BAŠ MNOGO DUGUJU: Agencija za privredne registre Srbije objavila godišnje finansijske izveštaje Zvezde i Partizana
Foto: Starsport

kako se izvući?

BAŠ MNOGO DUGUJU: Agencija za privredne registre Srbije objavila godišnje finansijske izveštaje Zvezde i Partizana

Podaci su sa kraja prošle godine

Objavljeno: 23:14h

Da su srpski klubovi dužni nije ništa novo, ali da je šampion Srbije Crvena zvezda dužna preko 60.000.000 evra je već vest koja je zatresla domaću scenu.

Naime, kako stoji u zvaničnom dokumentu Agencije za privredne registre (APR) ukupan dug crveno-belih je tačno 60.015.132 evra!

To su podaci sa kraja prošle godine kada su finansijski izveštaji morali da budu dostavljeni na uvid.

Zvezda je prošlu sezonu završila sa ogromnim gubitkom od 1.683.606.000 dinara ili pretočeno u evre – 14.320.000!

Naravno, dug je većinom prouzrokovan sezonom bez publike i koronavirusom. Izveštaj, potpisan od predsednika Svetozara Mijailovića, evidentira uzroke u izostanku prodaje fudbalera, nedostatka prihoda od plasmana u Ligu šampiona i zabrani prisustva gledalaca na utakmicama.

Partizanove brojke takođe su daleko od dobrih. Fudbalski klub Partizan 31.12. 2020. godine dočekao je sa gubitkom od 3.4430.853.000 dinara. Pretočeno u evre, crno-beli imaju minus od oko 29,26 miliona evra.

Izveštaj nezavisnog revizora, objavljen na APR, evidentirao je da su predstavnici Partizana iskazali i neto gubitak u 2020. godini u iznosu od 753.626.000 dinara, ili 6,41 milion evra!

- Klub je u toku 2019. godine zaključio sporazum o odlaganju plaćanja poreskog duga na 36 mesečnih rata, po osnovu koga prva rata dospeva u martu 2021. Partizan je ustupio buduća potraživanja po osnovu sponzorstva, takođe, ima založena buduća potraživanja po osnovu sponzorstva za kredit kod banke. Klub u 2021. kasni u izmirenju dospelih rata po osnovu kredita“, navedeno je dokumentu.

Revizor jasno upozorava, uzimajući u obzir negativne efekte uslovljene pandemijom, na materijalno značajne neizvesnosti „koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost kluba da redovno izmiruje obaveze i posluje sa načelom stalnosti“.

- Ukupan iznos potencijalnih obaveza po osnovu sudskih sporova, koji se vode protiv kluba, iznosi 49.566.000 dinara. Pored navedenog, protiv kluba se vodi 46 prekršajnih postupaka, sa propisanom kaznom od 60.000 do dva miliona dinara. Konačan ishod sporova nije trenutno moguće predvideti, ali rukovodstvo veruje da i ukoliko se ne reše u korist kluba, neće imati značajne gubitke - napisano je u izveštaju revizora.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.