ČELNICI SUPERLIGE U PROBLEMU PRED START PRVENSTVA: U Srbiji još nisu ispunjeni svi uslovi za VAR!
Foto: Espreso.co.rs

nije lako

ČELNICI SUPERLIGE U PROBLEMU PRED START PRVENSTVA: U Srbiji još nisu ispunjeni svi uslovi za VAR!

Veoma je bitno i to da svi tehnički uslovi budu besprekorni

Objavljeno: 13:23h

Od ove sezone bi na terenima Superlige Srbije trebalo da se uvede korišćenje VAR sistema, ali to izgleda neće biti od samog starta takmičenja.

Nova sezona Super lige Srbije zvanično počinje sledećeg petka (16. jul), kada će Crvena zvezda dočekati Vojvodinu na Marakani, a poznato je da će biti i istorijska s obzirom na to da će po prvi put da se koristi VAR tehnologija!

Međutim, VAR skoro sigurno nećemo gledati od samog početka s obzirom na to da nisu ispunjene određene odredbe Pravilnika o licenciranju UEFA i FIFA - saznaje Telegraf, uz napomenu da će pomenuta tehnologija najverovatnije biti u opticaju negde od 5. do 10. kola.

Ono što je potrebno kako bi bi se dobilo "zeleno svetlo" od strane UEFA i FIFA jeste to da svi stadioni budu licencirani za VAR. Odnosno na svakom stadionu u SL mora da se odigra barem po jedna utakmica sa VAR sistemom. Na Marakani su nedavno prijateljski meč igrali Grafičar i Zadrugar, čime je ispunjen uslov za najveći srpski stadion, ali je problem što su utakmice do sada odigrane samo na četiri stadiona.

VAR
foto: AP

Takođe, potrebno je i da sve sudije budu licencirane za rad pod VAR tehnologijom, odnosno da završe kompletnu obuku. Sudije koje su na terenu, ali i oni u VAR sobi, moraju uz sve prethodne obuke da sude i po dve utakmice sa VAR sistemom. Za sada su samo petorica sudija ispunili taj kriterijum, uključujući i njihove pomoćnike. Uz prethodno licencirane Srđana Jovanovića i jedina dva FIFA VAR sudija - Dalibora Đurđevića i Milovana Ristića.

Veoma je bitno i to da svi tehnički uslovi budu besprekorni (za nih je zadužena Arena Sport), jer ukoliko dođe i do najmanjeg problema sa vezama, VAR sistem sa centralnim sobama u Staroj Pazovi neće biti od koristi.

Interesantno je i to da je nova Sudijska komisija u međuvremenu dovela nove sudije koji nisu propli ni osnovnu obuku i oni neće moći da sude utakmice Superlige. Mogu da budu na terenu u svojstvu četvrtog sudije, ali ukoliko se glavni povredi i oni uđu na teren VAR sistem na toj utakmici će morati da se ugasi.

Ono što je svakako zanimljivo jeste i to da je VAR projekt menadžer Milan Karadžić koji je nedavno skinut sa mesta prvog čoveka Sudijske komisije, te kašnjenje VAR na srpskim terenima donekle ide i na "dušu" čoveka koji je zadužen da sistem dobije odobrenje od UEFA i FIFA.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.