ZVEZDA SE OPROSTILA OD IVANA TOPLAKA: Bio je primer vrhunskog znalca, stručnjaka i pravog pedagoga!
Foto: Twitter/FK Crvena zvezda

neponovljiv

ZVEZDA SE OPROSTILA OD IVANA TOPLAKA: Bio je primer vrhunskog znalca, stručnjaka i pravog pedagoga!

Diretkor Zvezde Mitar Mrkela je imao sreću da uči od Ivana Toplaka

Objavljeno:

Sportski direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Mitar Mrkela rekao je da je Ivan Toplak, koji je danas preminuo, bio primer vrhunskog znalca, stručnjaka i pravog pedagoga.

- Napustio nas je veliki čovek koji je obeležio čitavu epohu u Crvenoj zvezdi, a mnogo je dao i srpskom i jugoslovenskom fudbalu. Imao sam tu privilegiju i čast da sam ga poznavao i učio od njega. Toplak je bio primer vrhunskog znalca, stručnjaka i pravog pedagoga - rekao je Mrkela za klupski sajt.

Nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde Ivan Toplak preminuo je danas u Mariboru u 90. godini.

Toplak je bio i selektor olimpijske reprezentacije Jugoslavije koja se 1984. okitila bronzom, a deo tog tima bio je i Mrkela.

- Bio mi je selektor u olimpijskoj reprezentaciji kada smo osvojili bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine. Odlično je vodio tu sjajnu generaciju u kojoj su pored mene bili igrači poput Dragana Stojkovića Piksija, Bore Cvetkovića, Jovice Nikolića i mnogih drugih izvanrednih fudbalera - rekao je Mrkela.

- Taj uspeh će zauvek ostati upisan u fudbalskoj reprezentativnoj istoriji. Ivan Toplak će mi zauvek ostati u sećanju - dodao je on.

Ivan Toplak je rođen 21. septembra 1931. godine u Beogradu (Kraljevina Jugoslavija). Igračku karijeru je započeo u Sloveniji, u mlađim kategorijama Branika iz Maribora, a potom se afirmisao u ljubljanskoj Olimpiji.

Za Crvenu zvezdu je nastupao od 1954. do 1961. godine, odigrao 210 utakmica i postigao 144 gola. Svoju prvu titulu prvaka sa Zvzedom je osvojio u sezoni 1955/56.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao samo jedan meč.

Toplak je kao trener u Crvenoj zvezdi radio od 1964. do 1966. godine, a posle našeg kluba odlazi u SAD gde je dve godine radio i kao univerzitetski profesor na Stanfordu.

Po povratku u Jugoslaviju, godinama je bio profesionalni trener u FSJ. Radio je sa mladom i olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije, sa kojom je bio četvrti na igrama u Moskvi 1980. godine, a u Los Anđelesu 1984. Godine doveo je Jugolsaviju do bronzane medalje.

Kratko je bio selektor i A tima (1976/77), na klupi “plavih” proveo je svega osam utakmica.

(Espreso/Beta/FK Crvena zvezda)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.