa i tim na koji treba računati. U Litvaniji ćemo celom svetu pokazati moć i kvalitet iranskog futsala. Mi smo čvrsta ekipa, igramo timski i efikasno, što su dva faktora koje smatramo ključnim za naš uspeh. Pokušavamo da igramo napadački futsal i postignemo što više golova", rekao je selektor Mohamad Nazemašireh, jedan od najzaslužnijih ljudi za uspostavljanje ozbiljne uloge Irana u svetskim okvirima.

Futsal reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

U Iranu smatraju da je za uspehe u futsalu zaslužan takozvani ulični fudbal, na našim prostorima poznatiji kao fudbal na male goliće. Mnogi sadašnji igrači, pa i sam selektor, fudbal su zavoleli igrajući kao deca na takvim mestima, što je kasnije preusmereno i dovedeno na ozbiljan profesionalan nivo.

"Sećam se da su pre utakmice sa Brazilom (osmina finala na prethodnom Mundijalu) govorili da ćemo biti poraženi. Pobeda im je bila najbolji mogući odgovor. Svaka reprezentacija ima svoje jače strane, poput tehničkih sposobnosti svojih igrača, njihove taktike ili fiziče snage. Mi pokušavamo da spojimo sve te kvalitete u jedno", dodao je Nazemašireh.

Veliko olakšanje za reprezentaciju Srbije biće to što će grupnu fazu takmičenja zbog povrede propustiti fantastični as Benfike, Husejin Tajebi, čovek koji je postigao 150 golova na 130 mečeva za državni tim, i koji je 2017. i 2018. godine bio proglašavan među pet najboljih igrača na planeti. Ipak, tu su Ali Hasanzadeh, Hamid Ahmadi i Ahmad Esmaeilpur, koji čine jezgro tima, kao i još nekoliko izuzetnih igrača.

Svaka čast Irancima, koje će biti milina videti na delu, ali i Srbija ima svoje majstore, koji je već čitavu deceniju čine jednom od najozbiljnih selekcija na Starom kontinentu. Ekipa Dejana Majesa na ovom turniru je jača za iskusne povratnike u državni tim Mladena Kocića i Slobodana Rajčevića, tako da je napravljen izuzetan spoj mladosti i iskustva, iako veliki hendikep predstavlja izostanak Miloša Simića. Mlađi talas asova predvodi sjajni Jovan Lazarević.

Ozbiljan doprinos već godinama unazad daju Marko Pršić,Stefan Rakić i Dragan Tomić, tu je i odlični Strahinja Petrov, a treba obratiti pažnju i na neke novije reprezentativce kao što su Denis Ramić i Jakov Vulić. U taboru Orlova su pre turnira poručili da su svesni težine grupe, te da bi im za prolaz, uz dobru gol razliku, mogla da bude dovoljna samo pobeda nad Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, izabranici Dejana Majesa će protiv Irana i Argentine pokušati da se upuste u borbu za prva dva mesta, pa tek onda gledati mogućnost da u osminu finala odu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz šest grupa.

Futsal reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Srbija je u prijateljskim okršajima sa Marokom i Brazilom napravila vrlo kvalitetnu podlogu za turnir, pa se veruje da će uspeti da napravi dodatni iskorak na samom turniru. Jedan od važnih aduta naše selekcije na Mundijalu mogao bi da bude i Markos Sorato 'Pipoka', svetski šampion sa Brazilom 2012. godine, koji će biti od ogromne pomoći Majesovom stručnom štabu, pre svega zbog ogromnog iskustva na ovakvim turnirima.

"Dobićemo smernicu za nastavak takmičenja. U slučaju da ostanemo neporaženi, onda bi mogli da jurišamo na drugo mesto, a to znači da bi treća pozija bila zagarantovana. Dobro smo se pripremili, nikome ne pretimo, ali verujemo u svoj kvalitet. Grupa je jaka, Iran je na poslednjem šampionatu bio treći, Argentina je aktuelni prvak sveta, a SAD je reprezentacija koju ćemo tek upoznati, ali radi se o ambicioznoj selekciji. Idemo, dakle, korak po korak", rekao je iskusni Slobodan Rajčević.

Današnja utakmica sa Iranom zakazana je za 17 časova (RTS 2), tri dana kasnije protivnik je Argentina (19.00), dok je možda i presudni meč sa Sjedinjenim Američkim Državama zakazan za 20. septembar (19.00). Svi mečevi biće prenošeni na Radio Televiziji Srbije.

Utorak

Grupa E

17.00: Paragvaj - Španija

19.00: Angola - Japan

Grupa F

17.00: Srbija - Iran

19.00: Argentina - SAD

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.