SUROV ODGOVOR IZ BARSELONE: Grizmana bismo menjali i za Paju Patka!
Foto: Profimedia

TEŠKE REČI

SUROV ODGOVOR IZ BARSELONE: Grizmana bismo menjali i za Paju Patka!

Iz ugla kluba iz Katalonije, Grizman se pokazao kao jedno od lošijih pojačanja

Objavljeno:

Đoan Laporta nije imao mnog izbora, Đozep Marija Bartomeu mu je ostavio uterivače dugova na kapiji i novi predsednik Barselone je morao da reže troškove. Rastancima sa Lionelom Mesijem i Antoanom Grizmanom jeste izgubio 47 odsto golova iz prošle sezone, ali je i novčanu masu za plate smanjio za nekih 145.000.000 evra, sa 565.000.000 na prihvatljivijih, mada i dalje ogromnih 420.000.000 što iznosi oko 85 odsto ukupnog budžete kluba.

Sve smo to otprilike prežavakali, ali ono što Katalonci ne mogu da prebole je to što se prethodna uprava uopšte nije vodila sportskom logikom dok je trošila sav taj novac. Krucijalni dokaz vide u – Antoanu Grizmanu.

“Menjali bismo ga i za Paju Patka”, citira lokalni Sport reči neimenovanog čoveka iz sprotskog sektora Barse dok im objašnjava kakvo je ludilo predstavljao poslednji dan prelaznog roka na stadionu Kamp Nou.

Ima i ta fotografija direktora fudbala Mateua Alemanija kako se, koji minut pre ponoći i isteka prelaznog roka, hvata za glavu kada je sistem za transfere (TMS) pao u Španiji, pa se učinilo da Grizmanova prodaja Atletiku neće proći. Još ranije je Barselona htela da izvuče bingo za Antoana, nudila ga Jorgandžijama u zamenu za Žoaoa Feliksa, čak je i Dijego Simeone navodno bio za, ali je većinski vlasnik Migel Anhel Hil Marin bio pametniji i stopirao posao.

Antoan Grizman
foto: EPA/Jose Manuel Vidal

Na kraju je Atletiko Grizmana dobio skoro za džabe, platiće Barseloni 10.000.000 evra za pozajmicu, možda ga posle godinu dana otkupiti za još 40.000.000. Svakako bolja opcija nego za njega dati Feliksa sa cenom od 127.000.000 evra, pa nek se zasad i nije snašao u Simeoneovom sistemu.

A što se Barselone tiče, mnogi će sada reći da Antoan uopšte nije trebalo da bude tu. Naime, kako piše list Sport – koji je još kada je Francuz dolazio objavio naslovnu stranu sa parolom: “Svlačionica ne želi Grizmana” – transfer francuskog reprezentativca nikada nije ni bio zasnovan na sportskoj ideji.

Čak se pominje i jedna agendota sa treninga iz 2019. godine, Grizman još nije zvanično potpisao, ali Lionel Mesi na treningu prilazi tadašnjem treneru Ernestu Valverdeu i pita ga: “A gde će on da igra?”. Valverde navodno obara pogled i ćuti. Ni sam ne zna. Niti je Grizman njegova ideja.

Sport ide toliko daleko da tvrdi da je uprava Grizmana dovela upravo da bi umanjila uticaj koji su u svlačionici imali Mesi i Luis Suarez. Onima koji sumnjaju u ovakvu teoriju, urednici lista poručuju: prošlo je dve godine, posle Valverdea je stigao Kike Setjen, pa Ronald Kuman i niko još nije pronašao poziciju Grizmanu. Jer za njega je i nema u specifičnom 4-3-3 sistemu Barse koji će biti i uslov za Kumana ako želi da produži ugovor.

FK Barselona
foto: AP

Nije naravno Grizman za sve ovo kriv, on se jednostavno našao u sistemu koji nije pravljen po njegovoj meri. Posle 133 gola na 257 utakmica za Atletiko, samo 35 na 102 za Barselonu. U prvoj sezoni 15 komad,a u drugoj 20, toliko neefikasan nije bio još od sezone 2013/2014 kada je nosio dres Real Sosijedada.

To što je i njegova – ali ne samo njegova – plata opteretila klub toliko da nije imala para za ostanak Mesija, to opet nije Grizmanova krivica, već posledica Bartomeuovih vratolomija. Da li slučajnih ili namernih – kako tvrdi Sport – teško je reći, ali činjenica je da je i Grizman imao uticaja i na odlazak Luisa Suareza i na kasniji rastanak sa Lionelom Mesijem.

Dve godine posle 120.000.000 evra vrednog transfera Antoan Grizman je stadion Kamp Nou napustio sa peharom Kupa kralja u koferu.

Fijasko. Nema druge reči.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.