KO JE SLEDEĆI RIVAL PARTIZANA: Grb im je kopija Benfikinog, odbrana tvrda, a napad predvodi UBITAČNI Brazilac!
Foto: Starsport©, EPA/GEORGI LICOVSKI

profil santa klare

KO JE SLEDEĆI RIVAL PARTIZANA: Grb im je kopija Benfikinog, odbrana tvrda, a napad predvodi UBITAČNI Brazilac!

Poslednja prepreka crno-belima do grupne faze nema ni približno zavidnu tradiciju nastupa u Evropi kao Partizan, ali je bez sumnje zavredila svoje mesto u plej-ofu

Objavljeno: 20:37h

Partizan je teškom mukom stigao do plej-of faze kvalifikacija za Ligu konferencija, preko ruskog Sočija, a tamo ih čeka još jedan vrlo neugodan rival.

Poslednja prepreka crno-belima do grupne faze je portugalska Santa Klara, koja kao i Soči, nema ni približno zavidnu tradiciju nastupa u Evropi kao Partizan, ali je bez sumnje zavredila svoje mesto u plej-ofu.

Pre svega u oči upada grb Santa Klare - svaki ljubitelj fudbala najpre pomisli na slavnu Benfiku jer su logoi skoro identični. Mnogi klubovi iz Portugala su počeli kao filijala nekog od tri velikana (Benfika, Sporting i Porto), a "Azorci" su bili usko povezani sa "Orlovima" iz Lisabona.

To odavno više nije slučaj, ali je bliskost ostala oslikana u grbu koji se sastoji od biciklističkog točka (prvi sportski klub Benfike), crvene i bele boje unutar njega (simboli hrabrosti i mira), iznad njega je moto "E pluribus unum" ("Iz mnoštva jedno" - simbol jedinstva koji su koristili masoni i nalazi se na "Velikom pečatu" SAD-a), a iznad svega je orao raširenih krila (simbol nezavisnosti, autoriteta i plemstva).

Jedina razlika u odnosu na grb Benfike je u slovima na plavoj lenti razapetoj preko crvene i bele - ovde stoji "C.D.S.C" - Sportski klub Santa Klara.

Klub je osnovan pre tačno 100 godina, a prvi put se plasirao u najjači rang Portugala na kraju sezone 1998-99. Iako su sezonu 2001-02. završili na 14. mestu odabrani su kao učesnik Intertoto kupa umesto Vitorije Gimaraeš koja se povukla zbog renoviranja stadiona za EURO 2004.

FK Santa Klara
foto: EPA/Georgi Licovski

Pobedili su u prvoj rundi jermenski Širak 5:3 ukupnim rezultatom, a u narednoj doživeli potop od čeških Teplica - 9-2 ukupno. Te sezone su opet ispali iz Primeire, a vratili su se tek 2018. Jedini trofej kluba je pehar Segunde, osvojen 2001.

Žoao Enrikeš ih je kao trener vodio dva puta zaredom do 10. mesta na kraju portugalskog prvenstva, a prošle sezone su sa novim trenerom Danielom Ramošom ostvarili najbolji rezultat u istoriji kluba osvajanjem šestog mesta i plasmanom u kvalifikacije za Ligu konferencija, najnovije takmičenje UEFA-e.

Daniel Ramoš
foto: EPA/Georgi Licovski

Santa Klara igra na stadionu Sau Migel u najvećem gradu Azorskih ostrva, Ponta Delgadi. Gradić ima samo 69.000 stanovnika, a s obzirom da se nalazi na 1.400 kilometara od prestonice Lisabona, vremenska zona je drugačija pa "kasne" jedan sat za ostatkom države, a dva za srednjoevropskim vremenom.

Azori su arhipelag od devet vulkanskih ostrva u Makaroneziji, u severnom Atlentiku. Uz Madeiru, oni su jedina autonomna regija Portugala.

Sadašnji tim odlikuje čvrsta igra u odbrani - nisu primili nijedan gol u četiri utakmice kvaligfikacija (protiv makedosnkog Škupija i ljubljanske Olimpije). Imaju dosta stranaca, najviše Brazilaca (8) kao i svi portugalski klubovi.

Karlos, Karlos Santa Klara, Karlos fudbaler
foto: EPA/Georgi Licovski

Najopasniji je napadač Karlos koji je dao tri gola u pomenuta četiri meča. Prošle sezone je u Primeiri postigao 14 golova uz četiri asistencije. Stub odbrane je Venecuelanac Migel Viljanueva.

Pauleta, Pedro Pauleta
foto: EPA/Paulo Carrico

Klub se diči i činjenicom da je svoju blistavu karijeru u Santa Klari svojevremeno započeo jedan od najboljih portuglaskih napadača u istoriji - Pedro Pauleta, drugi najbolji strelac svih vremena za Selesao (47 golova) i četvrti PSŽ-a (109 golova). Na početku seniorske karijere odigrao je 11 utakmica za Santa Klaru.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.