REŠIO DA OKAČI KOPAČKE O KLIN: Rešetao mreže u Premijer ligi, "skinuo" titulu Liverpulu 2014, a danas je rekao KRAJ
Foto: Profimedia

redsi će ga pamtiti

REŠIO DA OKAČI KOPAČKE O KLIN: Rešetao mreže u Premijer ligi, "skinuo" titulu Liverpulu 2014, a danas je rekao KRAJ

Senegalac objavio da završava karijeru

Objavljeno: 08:18h

Nekadašnji fudbaler Čelsija, Njukasla, Hofenhajma, Bešiktaša, Istanbula Demba Ba objavio je putem društvenih mreža da stavlja tačku na 16. godina dugu i izrazito sadržajnu karijeru. Pod budnim okom evropske fudbalske javnosti našao se prvi put krajem prve decenije ovog veka kada je u triju sa Vedadom Ibiševićem i Čineduom Obasijem uništavao odbrane po Bundesligi. Ali detalj po kojem ćemo ga sasvim sigurno najviše pamtiti dogodio se 27. aprila 2014. godine.

Doduše, na neki način njegova uloga bila je epizodna. Evo i zašto. Zapravo je glavni protagonista bio Stiven Džerard. Njegov Liverpul je uoči 36. kola i derbija sa Čelsijem bio vodeći tim Premijer lige sa tri boda više od Sitija. Mirisalo je na, tada dve i po decenije dugo čekanu titulu. Ali ona nije došla. Džerard se okliznuo, a Demba Ba dobio praznu livadu ka golu Simona Minjolea kojeg je potom savladao za 1:0. Igrao se 45. minut, a u finišu utakmice Čelsi je postigao još jedan gol. Siti je dobio preostale tri utakmice i sezonu okončao sa 80 bodova koliko je imao i Liverpul, ali su Građani podigli pehar zbog bolje gol razlike.

Nije Senegalac nikada slovio za golgetera top klase, ali niko ne može dovesti u sumnju njegovu sposobnost za rešetanje protivničkih mreža. Brojke ne lažu, a one kažu da je tokom karijere postigao 193 i namestio 53 gola na 439 utakmica. Daljim računanjem dolazimo do podatka da je prosečno učestvovao u golovima na svakih 127 minuta (Odigrao ukupno 31.379 minuta).

U Njukaslu je recimo činio ozbiljan napadački tandem sa Papisom Siseom i upravo je ta sezona 2011/12 uticala na Čelsi da ga za 8.500.000 evra učini svojim igračem, a onda vrati još godinu dana na pozajmicu u redove svraka.

U fudbalskom CV-ju ima još Ruen, Muskron, Vest Hem, Šangaj Šenhuu, Gectepe i Lugano u kojem je završio karijeru. Takođe, može da se pohvali sa dve titule prvaka Turske - prvom iz 2017. sa Bešiktašom i drugom iz 2020. kada je branio boje Istanbul Bašakšehira.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.